0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Országos önkéntes békamentés

A tavasz előcsalogatta a kétéltűeket telelőhelyeikről. Óvatosan megindultak szaporodóhelyeik, a közeli állóvizek felé. Ez az út számukra azonban sokszor megpróbáltatásokkal teli, sok közülük autók, madarak áldozataivá válik. Hogy épségben eljussanak a vízig, szervezett békamentés keretében nemzeti parkok és természetvédelmi egyesületek várják önkéntesek jelentkezését.

A szervezett békamentésre jelentkezőknek minden egyes segített béka adatát rögzíteniük kell. Ez a faj szerinti mentett békák számát és az időpontot jelenti elsősorban, amit a legközelebbi nemzeti park felé kell szolgáltatni. A vonulás legaktívabb időszaka az enyhe, esős este-éjszaka. Hideg időszakban a békák visszaássák magukat az avar alá, és akár több napig újból szinte mozdulatlanul várnak.  

Fontos, hogy a békamentés során egy vödörbe több fajt nem szabad tenni, mert az eltérő fajok testnedvei végzetesek lehetnek más fajra, mivel gátolják a bőrlélegzést.

Továbbá a békákat ajánlott vízzel teli vödörbe tenni, és egy fajból ne gyűjtsünk egy vödörbe egyszerre túl sokat, mert a zsúfoltság előidézheti a gombás betegségek átadását a másik egyednek, ami a békák fogyatkozásának okai között szerepel.

Ügyeljünk a békák kézzel való összeszedésénél arra, hogy utána nem nyúljunk a szemünkbe, mert például a barna varangy testnedvei az ember szemébe kerülve kötőhártya-gyulladást okozhatnak!

Amikor a békákat a tóhoz visszük, néha akár ötvennél is több állat kerülhet egy helyre. Ilyenkor fontos, hogy ne hagyjuk őket egy kupacban, mert a petével teli nőstényeket a hímek megrohamozzák. Legjobb egyesével vízbe helyezni őket, a nőstényeket esetleg néhány méterrel távolabb, hogy legyen egy lélegzetnyi idejük „odébb állni”.

A munkát megkönnyíti, ha van nálunk vödör, javasolt gumicsizma és este zseblámpa – leginkább fejlámpa. A békákat zacskóba ne gyűjtsük, mert az a bőrlégzést akadályozhatja!

A békamentő akciók helyszínei:

  • Farmos

Helyszín: 311-es út Farmos melletti szakasza

Időpont: folyamatosan

Elérhetőség: nemeth.andras@dinpig.hu

  • Gánt

Helyszín: Gánt (K-i vége)

Időpont: április közepéig

Elérhetőség: mezofold@dinpig.hu, vertes@dinpig.hu

  • Tokaj

Helyszín: Tokaj Bodrogkeresztúr felőli végén a 38-as főút mellett

Időpont: április végéig

Elérhetőség: totemesek@gmail.com

  • Hont-Parassapuszta

Helyszín: 2-es főút Hont és Parassapuszta közötti szakasza

Időpont: március közepétől

Elérhetőség: bekavedelem@gmail.com

Forrás: magyarmezogazdasag.hu