0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Európai Bizottság elé kerül a cápauszony-kereskedelem ügye

Több mint 1,1 millió érvényes aláírás gyűlt össze a cápauszony-kereskedelem betiltásáért indított európai polgári kezdeményezéshez, így az Európai Bizottság elé kerül az ügy.

A brüsszeli testület szerdai közleménye szerint az elkövetkező hetekben találkoznak a kezdeményezés szervezőivel, hogy részletesen megvitassák a témát, és nyilvános meghallgatást is tartanak az Európai Parlamentben. A bizottságnak július 11-ig kell hivatalos választ adnia arra, hogy javasol-e bármilyen jogalkotást vagy más intézkedést az ügyben.

A Stop Finning – Stop the Trade (A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása) elnevezésű polgári kezdeményezést 2020. január 2-ai hatállyal vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. A 2020. január 31-én indult aláírásgyűjtésre eredetileg 12 hónap állt volna rendelkezésére, de határidejét végül a koronavírus-járvány miatt 2022. január 31-éig meghosszabbították. Ez idő alatt összesen 1 119 996 érvényes szavazat gyűlt össze.

A cápauszony-leválasztás az a művelet, amikor a cápa uszonyát levágják, testét pedig visszadobják az óceánba. A cápák megcsonkítása hatalmas károkat okoz a tengeri ökoszisztémában, évente nagyjából 73-100 millió cápát ölnek meg így.

A petíció kezdeményezői szerint annak ellenére, hogy a cápauszony levágása tiltott gyakorlat az unióban, az EU a világ egyik legnagyobb cápauszony-exportőrének és a globális uszonykereskedelem fontos árutovábbítási központjának számít, többek között azért, mert ritkák a tengeri ellenőrzések. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy betiltsák a cápákról leválasztott uszonyok uniós importját, exportját és az EU területén való átvitelét is.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

A cápauszony-kereskedelem elleni petíció a nyolcadik európai polgári kezdeményezés, amelynél sikerült összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást.

A kezdeményezést mind a 27 tagországból támogatták. Az aláírások több mint 40 százaléka Németországból származik, Magyarországon 21 715 érvényes aláírás gyűlt össze a kezdeményezés támogatására.

Forrás: MTI