0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A Fruit Logistica várható újdonságai

A zöldség-gyümölcs ágazat egyik legnagyobb kiállítása a berlini Fruit Logistica, idén február 8–10-én 112 ezer négyzetméteren csaknem 2000 kiállítóval várja a látogatókat. Honlapján már tanulmányozhatók a bemutatni tervezett új fajták, csomagolóanyagok, szedést, tárolást vagy osztályozást segítő eszközök, amelyeket a világon vagy Európában ott láthatnak először a látogatók.

A citrusfélékre szakosodott olasz Agricola Lusia különösen lédús narancsfajtákból álló márkát hozott létre I Succosi néven. Ebben minden gyümölcs egyformán sok édes levet tartalmaz, függetlenül a fajtájától vagy eredetétől. A márka létrehozását hatéves kutatás alapozta meg, amit a cég és a velencei Ca’ Foscari Egyetem közösen végzett. Az volt a céljuk, hogy az új módszerrel nevelt narancs minden darabja egyformán lédús legyen. Ennek több előnye is van: a különleges termék termesztése jövedelmezőbb a gazdálkodóknak, és az egységes minőségű gyümölcshöz várhatóan a vásárlók is hűségesek lesznek. Egyedi csomagolásban kerül piacra az I Succosi márkájú narancs, amihez ráadásul 30%-kal kevesebb műanyagot használnak fel.

Az egyetemmel közösen kidolgozott módszert szabadalmaztatták és a 2010-ben Firenzében létrehozott Treedom platformon keresztül a feltörekvő országok narancstermesztőinek is ajánlják.

Fehér szamócát visz a Fruit Logistica kiállításra a kaliforniai Ekland Marketing Company. A Florida Pearl® márka számmal jelölt fajtája nemcsak megjelenésében, hanem ízében is teljesen új. Szép kúp alakú, fehér gyümölcse enyhén ananászízű, és ültetés után 50-60 nappal már szedhető. A Floridai Egyetemen nemesített szamóca hozama tövenként egy kilogramm. A Florida Pearl® sorozatba tartozó szamócafajták fehérek vagy halvány rózsaszínek, élénkpiros magokkal a felszínükön, a gyümölcshús is fehér.

A TomaTech-Nirit paradicsomnemesítő cég új fajtasorral rukkolt elő, amelynek tagjai mind rezisztensek a rendkívül fertőző és nagy kárt okozó paradicsom barna termésráncosodás (ToBRFV) vírusra. Az izraeli cég kutatói a vírus eredetét vizsgálva találtak olyan genetikai markereket, amelyekkel könnyen azonosíthatók az ellenálló egyedek. Ezek segítségével születtek meg az új, ellenálló fajták, amelyek hamarosan piacra kerülnek.

Az ellenálló paradicsomok termesztése olcsóbb lesz, mint a vírusra fogékonyaké.

Eddig 14 rezisztens fajtát neme­sítettek, amelyek más betegségekkel szemben is ellenállók, színük a sárgától a narancssárgán át a pirosig és rózsaszínűig, bogyóméretük 10-től 25 grammig terjed.

A Syngenta új sárgadinnyemárkája azért különleges, mert színváltozással jelzik az érettségüket a márkanéven forgalmazott kantalupfajták. Amikor szedhetővé válnak, a zöld héj szép szalmasárgára színeződik. Ez a szemmel látható jellemző lehetővé teszi, hogy valóban minden dinnyét a kellő érettségben szedjenek le, és ritkítható a szedés. Az újdonságot az USA piacán már bevezették, azután Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában, Spanyolországban, Olaszországban és Ausztráliában kezdték vizsgálni. Az IDEAL Melon márkanéven forgalmazott két fajtaújdonság a Color­Flavor és a ColorSweet sárgadinnye.

Burgonyatermesztőknek ad tanácsot a HZPC Holland B.V. Even Greener online eszköze az adott talajtípuson és körülmények között legfenntarthatóbban termeszthető fajták kiválasztásához.

A burgonyanemesítő cég egy sor kimondottan fenntartható fajtával is rendelkezik, ezek közül segít választani az eszköz egyebek között a hozamot, tárolhatóságot, műtrágya-hasznosítást, ellenálló képességet, vízfelhasználást mérlegelve. Az adatokat évek alatt a világ számos pontjáról gyűjtötték.

Spanyol újdonság a Nogalnature faiskola mikroszaporított diója. Az USA-ban, a Davis Egyetemen nemesített Vlach fajtát szaporítják így, miután a pekándió és a füge mikroszaporításával már gyakorlatot szereztek. A mikroszaporított dió erősebb és egyöntetűbb állományt ad, gyökérnövekedése kedvezőbb, ezért nehéz, kötött talajokon is jól érzi magát. Ez a szaporítási mód ráadásul teljesen egészséges fákat eredményez. A termés jobb minőségű és korábban termőre fordulnak a fák. Mindezek a jellemzők lehetővé teszik, hogy olyan területeken is lehessen diót termeszteni, ahol korábban nem.

