0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Ahogy a Freshfel Europe sajtóközleményében olvasható, a konferencia egyik vezérelőadójaként Philippe Binard egyebek között arról beszélt, hogy az uniós lakosság zöldség-gyümölcs fogyasztása még mindig az egészségügyi világszervezet, a WHO által ajánlott napi 400 gramm alatt van, és a legjobban a gyermekek, illetve a fiatal felnőttek maradnak el ettől, jelentős részük mindössze 200 grammot vagy még annyit sem fogyaszt naponta.

Ebből pedig egyenesen következik az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos típusú rákos megbetegedések.

A negatív folyamatok megfordításához elengedhetetlen a fiatalok képzése, amibe az is beletartozik, hogy meg kell ismerniük a zöldségek-gyümölcsök változatos világát, fejtette ki.

Ma egyébként közel 17 millió gyermek számára biztosít az uniós iskolagyümölcs-program napi szinten friss gyümölcsöt, erre 130 millió euró jut az EU-s közös kasszából, és a tagállamok is ki szokták egészíteni. Összesen 70 ezer tonna friss zöldség-gyümölcs kiosztására van lehetőség tanévenként.

A gyümölcsosztásnál azonban lényegesen szélesebb körű program szükséges, vázolta fel Philippe Binard. Egyebek között arra mutatott rá, hogy

az egyféle gyümölcs – nálunk alma – rendszeres kiosztása helyett nagyon lényeges lenne a változatosság,

és az, hogy a megszokottakon kívül más ízű, állagú zöldségeket-gyümölcsöket is megismerhessenek a fiatalok. Továbbá a hosszú távú siker érdekében nagyobb nyilvánosságot kell kapnia a programnak és az iskolavezetést, a tanárokat és a szülőket is be kell vonni. A Freshfel Europe számítása szerint évi egymilliárd euróból már érdemi változást lehetne elérni, és ez még mindig elenyészik ahhoz az összeghez képest, amit a helytelen táplálkozás kiváltotta betegségek gyógyítására fordítanak az országok, olvasható a közleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu