0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Schmidt Egon 1931. június 16-án született Budapesten, de becsehelyi származású családja miatt zalai kötődésűnek vallotta magát. Gyermekkorától kezdve érdeklődött a madarak iránt, naplót írt a megfigyelésükről, mely azonban a család kitelepítésekor elveszett. Származása miatt nem mehetett egyetemre, ezért autodidakta módon tanult a madarakról.

1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, azt követően a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, de a Madárgyűrűző Központot is vezette.

1980-tól az Állatvilág Magazin szaklektora volt, de publikált a Természetbúvár, az Élet és Tudomány, a Vadászlap, a Nimród, a Halászat folyóiratokban és lapjaink, a Kertbarát Magazin és Kistermelők Lapja hasábjain is.

Számos természetvédelmi ismeretterjesztő könyvet írt, leginkább a madárvédelem témakörében. Több mint 3600 tudományos ismeretterjesztő írás, novella szerzője. Írásainak köszönhetően generációk szerették meg a madarakat és a természetet, rádióműsorainak köszönhetően pedig hangján keresztül százezrekhez juttatta el a természet szeretetét. Könyvein természetbarátok generációi nőttek fel.

A Magyar Rádió heti Oxigén című műsorában 17 éven keresztül jelentkezett be madárhangokkal színesített anyagaival a madarakról és a természetről.

Ornitológusként elsősorban baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a „kis rigókkal” (fülemülék, kékbegy stb.) foglakozott, ezen fajok nemzetközileg elismert szakértője lett.

Emlékét a madarászokon túl egy egész ország őrzi! Nyugodjon békében!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu