0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A világon elsőként engedélyeztek vakcinát mézelő méheknek

Az Amerikai Egyesült Államokban a világon először engedélyeztek vakcinát mézelő méheknek. A szer egy baktériumos fertőzés, a nyúlós költésrothadás ellen hatásos, mely a fiatal álcákat érinti.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a héten adott zöld utat a vakcinának, idézte a BBC  kifejlesztő biotech cég közleményét.

Beporzóként a mézelő méhek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és a vakcinától nagy áttörést remél a cég a védelmük terén – írta egy nyilatkozatban a Dalan Animal Health vezérigazgatója, Annette Kleiser.

A vakcinával a betegséget okozó baktérium (Paenibacillus larvae) inaktív változatát juttatják be a méhpempőbe, melyet a méhanya fogyaszt el.

A szer egy része megmarad az anya petefészkében a biotechnológiai cég szerint, mely kifejezetten a rovarok egészségére és immunitására szakosodott. Ezzel pedig tovább tudja adni az immunitást az utódainak, így csökken a betegség miatt elpusztult álcák száma.

Az USA-ban 2006 óta csökken a mézelő méhek állománya. Emögött több, egymást erősítő tényező is áll, mely a rovarok egészségét veszélyeztetik, beleértve parazitákat, kártevőket és kórokozókat is, illetve az úgynevezett elnéptelenedési szindrómát (angolul „Colony Collapse Disorder”), mely során egy méhkolóniában a dolgozó méhek hirtelen nagy számban eltűnnek. Az anya, a fiatal méhek, a fiasítás, a méz és a virágpor megmarad.

A nyúlós költésrothadás nagy kihívást jelent a méhészeknek, mivel igen fertőző és nincs rá gyógymód. Az egyetlen megoldás, hogy a fertőzött kolóniát és azzal kapcsolatba került felszerelést is elégetik, és a közeli családokat antibiotikumokkal kezelik.

A kaliforniai méhészek egyesületének tagja, Trevor Tauzer szerint a vakcina egy izgalmas lépés előre. „Ha meg tudjuk akadályozni, hogy a (méh)családjaink megfertőződjenek, akkor elejét vehetjük a drága kezeléseknek, és energiánkat a méheink egészségének megőrzéséhez szükséges más fontos elemekre összpontosíthatjuk.”

A cég tervei szerint a vakcinát „korlátozott mértékben” kezdi terjeszteni a kereskedelmi méhészek körében, és vélhetően még ebben az évben piacra kerül az Egyesült Államokban.

Forrás: BBC