0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Törökország is korlátozza a paradicsom kivitelét

A biztonságos élelmiszerellátás és a paradicsom példátlan mértékű áremelkedése miatt Törökország exporttilalmat vezetett be, április közepéig nem szállít külföldre paradicsomot.

Marokkó után a török ​​mezőgazdasági minisztérium is úgy döntött, hogy 2023. április 14-ig korlátozni fogja a paradicsom kivitelét az országból.  

A minisztérium közleménye szerint a törökországi paradicsom ára szokatlanul megugrott és a 11 tartományt közvetlenül sújtó földrengés szörnyű következményei miatt szigorú intézkedéseket kellett bevezetni a biztonságos élelmiszerellátás és az árak stabilizálása érdekében.

A döntésnek várhatóan ​komoly következményei lesznek a ​​paradicsomtermelőkre és exportőrökre nézve. Ebben az időszakban, amikor a termelési költségek egyébként is magasak, az export leállása valamint az, hogy a paradicsom átvételi ára várhatóan az önköltségi ár alá fog csökkeni ahhoz vezet majd, hogy

a termés mennyisége április és május hónapban az elmaradt növényápolási és karbantartási munkák, valamint az ültetvények felszámolása miatt mélyen a megszokott szint alatt marad majd.

A török ​​paradicsomexportőröket különösen aggasztja, hogy elveszíthetik azokat a külföldi piacokat, amelyekért keményen megdolgoztak. Ezeknek a piacoknak a kiesése súlyosan befolyásolja a jövő évi termelés tervezését, mivel a külföldi kereskedelmi láncok más beszállító országokkal fognak megállapodásokat kötni. Az is elképzelhető, hogy sok évnek kell eltelnie ahhoz, mire Törökország visszatérhet a korábbi termelési szintre. A török exportőrök szerint a veszteség értéke több millió török ​​líra lesz.

Az EastFruit elemzői arra számítanak, hogy a török ​​kormány döntése azonnali súlyos hatással lesz a törökországi importtól függő országokra, így például Ukrajnára, Moldovára Grúziára és Romániára. A török termést elméletileg helyettesíteni lehetne Marokkóból, Iránból vagy akár Spanyolországból származó importtal, de

a török ​​készletek teljes pótlása lehetetlen, mivel ezek az országok nem rendelkeznek a jelenleg szükséges termésmennyiséggel.

Így jelentős áremelkedés várható azokban az országokban, amelyek a török paradicsom importjára támaszkodtak eddig. Az egyetlen engedmény a szigorú rendeletben az Észak-Ciprusra, Palesztinára és Azerbajdzsánba irányuló exportra vonatkozik, ezek az országok mentesülnek a korlátozás alól, így Törökország nem tűnik el teljesen a következő hetekben sem a paradicsom export piacról.

Forrás: magyarmezogazdasag/freshplaza.de