0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

A Dagesztáni Köztársaság Természeti Erőforrások Minisztériuma azt írta Telegramon, hogy a környezetvédelmi szakemberek a teljes partvonalon számolják a tetemeket, és eddig már legalább 2500 elpusztult fókát találtak. A legtöbb tetemet a Juzbas csatornában, illetve a Szulak és Surinka folyók torkolatánál. A tömeges pusztulás okát boncolás után állapítják meg írja a 444.hu az Insider cikkére hivatkozva.

A fókák már hetekkel ezelőtt elpusztulhattak, mondta Zaur Gapizov, a Kaszpi-tengeri Környezetvédelmi Központ vezetője az AP-nek, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy halászháló csapdájába estek volna az állatok.

A kaszpi fóka az egyetlen tengeri emlős a Kaszpi-tengerben, a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett fajok közé sorolta.

A fajt fenyegetik a halászhálók, amelyek a fulladásukat okozhatják, a vadászat és az élőhelyük elvesztése. 2022 elején kb. 70 ezer példánya volt. Az elmúlt évtizedekben többször is volt példa a tömeges pusztulásukra, de nem ilyen mértékben. Legutóbb májusban mosott víz a partra mintegy 700 fókát Dagesztán partjainál.

Forrás: 444.hu