0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Spanyol agrártámogatás műtrágya- és gázolajvásárlásra

A spanyol kormány újabb támogatást nyújt a mezőgazdasági termelőknek a drámai költségnövekedés enyhítésére. A spanyol mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint 300 millió eurós, azaz 120 milliárd forintos keretet hoznak létre műtrágyavásárlásra.

A közvetlen támogatást legfeljebb 300 ha terület után igényelhetik a gazdaságok. A nem öntözött területekre hektáronként 22 eurót (8800 Ft), öntözött területekre 55 eurót (22 ezer Ft) lehet igényelni. A segélyt azzal indokolta a tárca, hogy 2022. szeptemberére egy év alatt 80 százalékkal emelkedett a műtrágyák ára, ami veszélybe sodorta a gazdálkodás jövedelmezőségét.

A spanyol agrártárca bejelentette továbbá, hogy meghosszabbítja a literenként 20 centes, azaz 80 forintos gázolajkedvezmény finanszírozását. Spanyolországban tavaly áprilisban vezettek be üzemanyagár-támogatást az összes benzin- és dízelvásárló számára, és a mezőgazdasági célra használt gázolajra további energiaadó-kedvezményt is adtak. Az üzemanyag-felhasználók többsége számára a kedvezmény 2022 végével lejárt, de egyes ágazatokban, így a mezőgazdaságban is megmarad 2023-ra. Ugyanakkor még az agrárvállalkozásoknak is kizárólag a mezőgazdasági célra felhasznált fogyasztás után jár a kedvezmény.

Az Asaja gazdaegyesület üdvözölte a mezőgazdasági minisztérium döntését, ugyanakkor kritizálta, hogy a vállalkozások által az ukrajnai háború miatt elszenvedett veszteségeket nem kompenzálják teljes egészében. A mezőgazdasági egyesület legutóbbi becslése szerint a mezőgazdaság termelési költsége 2022 végén átlagosan 29 százalékkal magasabb volt Spanyolországban, mint egy évvel korábban, és a műtrágya drágult a legnagyobb mértékben. Az árrobbanás következtében 2022-ben 8,7 százalékkal csökkent a mezőgazdaságban elérhető bevétel az előző évihez képest – igaz, a spanyol agrárium ennek ellenére is rekordot döntött tavaly, 63,77 milliárd euró értéket termelt.

A spanyol kormány tavaly külön intézkedési csomagot állított össze a válságos helyzetbe került mezőgazdaság veszteségeinek a kompenzálására, például haladékot adott az agrárvállalkozásoknak a társadalombiztosítási járulékok megfizetésére, csökkentette a jövedelemadót, és hatósági árat határozott meg a sótalanított tengervízre.

Forrás: Agrarheute