0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Ágoston Béla nyersanyag-beszerzési igazgató köszöntőjében elismerését fejezte ki a termelők idei helytállásával kapcsolatban, amiért hálásak a feldolgozó döntéshozó szakemberei. Nagy Endre, az Univer Product Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese előadásában ismertette a fűszerpaprika világtermelésének adatait és lehetőségeit, vázolta azokat a globális piaci folyamatokat, amelyeket a klímaváltozás és az elmúlt évek nem várt eseményei generálnak. Végső következtetésként azt vonta le az előadó, hogy

a fűszerpaprika-termesztés Magyarországon a jövőben nemcsak megőrzi komparatív előnyeit, hanem azok erősödésével is számolhatnak az ágazat szereplői.

Ezzel együtt Nagy Endre prognózisa szerint a következő években az arányok erőteljes elmozdulása várható idehaza, a csípős fűszerpaprika termesztésének az irányába. Gábor Tamás nyersanyagbeszerző prezentációjában az idei paprikafelvásárlás adatait illesztette be az elmúlt négy esztendő statisztikáinak a trendjei közé.

Dunai László, az Univer-Agro Kft. ügyvezetője bemutatta az Univer kísérleti gazdaság tevékenységeinek azt a részét, amellyel az üzem az anyavállalat paprikatermeltetésének a további erősödését és korszerűsítését szolgálja. Tímár Zoltán paprikanemesítési vezető beszámolt a fűszerpaprika gépi betakarítása területén elért eddigi eredményekről és azokról a kérdésekről és feladatokról, amelyek a gépi betakarítás hatékonyságára és a nyersanyag minőségére vonatkozó célok eléréséig még megoldásra várnak.

A rendezvény zárásaként a paprikatermelők megtekintették az Univer Product Zrt. Hetényegyházai feldolgozóüzemének korszerű gépsorait, amelyek képesek lesznek majd kiszolgálni a tervezett piaci terjeszkedéshez szükséges kapacitásbővülést is.

Forrás: fruitveb.hu