Növelik az ellenállóságot

Új termésnövelő anyagok, biostimulátorok is bemutatkoznak a Fruit Logisticán, például a spanyol Biorizon Biotech jótékony baktériumokat tartalmazó terméke, a Duobiotic Alpha. Ebben olyan talajbaktériumok vannak, amelyek fölvehetővé teszik a talajban lévő makro- és mikroelemeket, ezáltal javul a talajtermékenység és a növények ellenállóbbak lesznek a talajból fertőző károsítókkal szemben.

A készítmény használatával növelhető a termés polifenol-tartalma és tárolható­sága.

Növényi kivonatokat tartalmaz az olasz Hydro Fert készítménye, a Protev. Hatása kétoldalú, ugyanis megakadályozza a baktériumos fertőzéseket, valamint serkenti a kezelt növény növekedését. Ismételt kezeléssel növelni lehet a levelek klorofilltartalmát és javul a növény ellenálló képessége. Laboratóriumi és szabadföldi kísérletek szerint minden kertészeti terménynél (zöldség, gyümölcs, dísznövény) sikerrel alkalmazható, de azoknál érdemes elsősorban bevetni, amelyeket baktériumos betegségek veszélyeztetnek. Ezzel a Protev nemcsak műtrágyaként, hanem növényvédelemre alkalmas szerként is hasznosul, ami megtakarítást eredményezhet a gazdálkodók számára.

Tárolás és szállítás

Gyakran nagy utat tesznek meg a friss zöldségek, gyümölcsök, mire eljutnak a fogyasztókhoz, ez a hosszú utazás pedig veszteségekkel jár. Ezt igyekszik mérsékelni az amerikai DeltaTrak a valós idejű adatgyűjtő rendszerével, ami nemcsak a megtett utat követi nyomon, hanem a rakomány környezeti körülményeit is.

A FlashTrak Cloud Services a szállítmányozóknak kínál a világ bármely pontján elérhető, valós idejű információkat az áru helyéről, a hőmérsékletről, a megvilágításról, a relatív páratartalomról és a fizikai behatásokról.

Ezek egy felhasználóbarát interfészen keresztül olvashatók le, és az ezek alapján módosított szállítási körülmények kevesebb veszteséghez vezetnek.

Brokkoli és burgonya másképp

Kényelmi termék az Anecoop, a legnagyobb spanyol zöldség-gyümölcs forgalmazó zöldségmártogatója, a 97%-ban friss brokkoliból és avokádóból készült Brocomole. A cég Janus Fruit nevű leányvállalata gyártja, és egy egész termékcsaládot egészít ki, amelybe avokádó- és csicseriborsó-hummusz, klasszikus és fűszerezett guacamole tartozik. A fogyasztói kóstoltatások alkalmával a termék megjelenését, ízét, állagát és színét is jónak ítélték a bírálók, majdnem háromnegyedük újra megvásárolná a Brocomolét, 78%-uk pedig azt mondta, hogy ebben a formában több brokkolit enne.

Ezzel a zöldségmártogatóval ráadásul kevesebb hulladék keletkezik a cégcsoporton belül és csökken a karbonlábnyomuk.

Holland újdonság a mikrosütőben percek alatt elkészíthető burgonya. A Landjuweel B. V. frissen mosott apró burgonyát kínál olyan csomagolásban, amit közvetlenül a mikróba lehet tenni és 7 perc alatt kész az étel. Kétféle változatban készül, az egyikféle különleges csomagban piros, a másikban sárga héjú burgonya rejlik, előbbihez piros, utóbbihoz zöld fűszerkeverék jár. A fűszerkeverék a melegítés hatására kinyíló „zsebből” hullik a megfőtt gumókra.

Ugyancsak a szállítást segíti a brit Chill Chain szoftvere, amivel a szállítási lánc minden részét adatokra alapozva lehet elemezni és így beavatkozni, ahol szükséges. Időt lehet spórolni vele és kiszűrhetők a folyamatban rejlő hibalehetőségek, valamint a program alapján megállapítható, hol lehet energiát megtakarítani vagy csökkenteni a káros­anyag-kibocsátást, hogyan lehet növelni a kapacitást és a hatékonyságot az erőforrások újraosztásával.

Burgonya- és hagymatárolásra fejlesztette ki az iHotraco Storage Data rendszert a holland Hotraco. A rendszer megkönnyíti az úgynevezett big data gyakorlatközpontú értelmezését (hatalmas mennyiségű, változatos adatok gyors feldolgozását és kezelését), ehhez megbízható szabadföldi és tárolási adatokat gyűjt automatikusan a legkorszerűbb kommunikációs technológiával.

