0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

Cem Özdemir szövetségi agrárminiszterismételten a bizonyos élelmiszerek áfájának csökkentését vagy akár megszüntetését kérvényezte, azért, hogy ilyen formában is tehermentesítse a kormány a fogyasztókat a magas infláció miatt kialakuló nehéz gazdasági helyzetben.

Özdemir az ARD csatorna „Maischberger” című talkshow-ban nyilatkozott, úgy fogalmazott hogy

 ésszerű lenne a zöldségekre, gyümölcsökre és hüvelyesek 0%-os forgalmi adót bevezetni. 

 Az agrárminiszter álláspontja szerint ezeknek az élelmiszereknek az áfacsökkentése szociálpolitikai, egészségpolitikai és klímapolitikai intézkedés lenne. 

A talkshowban arról is beszélt, hogy jelenleg azonban nincs többségi konszenzus sem a koalícióban, sem saját pártjában az élelmiszerek nulla százalékos áfájával kapcsolatban. Mint mondta, még saját pártja részéről is érkezett kritika, egyesek szerint ráadásul mindehhez az egész áfarendszert meg kell változtatni. Az élelmiszerek áfájának csökkentéséhez legalább a pénzügyminiszter és a szociáldemokraták támogatására van szükség- fogalmazott Cem Özdemir.

Forrás: www.magyarmezogazdasag/freshplaza.de