0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Diófélék a világpiacon

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legutóbbi jelentése szerint a mandula termésmennyisége világszinten mintegy tíz százalékkal lesz kevesebb a 2022/2023-as gazdasági évben.

A visszaesés mindenekelőtt az Egyesült Államokat és az Európai Uniót érinti, de azt kiegyenlíti a többi régióra becsült termésmennyiség-növekedés, a mandula exportja pedig tíz százalékkal, mintegy 1,1 millió tonnára emelkedik. Dióból rekordszintű termés várható globálisan, mivel Kínában egyre több ültetvényt telepítenek egy állami program keretében.

Az USA-ban a betakarított mandula mennyisége előreláthatólag 11%-kal, 1,2 millió tonnára csökken, mivel az egy fáról leszedhető átlagos termés 12%-kal lett kevesebb az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint. Ennek oka, hogy 2022-ben a meleg időjárás a korábbi évekhez képest különösen rövid virágzási időszakot eredményezett, ráadásul február utolsó hetében egyes régiókban a fagy is komoly károkat okozott.

Mindezt súlyosbította az egész nyáron át tartó aszály, ami tartós vízhiányhoz vezetett.

A szakemberek becslése szerint a kisebb termésmennyiség ellenére az USA mandulaexportja várhatóan 9%-kal növekedni fog, elérheti a 960 ezer tonnát, mivel a megélénkülő kereslet miatt az EU-ba és Kínába több mandulát fognak szállítani. Az előrejelzések szerint Kína több mint 15%-kal több, mintegy 125 ezer tonna mandula vásárlását tervezi. A kereslet robbanásszerű növekedése miatt 2020 márciusában a Kínai Államtanács vámbizottsága (SCTC) új szabályozást vezetett be, mely szerint egyes, Amerikából érkező mandulaszállítmányok esetében csökkenthető az importőrökre kivetett vám. Azok az importőrök, akik sikeresen pályáztak, az engedély megszerzését követő egy évben mentesülnek az amerikai termékekre kirótt magasabb vám alól. Az Egyesült Államokból származó mandula az ázsiai országban ugyanis 15%-os büntetővám hatálya alá tartozik jelenleg is.

Ausztrália termésmennyisége a korábbi évekhez hasonló, normál termelési viszonyok között 140 ezer tonnát várnak, de várhatóan a szigetországból is számottevően, 13%-kal több mandulát exportálnak.

A kivitel 90 ezer tonnás rekordszintre emelkedhet, szintén az EU-ba és Kínába irányuló több szállítmány miatt.

Jelentős a visszaesés Európában

Az Európai Unióban betakarított mandula mennyisége várhatóan közel negyedé­vel, 105 ezer tonnára esik vissza a szakemberek szerint. A csökkenést elsősorban a két legnagyobb mandulatermelő ország, Spanyol- és Olaszország kedvezőtlen időjárása okozta. Emiatt az európai országokba érkező import mennyisége 6%-kal rekordértékre, 310 ezer tonnára emelkedik majd, ugyanakkor az előrejelzések szerint a fogyasztás enyhén csökken.

A héjas mandulát főként friss fogyasztásra adják el, míg a tisztított termést jellemzően a cukrász- és pékárugyártók használják alapanyagként.

A mandula legnagyobb feldolgozói az élelmiszeripar és a snackipar, és főként marcipán, nugát és turrón (jellegzetes spanyol édesség, amely mézből, cukorból, tojásfehérjéből és apróra vágott vagy darált pirított mandulából vagy egyéb diófélékből áll) készítéséhez használják. A változó étkezési szokások, különösen a növényi alapú étrend terjedése miatt a kereslet már nemcsak Európában, hanem globálisan is folyamatosan nő a mandula iránt. Így például Indiában arra számítanak, hogy az import jelentősen, mintegy 7%-kal, 160 ezer tonnára emelkedik majd a 2022/23-as szezonban. A kereslet az ázsiai országban szeptembertől januárig a legerősebb, a kereskedők pedig egyre szívesebben forgalmazzák a mandulát, mivel kiválóan tudják vele szélesíteni a snackek, egészséges élelmiszerek, italok és édességek termékpalettáját. Emellett egyre nagyobb az igény a gyengébb minőségű mandulára is, amiből a kozmetikai iparban olajat nyernek ki.

Nő iránta a kereslet

A dió termesztésében és kereskedelmében egyaránt rekordokat jósolnak a 2022/23-as szezonra. A betakarított dió mennyisége világszinten emelkedni fog, az elemzés 2,6 millió tonna termést becsül. Bár az észak-amerikai régióban visszaesésre számítanak, ezt a magasabb kínai termésmennyiség ellensúlyozza.

Világviszonylatban Kína és az USA adja a teljes termésmennyiség csaknem 80%-át.