A központilag tárolt és a felhasználók által könnyen hozzáférhető adatok alapján a termesztők nyomon követhetik a betakarítás minden fázisát, és a fejlesztés segíti őket abban, hogy zökkenőmentes legyen a munkafolyamat.

A leszedett gyümölcsöt hűteni kell, ez már alapkövetelmény szállítás közben is. A brit InspiraFarms Cooling gyors­hűtőivel a szállításra becsomagolt árut lehet igen rövid idő alatt lehűteni, akár raklapon, akár kisebb-nagyobb konténerben van. A berendezésben a légnyomás és a légáramlás is szabályozható, a legnagyobb változatban egyszerre húsz, a legkisebben egy raklapnyi áru hűthető le. Energiatakarékos, könnyen mozgatható és a meglévő hűtőházban gyors előhűtésre használható.

Automata gépsorok

Saláta és vegyes levélzöldségek feldolgozására fejlesztett új gépsort a német Kronen cég. A nagy teljesítményű berendezés óránként egy tonna bébisaláta vagy annak megfelelő vegyes saláta készítésére alkalmas. Új mosási és szárítási technológiát, dinamikus mérést, optikai válogatást, UVC-fertőtlenítő kezelést végző elemeket építettek a gépsorba. Minden elemet úgy választottak ki, hogy folyamatos és olcsó legyen a gépsor üzemeltetése, minimális emberi közreműködést igényeljen, ugyanakkor maximálisan higiénikus és magas minőségű legyen a végeredmény.

Növényházi termesztők figyelmére érdemes a lengyel Hortitech International fejlesztése, a teljesen automata szállítórendszer, amivel a válogató és csomagolóterületre lehet juttatni az árut, valamint le- és fölrakodni a teherautóra vagy kamionba.

A szállítórendszer többféle méretű csomagolással is elboldogul, és többféle rugalmasan használható berendezéssel egészíthető ki.

Az olasz Futura Technology datolyaosztályozó és -csomagoló berendezést mutat be a Fruit Logisticán.

Újrahasznosított csomagolóanyagok

Folyamatos a fejlesztés a csomagolóanyagok terén, aminek az egyik fontos célja a műanyagok visszaszorítása vagy az újrahasznosítás. Ilyen az olasz Carton Pack S.p.A. újdonsága, a bogyósok, cseresznye, szőlő, szárított gyümölcsök vagy cseresznyeparadicsom csomaglására szolgáló új, könnyen nyitható vödör. Anyaga teljes egészében újrahasznosított PET, egy része ráadásul az úgynevezett social plastic, aminek alapanyaga a tengerekből gyűjtött műanyaghulladék. Ez nemcsak a környezetszennyezést csökkenti, hanem megélhetést nyújt azoknak, akik a műanyagszemetet összegyűjtik.

Újrahasznosított műanyagból készíti új dobozait a Novapack Sud cég.

A zöldség-gyümölcs csomagolásra kifejlesztett SAT tálcák lyuk nélküli változatban is kaphatók a késztermékek számára. A tálcák különlegességei a szellőzésre szolgáló szelepek, amiket a sarkokban alakítottak ki és a szokásos oldalsó lyukak nélkül is jó levegőzést tesznek lehetővé.

A műanyag háló helyett fenntartható csomagolásban kínálja a burgonyát a francia Parmentine SA. Az új csomagolás megbízható forrásból származó papírból és lenhálóból készül, a feliratot vízbázisú tintával nyomtatják rá, így 100%-ban természetes és újrahasznosítható. Jó látható benne az áru, jól szállítható, az üzletben pedig könnyen lehet rakatot készíteni az egykilós csomagokból.

Papírból és cellulózhidrátból készít csomagolóanyagot az olasz Inkarta. Mindkét anyag növényekből készült, fenntartható alapanyagnak számít és újrahasznosítható. A csomagolás ráadásul növeli a termék élettartamát, mert antibakteriális és antivirális hatású, továbbá megelőzi az ultraibolya sugárzásból eredő öregedést. Sztenderd csomagológépeken használhatók az Inkarta új papírcsomagolásai.

A bogyósgyümölcsök szállítását és áruházi tárolását segíti az amerikai Hazel Technologies szellőző fóliája.

A hosszabb idejű szállítás során könnyen megszakadhat a hűtőlánc, ami a váltakozó hőmérséklet miatt a gyümölcs légzésének gyorsulásához vezet, ettől feldúsul a csomagoláson belül a szén-dioxid, az pedig elősegítheti a gombás fertőzéseket. Mindez megelőzhető a Hazel BreatheWay® fólia használatával, mert azt a bogyósok számára optimális légkör fenntartására fejlesztették ki. Képes kiegyensúlyozni a hosszú szállítás és tárolás során bekövetkező, előre nem látható hőmérsékletingadozás hatását, így csökken a veszteség még ezekből az érzékeny gyümölcsökből is.

