0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ausztrália gabonaexportja rekordot dönthet

A hatalmas esőzéseknek köszönhetően, melyek korábban pont élelmiszerhiányokat okoztak Ausztráliában, rekord mennyiségű gabonatermést várnak a szakértők, ezzel együtt az export is jelentősen nőni fog.

Várhatóan a mezőgazdasági export eléri a 75 milliárd dollárt június végére az Ausztrál Mezőgazdasági és Erőforrás-gazdasági Hivatal (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics, ABARES) szerint. Az ukrajnai háború miatt jelentősen megemelkedett néhány termék ára, beleértve a búzát is, ami történetesen Ausztrália egyik legfontosabb mezőgazdasági exportterméke is.

Tony Bacic, a La Trobe Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Intézet igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy nagy szerencséjük van a gazdáknak. A esőzések pont jókor érkezetek, ami kedvezett a gabonatermesztésnek. Ha kicsivel hamarabb vagy később jön, a teljes termést elveszthették volna.

Az ABARES egyik munkatársa, Jared Greenville szerint

a kivételesen jó vegetációs időszak miatt a 2022-23-as téli termés 67,3 millió tonnás lesz, ami új rekordot jelent.

Az árak pedig igencsak magasak köszönhetően a többi nagy exportőrt sújtó aszálynak és az ukrajnai háborúnak, mutatott rá Greenville. Azonban azt is hozzátette, hogy a következő hónapokban szárazabb időjárás várható, melyet a La Niña időjárási jelenség gyengülése okoz.

Az elmúlt néhány évben az egymást követő La Niña időszakok csökkentették a globális hőmérsékletet és heves esőzéseket hoztak olyan országokba, mint Kanada és Ausztrália.

Sonia Akter, az Ausztrál Nemzeti Egyetem vezető oktatója úgy véli, hogy az ausztráliai termelés növekedése ellensúlyozza az árvíz okozta károkat és az ellátási lánc zavarait.

„Ez azonban jövőre valószínűleg megváltozik, mivel az éghajlati előrejelzések szárazabb időjárást jósolnak. Következésképpen a legfontosabb élelmiszeripari alapanyagok ausztrál exportvolumene is várhatóan jelentősen csökkenni fog”

– mondta Akter.

A világ többi országához hasonlóan Ausztráliát is sújtották az ukrajnai háború és a Covid-19 világjárvány okozta élelmiszer-ellátási problémák. A szigetország saját élelmiszeriparát pedig a szélsőséges időjárási események is megtépázták. Tavaly például az ország keleti partvidékén bekövetkezett nagy áradások miatt hiány volt bizonyos gyümölcsökből és zöldségekből.

A közösségi média felhasználói akkor olyan fotókat tettek közzé, amelyeken a saláta több mint 10 ausztrál dollárba (kb. 2400 forint) került, ami a szokásos ár háromszorosa.

Júniusban KFC gyorsétteremlánc közölte, hogy a salátahiány miatt kénytelen káposztát tenni a hamburgereibe és a wrap-jeibe Ausztráliában.

Forrás: BBC