Népszerűségének robbanásszerű növekedése folytatódni fog: a felhasználás világszerte mintegy 15%-kal fog emelkedni a szakemberek szerint, részben a kínai termesztés intenzív növekedésének köszönhetően. A globális kereskedelem várhatóan 5%-kal, rekordszintre, 1 millió tonnára emelkedik, ez elsősorban az Ukrajnából származó nagy mennyiségeknek tudható be. A háborúval sújtott ország raktárkészlete az idényben több mint 22%-kal, a termett mennyiség pedig 17%-kal, 96 ezer tonnára esett vissza, mivel a 2022 februári orosz inváziót követően Donyeck, Zaporizzsja, Luhanszk, Mikolajiv, Harkov és Herszon régiók egyes területein meredeken csökkent az ültetvények nagysága.

Az USA-ban betakarított termés mennyisége várhatóan csak egy százalékkal, 653 ezer tonnára esik vissza, leginkább a kaliforniai régiót érintő időjárási nehézségek következtében, ahol egyre inkább jellemző a forróság, tartós vízhiánnyal súlyosbítva. Több ültetvényben a vízkorlátozások miatt jelentősen csökkent az öntözésre fordítható víz mennyisége is.

Február utolsó két hetében több éjszakán keresztül fagypont alatti hőmérséklet volt a Sacramento-völgyben, a fagykár számottevő terméskiesést okozott néhány ültetvényben.

Az Egyesült Államokban termett dió nagy részét külföldre szállítják. Az előrejelzések szerint a 2022/2023-as idényben 3%-kal, 485 ezer tonnára esik vissza export, mivel az uniós tagállamokba, valamint Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe kevesebb szállítmány fog útnak indulni.

Az EU-ban a termésmennyiség változatlan, 146 ezer tonna körül alakult, de az import várhatóan 2%-kal, 32,5 ezer tonnára emelkedik majd, mivel mind a kiskereskedelemben, snack- és konyhai alapanyagként, mind az élelmiszeriparban nő a kereslet a dió iránt.

Szegénység ellen dióültetvény

A világon termesztett diónak több mint felét Kína adja, az idényben várhatóan 1,4 millió tonnát takarítanak be az ázsiai országban, ez derül ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium tanulmányából.

Az elmúlt tíz évben a diótermesztés összességében csaknem 80%-kal nőtt Kínában.

Ennek a robbanásszerű növekedésnek az egyik fő oka az a szegénység elleni küzdelem érdekében bevezetett állami ösztönzőprogram, amely az elemzés szerint igen jól vizsgázott az elmúlt években. A program keretében termelőket ösztönöznek arra, hogy dióültetvények telepítésével teremtsenek bevételt családjuk számára. Az elmúlt évek során ugyanakkor bebizonyosodott, hogy akik még nem rendelkeznek elegendő mezőgazdasági tapasztalattal, számos nehézséggel küzdenek a modern művelési módszerek használatában, például a gépesítéssel, öntözéssel vagy műtrágyázással. Ezért például Hszincsiang tartományban a legtöbb dióültetvényt sík területekre telepítették, ami lehetővé teszi, hogy a termelők könnyebben gépesítsék a betakarítást, és így alacsonyan tartsák a munkaerőköltségeket.

Az elemzés azt is megemlíti, hogy amíg a 2016/17-es gazdasági évben Kína csupán a világ hetedik legnagyobb exportőre volt 18 ezer tonna dióval, addig a 2019/2020-as szezonban 144 ezer tonnával már a második helyen állt az USA mögött.

A lenyűgöző növekedés elsősorban az új és a szomszédos országok, például Kazahsztán, Kirgizisztán és Pakisztán piacaira irányuló exportnak köszönhető, mivel Kína meg akarja szerezni és szilárdítani pozícióját a versenytársak régióiban is. A határ menti országok mellett tovább terjeszkedik a világ többi, igen fontos piacai, így például az EU, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek felé is. Az ország 2022/23-as gazdasági évre vonatkozó exportját már 225 ezer tonnára becsülik.

Az elemzés kitér arra, hogy az egyik legnagyobb termelő országként Kína képes arra, hogy a szomszédos országokkal a kereskedelmet tovább építse. Az viszont már kérdéses, hogy valóban tudja-e bővíteni részesedését a világ legjelentősebb piacain, mivel a kínai termelést több mint ötven helyi ázsiai diófajta uralja. Ezért a kínai kereskedelmi kamara (CNFA) most arra törekszik, hogy a kereskedelmi irányelveket az egyes fajták szerint is megkülönböztesse. Ezzel Kína a jövőben az exportra szánt dió minőségét szeretné javítani, hogy megerősítse helyét a fontos piacokon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Fruchthandel Magazin 2022/44