0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új kullancs által terjesztett betegség terjed az Egyesült Államokban

Az egészségügyi tisztviselők jelentése szerint a Heartland-vírus okozta egy férfi halálát Virginiában - egy olyan régióban, ahol korábban nem volt ismert a kullancs által terjesztett betegség.

A kullancsok által terjesztett betegségek, például a Lyme-kór esetei folyamatosan növekedtek az Egyesült Államokban. Valójában a Lyme-kór jelenleg a leggyakrabban jelentett kullancs által terjesztett betegség, évente körülbelül 20-30 000 megerősített esetet jelentenek.

Most a CDC egy másik lehetséges aggodalomra figyelmeztetett, amely a Heartland vírushoz (HRTV) kapcsolódik – egy új betegség, amelyet kullancsok hordoznak az USA középnyugati és déli régióiban.

Egy február végén megjelent cikkben a CDC arról számol be, hogy bár a HRTV-t az Egyesült Államok középnyugati és déli régióinak államaiból jelentették, egy vizsgálat pedig megerősítette, hogy egy idősebb virginiai felnőtt kullancscsípésből származó HRTV-fertőzés következtében halt meg.

Az egészségügyi tisztviselők szerint a marylandi és virginiai régióban már ismert a „magányos csillag” kullancs (A. Americanum) – a betegséget terjesztő kullancsfaj – előfordulása, de a HRTV korábbi eseteit nem jelentették a régiókban.

A tanulmány szerint egy 60-as évei végén járó, Marylandben és Virginiában lakó férfi 2021 novemberében kereste fel a sürgősségi osztályt olyan tünetekkel, mint láz, hasmenés, izomfájdalom és fáradtság. Az illető az előző három hónapban nem járt ezeken a régiókon kívül, de birtokain a szabadban töltötte idejének nagy részét.

Az egészségügyi szolgáltatók akkor a kullancsok által terjesztett betegségre gyanakodtak, és a férfit doxiciklinnel kezelték. Azonban egy sor visszaesés után a férfi állapota romlott, és 13 nappal a kezdeti tünetek jelentkezése után meghalt.

A vizsgálat érdekében a Virginia Egészségügyi Minisztérium (VDH) szérummintákat küldött a CDC-nek vizsgálatra. A vizsgálati eredmények megerősítették, hogy a férfi pozitív volt a HRTV-re.

A VDH ezután kullancsgyűjtést végzett a férfi telkein belül és összesen 193 kullancsot gyűjtöttek be. Bár mindegyik negatív lett a betegségre, a tanulmány szerzői szerint ez nem jelenti azt, hogy a régió HRTV-mentes.

„Azt gyanítjuk, hogy a virginiai ingatlan volt a fertőzés valószínű helyszíne, a VDH által gyűjtött kullancsok száma alapján, amikor olyan területről vett mintát, amelyet a beteg 10-14 nappal a tünetek megjelenése előtt gyakran látogatott, és mivel a marylandi ingatlanról kevesebb kullancsot gyűjtöttek” – írták a tanulmány szerzői.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy mivel a kullancsok elterjedési területe összességében növekszik, a korábban regionális kullancsfertőzések, például a HRTV előfordulása valószínűleg tovább fog nőni.

Mi az a Heartland vírus?

A magányos csillag kullancs által terjesztett Heartland-vírus betegséget először 2009-ben azonosították Missouriban. Azóta a betegséget Indianából, Illinoisból, Kansasból, Oklahomából, Kentuckyból, Iowából, Arkansasból, Tennessee-ből, Georgiából, Pennsylvaniából, New Yorkból és Észak-Karolinából is jelentették.

A fertőzött kullancscsípést követő néhány naptól két hétig terjedő időszakban az embernél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint láz, fáradtság, fejfájás, hányinger, ízületi és izomfájdalom, valamint csökkent étvágy. Ezenkívül a betegség alacsony fehérvérsejt- és vérlemezkeszámot okozhat.

Bár a HRTV megelőzésére vagy kezelésére nincsenek gyógyszerek, a pihenés, a folyadékpótlás és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhíthetik a tünetek egy részét.

Néhány HRTV-ben szenvedő embernek mégis kórházi kezelésre lehet szüksége, hogy intravénás (IV) folyadékot és támogató ellátást kapjon.

Forrás: healthnews.com