0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Földadó a láthatáron: támogatni, és nem adóztatni kell a gazdákat!

November közepén úgy döntött a hódmezővásárhelyi önkormányzat, hogy a 4 hektár feletti földterületeket hektáronként 9990 forint adóval terheli. Mindezt tették annak tükrében, hogy Csongrád-Csanád megyében 100 ezer hektárról jelentettek be aszálykárt. Éppen ezért a megyei gazdák segítségért fordultak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségéhez.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen földadóval sújtja a gazdákat, és más baloldali települések ugyanezt tervezik. Mindezzel a magyar gazdákat sarcolnák meg, ráadásul az évszázad legsúlyosabb aszályát követően.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a leghatározottabban elutasítja a földadó kivetését.

A témában Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója és Szél István, a MAGOSZ Csongrád-Csanád megyei elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit.

„Gazdaellenes jogszabály született, ennek hatására több település vezetője tervez hasonló megszorítás bevezetését. A magyar gazdák és a magyar emberek közös érdeke a hazai agrárium versenyképességének megőrzése”_ fogalmazta meg véleményét Szél István. Nyitrai Zsolt beszédében megerősítette, amíg polgári kormány van, a magyar föld magyar kézben marad, s nem fognak válságot kezelni a termelők kárára.

„Ez az adó nem csak a földtulajdonosokat bünteti. Könnyen belátható, hogy a plusz költség beépül a földbérleti és az élelmiszer árakba, így nem csak a gazdákat érinti, hanem a társadalom széles rétegeit. Rossz döntést született, amit még az elején kell megszüntetni”- hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs, hogy az agrárpeticio.hu lehetőséget nyújt a tiltakozásra.

„Két évvel ezelőtt még csak 6000 forintos hektáronkénti adóról volt szó, amiből mára 9990 forint lett. Ez mindenképpen versenyhátrányt jelent a hazai agráriumnak az európai gazdákkal szemben”- mutatott rá Jakab István, elindítottak egy lavinát Hódmezővásárhelyen, amit meg kell állítani. Jönnek hírek olyan településekről, ahol aranykoronánként 1000 forint adót vetnek ki, ami a hazai hektáronként 20 AK átlaggal számolva már jelentős többletköltség. A tájékoztatón elhangzott, a petíció aláírására mindenkit várnak, s nem szabtak időkorlátot. Az aláírásgyűjtést követően kezdeményezni fogják a Kormánynál, hogy földadóval soha többé ne sújthassák a magyar gazdákat.

Forrás: magarmezogazdasag