0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Az élet számos területén elfogadjuk a nemek közötti eltéréseket, mivel ez nem csak ízlés kérdése, hanem biológiai alapjai vannak. Még a testápolásban is eljutottunk oda, hogy vannak a női és a férfi test különbözőségét figyelembe vevő termékek. A gyógyszerek között miért nincsenek?

Nüansznyi különbségek, mégis életek múlhatnak rajta

A női szív kisebb, finomabb erekkel van körbe szőve, és más ritmusban ver, mint a férfiak szíve. De nem csak a ketyegőnk más típusú, másképpen is reagál bizonyos terhelések hatására.

Például a szívinfarktus okai, előjelei és tünetei nemek szerint különböznek.

Ezért amellett, hogy sok téves diagnózis születik a nők kárára, nyilvánvalóan azt sem veszik figyelembe, hogy másféle ellátásban kellene részesíteni a különböző nemű embereket. És ott van még a takotsubo kardiomiopátia is, amely leginkább egy nőket érintő állapot. A megtört szív szindróma rendkívül hasonló tünetekkel jár, mint az infarktus, és elsősorban nagy érzelmi megrázkódtatás után alakul ki. A jelenség belső okait még csak sejteni vélik, de az mindenesetre biztos, hogy minden ilyen eset alapos kivizsgálást érdemel. Létfontosságú tehát sokkal több adatot gyűjteni a kardiovaszkuláris betegségekről női szemszögből is, hogy pontosabb diagnózisok szülessenek.

A máj számára a gyógyszerek „mérgek”, ezért igyekszik azokat minél hamarabb ártalmatlanítani.

A gyógyszereknek nincs mindig könnyű dolguk, hogy mellette érvényesülni tudjanak. És természetesen az orvosságok feldolgozásában is vannak eltérések nők és férfiak között.

A nők szervezetében kevesebb nefron található és kisebb kapacitással rendelkeznek a vizelet koncentrálására, mint a férfiak. A nőknél ezért gyakoribb a 3. stádiumú vesebetegség és a veseelégtelenségekhez kapcsolódó szövődmények előfordulása, ellenben a lupus nephritis-t és a policisztás vesebetegséget inkább férfiaknál állapítják meg.

Egyes betegségeket hajlamosak vagyunk nemek szerint beskatulyázni, például elsősorban női nyavalyáknak könyveljük el a depressziót vagy a csontritkulást, pedig a férfiakat sem kímélik.

Ezért a kezelésük sikerességének érdekében feltétlenül szükség lenne ezeken a területeken több valós információval rendelkezni a férfiakkal kapcsolatban is.

Vera Regitz-Zagrosek tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy hatásosabb lenne a prevenciós elveket és a terápiákat nemek szerint megállapítani, a mindenkire egyformán érvényes utasítások hangoztatása és kezelések kivitelezése helyett.

Kevesebb is elég

A nők nem igényelnek ugyanakkora hatóanyagdózist, mint a férfiak, mivel normál esetben alacsonyabbak és kisebb a testtömegük.

A testfelépítésünk alapvetően más, a női testben több a zsírszövet, míg a férfiak esetében magasabb az izomszövet aránya.

Ez azért különösen lényeges, mert ez a két szövet minden szempontból teljesen más. A serdülőkor kezdetén a test külsőleg, de még inkább belsőleg elkezd felkészülni a majdani szerepére, feladatára. A lányoké szépen fokozatosan, de azért elég dinamikusan hozzálát a testzsír mennyiségének fokozásához. Ekkortájt a zsírszövet mennyisége kb. 120%-kal növekszik meg. Már csak ez olyan jelentős változás, amit nem szabadna figyelmen kívül hagyni, mivel a zsírszövet tároló funkciója nem mindig előnyös. Bizonyos gyógyszerek előszeretettel áramlanak feléjük, ennek következtében több időt töltenek a lányok és nők szervezetében, és ezáltal hosszabb ideig fejtik ki a hatásukat. A hormonrendszerünk közötti differencia, illetve a nemi hormonok hónapon belül is ingadozó jellege szintén befolyásolja a gyógyszerek hasznosulását.

Sőt a rendszeresen szedett hormontartalmú szerek (pl.: fogamzásgátló, változókor idején szedett hormonkészítmények) is befolyásolják más gyógyszerek hatását. Valamint már azt is megfigyelték, hogy míg a magasabb, természetes ösztrogénszint védőfaktorként működik fiatal nőknél, a menopauza utáni pótlása eléggé kockázatos.

A női szervezet 30%- kal érzékenyebben reagál a fájdalomcsillapítókra és az érzéstelenítőkre, ezért a nőknek csökkentett adagot kellene kapniuk ezekből, mivel a túladagolás komoly veszéllyel jár.

Az influenza elleni oltóanyag fele is elegendő a nők szervezetének ahhoz, hogy ugyanannyi antitestet állítson elő, mint a férfiaké.

Míg az magától értetődő, hogy a gyermekek csak alacsonyabb adagot kaphatnak a gyógyszerekből, az orvostudomány nem igazán tesz különbséget felnőtt nők és férfiak között, pedig mint láthattuk, megdöbbentően sok eltérés van közöttük.

A testfelépítésünk, „összetételünk” különbözősége egyáltalán nem részletkérés, hiszen ennek következtében másképpen hasznosulnak a gyógyszerek, a védőoltások. Vajon az egészségügy képes lesz kezelni ezt a problémát?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu