0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

A holland mezőgazdasági vállalkozók és családjuk maguk végzik a munka nagy részét, de gyakran nem kapnak fizetést. Egy munkavállaló, aki 2000 vagy annál több órát dolgozik évente, egyéves munkaegységnek számít a Wageningen Economic Research összeállításában. Az intézet a különböző ágazatok bevételeit úgy teszi összehasonlíthatóvá, hogy a vállalatok bevételét elosztja a ki nem fizetett munkaegységek számával.

Tavaly a holland mezőgazdasági és kertészeti vállalkozások összes ki nem fizetett éves munkaegységére jutó átlagos vállalati bevétel kb. 100 ezer euró volt, ami 18 ezer euróval meghaladja az előző évit, a 2017–2021. közötti időszak átlagánál pedig 34 ezer euróval több.

Az átlagos bevételi tartományon belül a szóródás azonban nagyobb a korábbi évek adataihoz képest, ugyanis a vállalkozások 20%-ának a ki nem fizetett munkaegységre jutó bevétele tavaly 2 ezer eurónál kevesebbre becsülhető és szintén 20% volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, ahol a kifizetetlen munkaegységre jutó bevételt 155 ezer euró felettire teszik.

Az üvegházi kertészeti vállalkozások kifizetetlen munkaegységre jutó átlagos bevétele nagyjából 175 ezer euróra becsülhető (ez 2021-es értéknél 100 ezer, a 2017–2021. közötti időszak átlagánál 35 ezer euróval kevesebb). A viszonylag meleg, napos időjárásnak és a módosított vállalati stratégiáknak köszönhetően sikerült megelőzni az ennél nagyobb mértékű csökkenést a megnövekedett költségek, az alacsony fogyasztói igény és a magas infláció ellenére.

A holland üvegházi termelők a 2022-es energiaválság ellensúlyozására energiatakarékos intézkedésekbe kezdtek, néha még a megtermelt termék minőségének rovására is spóroltak.

De mindezen lépések ellenére növekedtek a költségeik. A kapcsolt hő- és energiaellátó berendezéseknek köszönhetően a villamos energia értékesítéséből a kertészetek bevételei nőttek, de az ilyen berendezéssel nem rendelkező vállalkozások nagyobb veszteségeket szenvedtek el. A bevételek alakulásában nagy az eltérés az üvegházi zöldséget, a vágott virágot, a cserepes dísznövényt és a palántát termesztők között.

Az uborkatermesztők jó évet zártak

Az üvegházi zöldségtermesztők bevételei nagyobb mértékben nőttek, mint a kiadásaik. Az átlagos vállalati bevételük kifizetetlen munkaegységre vonatkozóan 2022-ben 415 ezer euróra becsülhető, ami körülbelül 150 ezer euróval több, mint 2021-ben.

A zöldséghajtatók a termesztőberendezéseik, vállalati stratégiájuk rugalmasságának, terméktípusuknak, az értékesítés vállalkozáson belüli szervezésének és energetikai pozícióiknak köszönhetik mindezt.

Bizonyos, kapcsolt hő- és energiatermelő berendezéssel rendelkező vállalkozások ugyanis úgy döntöttek, hogy kevesebbet fűtenek és világítanak a saját termesztett kultúrájukra, és több villamos energiát értékesítenek, hiszen a villamos energia nagyobb mértékben drágult, mint a földgáz.

A termesztett zöldségnövények közül a legkiemelkedőbb holland zöldségkultúra, a paradicsom értékesítési átlagára ugyan meghaladta az egy évvel korábbit, de az értékesített mennyiség kevesebb volt. A termelők nagy része teljesen kiiktatta az asszimilációs megvilágítást. Ezzel szemben az uborkatermesztők jó évet zártak, rendkívül jó áron tudtak értékesíteni és a hollandiai meleg nyári időjárás kedvezett az uborka iránti keresletnek. Az étkezési paprikát termesztők éves eredménye az energiaértékesítésből származó bevételeknek köszönhetően javult.

Mélyponton a dísznövényesek

A vágottvirág-termesztők becsült átlagos vállalati bevétele kifizetetlen munkaegységre vonatkozóan a 2021-es 300 ezer euróról tavaly 85 ezer euróra csökkent. 2013 óta nem volt ilyen alacsony.

A kevesebb vágott virágot ráadásul alacsonyabb áron adták el.

Az energia értékesítéséből származó bevétel sem volt elég ahhoz, hogy a megnövekedett költségeket ellensúlyozza.

A cserepes dísznövényeket és palántát termelők veszteségesen gazdálkodtak. A bevétel szempontjából nagyon jó évnek nevezhető 2021-hez képest kevesebb növényt tudtak értékesíteni, és azt is csak olcsóbban. Ki nem fizetett munkaegységre nézve a becsült átlagos bevétel 2022-ben mindössze 6 ezer euró volt a 2021-es 265 ezer euróhoz képest.

(Forrás: www.hortidaily.com)

Forrás: Kertészet és Szőlészet