Tartósító címke

Amerikai találmány a citrusfélék, mangó, papaya, körte, nektarin, valamint szőlő, szamóca és málna élettartamát meghosszabbító címke. Egyszerűen a gyümölcsre kell ragasztani (vagy a csomagolásban elhelyezni), és olyan illóanyagok szabadulnak fel belőle, amelyek védik az öregedéstől és a romlástól.

A címkére a termelő vagy forgalmazó a saját jelét is rányomtathatja.

Az első eredmények szerint 15-30%-kal csökkenthető a veszteség a használatukkal, körülbelül két héttel hosszabban tarthatók el a címkézett gyümölcsök. Maguk a címkék három hónapig tárolhatók az eredeti csomagolásban, ha viszont kiveszik abból, aktiválódnak.

Brit cég, a Sinclair International jött rá, hogy a nagy zöldségeken, mint a dinnye, a tök vagy a káposzta, nagy címkét lehet elhelyezni, ami feltűnőbb marketinget tesz lehetővé. Ehhez kifejlesztettek egy percenként 400 termés címkézésére alkalmas berendezést, ami a meglévő osztályozó- vagy szállítórendszerbe illeszthető.

Növényházban, hatékonyan

Leginkább a vízzel lehet takarékoskodni a vertikális termesztés során, ahogy azt a Fruit Logisticán bemutatkozó Tomato+ termesztőberendezés is bemutatja. Az automatizált, zárt rendszerű hidropóniás termesztésre kifejlesztett egységben zöldségeket és gombát lehet nevelni üzemi méretekben.

A berendezést az olasz HortoProfessional fejlesztette ki, és 80 különféle zöldséget lehet termeszteni benne minimális környezeti terheléssel, energiatakarékosan.

A hagyományos termesztéshez képest 90%-os vízmegtakarítás érhető el a mesterséges intelligencia alapú program által szabályozott körülmények között. A zárt, szabályozott termesztésmód ráadásul lerövidíti a termesztési ciklust is.

Magyar kiállító is részt vesz a Fruit Logisticán, a Food Autonomy Kft. növényházakhoz kínál világítótesteket. Az okosvilágításra vezeték nélkül, egyedileg szabályozható fényerejű lámpák szolgálnak, amelyek maximális teljesítménye 1040 watt. Az okos irányítás miatt nagyon hatékony és energiatakarékos a rendszer, amihez ugyancsak szabályozható ventilátorok is tartoznak a jobb hőszabályozás és párologtatás érdekében.

A fóliaházairól ismert brit Haygrove szellőztetőventilátorral felszerelt házakat mutat be Berlinben.

Kívánság szerint egy vagy két tetőventilátor és egy kisebb hengerventilátor szolgálja a kellő légmozgást a HiLo fóliaalagútban. Ezáltal nincs szükség a munkaigényes fólianyitásra és -zárásra, a növények harmonikusan fejlődhetnek.

Okoseszközök a termesztésben

Az adatelemzés minden termesztett kultúránál javíthatja a hatékonyságot, erre készült a holland Delphy Digital QMS Tomato rendszere, ami a nevével ellentétben nem csak paradicsomter­mesztésben lehet hasznos. A minőség­irányítási rendszer (QMS) adatokat gyűjt és elemez, hogy tervezhetőbb legyen a termesztés és forgalmazás. Lehetővé teszi, hogy a céloknak megfelelően alakítsák a termesztési tervet, akár hetente módosítva azt. Megkönnyíti például a döntést a térállást, metszést vagy a gyökérmetszést illetően a gyümölcsösben. Utóbbihoz előbb egy drónos felvételezés szükséges, amivel megállapítják a fák növekedési erélyét, és abból térképet rajzolnak a beavatkozáshoz.

Okosérzékelőket kínál a svájci Vivent, amelyek alkalmasak a stressz valós idejű kimutatására a növényekben.

Az érzékelők adatait szoftver elemzi és szükség esetén riasztást küld a termesztő mobiltelefonjára. Most februárban a rendszer továbbfejlesztett változatával ismerkedhetnek meg a kiállítás látogatói, ami már a stressz lehetséges okairól is tájékoztat, és részletesebb monitoringra képes.

A harmonikus fejlődést segíti az új-zélandi WayBeyond cég FarmRoad platformja, ami fajtaspecifikus növekedési adatokra alapozva értékeli a termény fejlődését és tanácsot ad a szükséges beavatkozásokra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet