0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre…

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) plakkokat képezhetnek az artériákban, és növelhetik a szívbetegség kockázatát. De nem minden koleszterin „rossz”. A nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) például a vérben lévő felesleges koleszterint elszállítja a májba. Onnan a máj felhasználja a koleszterint, vagy eltávolítja a szervezetből. Valamint a HDL megvédheti az artériáit a túlzott plakkok felhalmozódásától.

Ha szeretjük a tojást, de attól tartunk, hogy magas koleszterinszinthez vezethet, nem kell aggódnunk.

Ugyanis egy 2013-ban megjelent vizsgálat szerint az emberek egyik csoportja napi három tojást evett, míg a résztvevők másik csoportja ezzel megegyező mennyiségű tojásfehérjét. 12 hét elteltével mindkét csoportnak csökkent a triglicerid- és az LDL-szintje, és nőtt a HDL-szintjük. Azoknál, akik az egész tojást elfogyasztották nagyobb mértékben nőtt a HDL-érték és jobban csökkent az LDL-érték. Ne feledjük, hogy a koleszterinszintünket jobban befolyásolja, hogy mennyi zsír és szénhidrát van az étrendünkben, mint az, hogy mennyi koleszterin van az ételben – állítja a Harvard School of Public Health. Azonban nem érdemes túlzásba vinni a magas koleszterintartalmú ételek fogyasztását, különösen, cukorbetegség esetén.

A koleszterinszint csökkentése

A magas koleszterinnel az a probléma, hogy hozzájárulhat a szívbetegség kockázatához. A dohányzás, a magas vérnyomás, az oxidatív stressz és a gyulladás azonban szintén szerepet játszik a szívbetegség kialakulásában. Szerencsére néhány életmódbeli változtatással csökkenthetjük a koleszterinszintet és a szívbetegség kockázatát.

Bár a magas koleszterinszintű élelmiszerek nem feltétlenül járulnak hozzá a vér koleszterinszintjéhez, érdemes csökkenteni a telített zsírokat és kiiktatni a transzzsírokat az étrendből.

Valamint a lazacból, diófélékből vagy lenmagból származó omega-3 zsírsavak fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, az oldható rostok és a tejsavófehérje hozzáadása az étrendhez pedig szívbaráttá teheti a koleszterinszintet.

A szakértők emellett heti öt napos 30 percnyi mérsékelt testmozgást javasolnak, valamint csökkentett alkoholfogyasztást. Ez a nők (és 65 év feletti férfiak) esetében napi egy, 65 évnél fiatalabb férfiak esetében két italt jelent. Valamint a dohányzásról való leszokás már fél év alatt csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint egyeseknél családi hiperkoleszterinémia állhat fenn, ami azt jelenti, hogy az életmódbeli változtatások nem elegendőek.

Lehet, hogy sztatinokra van szükség a koleszterinszint csökkentéséhez. Még olyan esetben lehet ezekre szükség, ha valakinek veszélyesen magas az LDL-szintje, szív- és érrendszeri betegsége vagy cukorbetegsége van.

Forrás: healthdigest.com