0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legtöbb karácsonyi növény mérgező a házi kedvencekre

A karácsonyi időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákra, macskákra. Egyedül a karácsonyi kaktusz a kivétel, de azt se rágcsálják lehetőleg. Ebben az időszakban jellemzően ragyogó piros, bíbor vagy fehér virágokkal díszítjük a lakást mint az amarillisz, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz vagy a hunyor.

Amikor valami újdonság kerül a lakásba, a házi kedvenceink érdeklődve vizsgálják meg, ha elérik, és ebbe a kóstolgatás, rágcsálás is beletartozik.

Ami a növények elérését illeti, a macskatulajdonosoknak kell szemfülesebbnek lenniük, hogyan tartsák távol a kiválón ugró és mászó szőrgombócokat a veszélyes díszektől.

Cserében a macskák valószínűleg kevésbé rágják meg az újdonságokat, mint a kutyák.

A karácsonyi kaktusz nem veszélyezteti az állatok egészségét, nincsenek benne mérgező vagy káros anyagok, mégsem jó, ha sokat megesznek belőle. A növény ugyanis gazdag rostokban, ami hányást, enyhe hasmenést okozhat.

A mikulásvirágról köztudott, hogy mérgező a négylábúakra, de korántsem annyira, mint a legveszélyesebb növények közé tartozó liliom vagy nárcisz. A növényből kicsorduló fehér nedv euforbolt és szaponinokat tartalmaz, de általában enyhe hasmenést, hányást és nyáladzást okoz az állatokban.

Sokkal veszélyesebb az amarillisz, aminek a levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást, hasfájást, vérnyomáscsökkenést és légzési nehézséget okoznak.

Végül a hunyor a legveszélyesebb növény ebben a sorban, szerencsére általában nem a szobában, hanem az erkélyen vagy a kertben tartjuk, mert nem viseli el a meleget. Az egész növény emberre, macskára, kutyára és lovakra mérgező vegyületeket (glikozidok, veratrin) tartalmaz.

A mérgezés tünetei közé tartozik a hasmenés, hasfájás, nyáladzás, letargia és elesettség.

Mint a felsorolásból is látszik, nagyon hasonló tünetekkel jár a növények által okozott mérgezés, nehéz tehát megállapítani, hogy egyszerűen felöklendeznek valamit, ami nem ad okot aggodalomra vagy nagyobb a baj.

Ha lehangolt, fájdalmai vannak és ismétlődően hány vagy visszatérő hasmenése van a kedvencünknek, vigyük állatorvoshoz.

A lakásdíszítésre használt örökzöldek közül a borostyán és a tiszafa veszélyes az állatokra. Maga a karácsonyfa, akármelyik fenyőfajt válasszuk is, nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek gondot okozhatnak, ha befúródnak az állat bundájába.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu