0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nemsokára falevéllel is fűthetünk

Igaz, még gyerekcipőben jár, de egy német önkormányzat azon dolgozik, hogyan lehetne az őszi lehullott levelekből pelletet előállítani, ami alkalmas fűtésre. Egy tudóscsapat kísérletezik a technológiai megoldáson.

A németországi Reichenbachban az önkormányzat elkezdte a parkokban a lehullott falevelekből készült pelletet használni fűtésre, ezzel egy új fűtőanyagot tesztelnek az épületek fűtésére. A kísérleti projekt  keretében pelletet állítanak elő a lehullott levelekből.

A kutatók azzal az ötlettel álltak elő, hogy ősszel összegyűjtik az utcákról és terekről a megsárgult leveleket, és ahelyett, hogy a szemétre kerülne, fűtésre használják.

Norbert Döring, a kutatócég vezetője szerint ez akár megfelelő kiút lehet az energiaválságból. A betakarított leveleket két lépésben szárítják, levegőztetik, őrlik, majd pelletté préselik, amely a kazánokba kerül. Mindezt egy olyan gazdaságban végzik, ahol erre a célra egy kisérleti feldolgozósor épült.

Egyelőre még hiányoznak ennek a nyersanyagnak a feldolgozására szánt erőforrások és a speciális berendezések. Reichenbach önkormányzata pályázott a projekt fejlesztésére, és a lakosok drukkolnak, mert remélik, hogy olcsóbban fűthetnek majd.

A fűtési technológia még tökéletesítésre szorul, az eddigi kísérletek azt mutatták, hogy a levélpellet fűtőértéke 10 százalékkal alacsonyabb, mint a fapelleté, és a hamu mennyisége valamivel magasabb.

A kutatók olyan technológiát szeretnének kifejleszteni, amely növeli ennek az fűtőanyagnak a hatékonyságát, és egyúttal csökkenti a levélpellet elégetésével járó káros kibocsátás mennyiségét.

A kutatók számításai szerint egy köbméternyi tömörített levélből 100-120 kg pellet nyerhető. A fűtési hatás itt körülbelül 50 liter fűtőolaj elégetésének felel meg. Egyelőre itt tartanak, de a tökéletesítésen tovább dolgoznak.

Tekintettel arra, hogy az elhervadt levelek eltakarítása és ártalmatlanítása jelenleg csak kiadás az önkormányzatok költségvetésében, a levelek teljesen megújuló fűtőanyaggá alakítása úttörő eredménynek számít.

Forrás: farmer.pl