0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Paradicsombetakarító robot – négy-öt év alatt megtérül

A hajtatott paradicsom termesztése és betakarítása során még nem kiforrott a robotok alkalmazása. A gyártó és forgalmazó cégek kedvező finanszírozási és szervizelési megoldásokkal próbálják a korszerű eszközök terjedését ösztönözni.

Az izraeli MetoMotion startup cég 2017-ben alakult kifejezetten paradicsombetakarító robot létrehozására, majd azokat a Bayern, a Duijvestijn Tomaten és a RedStar paradicsomtermesztő vállalkozásoknál tesztelték, a kapott gyakorlati eredmények alapján pedig már több ízben továbbfejlesztették a prototípust.

Az izraeli gyártmányú önjáró GRoW paradicsombetakarító robot jobb és bal oldalán is van egy szedőkar, amelyeket ollóval szereltek fel. A karok képfelismerésen alapulva vágják le a fürtöket, majd azokat egy szállítószalagra helyezik, amely végül megtölti a ládákat.

A prototípusnak kezdetben csak egy szedőkarja volt, de rájöttek, hogy így nem lehet az emberi munkaerő sebességét elérni, ezért fejlesztették tovább és látták el két karral. A vágó műveletet végrehajtó egység pedig korábban túl nagy volt, nehezen tudott manőverezni a növény száránál, így áttértek egy kompaktabb ollóra.

A szoftver fejlesztése igényelte a legtöbb munkát. A robot minden fürtről és a környezetéről képet készít. Ezeket a képeket elemzi a számítógép a termések mérete, színe és a fürt helyzete alapján. Minél több képet gyűjt be és elemez, annál „okosabb” lesz. Jelenleg 20 másodperc alatt képes kiválasztani egy fürtöt. A fejlesztések során előrehaladásnak nevezhető az is, hogy a robot egyre több órán át képes folyamatosan dolgozni. Elérhető célnak tartják, hogy 10 másodperc alatt legyen képes betakarítani egy fürtöt.

A gyakorlati tesztek során látható, hogy termelők és vásárlóik igénye eltér a leszedett paradicsom érési állapotával kapcsolatban. Ezért

a robotokban beállítható az a színskála, ami alapján a szedés történik. Ez a változtatható színskála akkor is nagy segítség, ha például a vártnál gyorsabb az érés és erősebb a bogyószín.

A GRoW paradicsombetakarító robotokat képviselő és forgalmazó, a nemzetközi piacon is jelen lévő Dipper vállalat stratégiai igazgatója szerint a robot készen áll a szélesebb körű piaci bevezetésre. Céljuk, hogy Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban több paradicsomhajtató vállalkozásnál munkára fogják. Ez a robot önállóan halad, útvonalváltáskor azonban támogatásra szorul. Számítások szerint öt robot mellé kell egy irányító ember, aki felügyeli a sorváltásokat és utasítja a robotokat a teli ládák elszállítására, illetve a minőség­ellenőrzésre. Egy robot átlagosan egy négyzetméterre vetítve 15-20 eurós beruházást igényel, ami a jelenlegi komissiózási sebesség mellett négy-öt év alatt megtérül. Előnye, hogy az emberi munkaerővel ellentétben éjjel-nappal bevethető. Alternatív finanszírozási modellekről is tárgyalnak a termelőkkel, és felmerült a robotok bérlési lehetősége is.

A termelők részéről nagy az érdeklődés, mindenki tudja, hogy ez a jövő. A kérdés nem az, hogy akarják-e a ter­mesztés során használni az új technológiát, hanem az, hogy mikortól és milyen finanszírozási feltételekkel.

Felmerül természetesen az is, hogy hány éven át képes egy robot üzembiztosan dolgozni és milyen üzemeltetési költségek társulnak hozzá. Ennek megoldására szerviz- és karbantartási szerződést kötnek, ez szavatolja, hogy a robot legalább tíz évig naprakész és használható marad.

(Forrás: www.onderglas.nl)

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet