0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az éghajlati stresszhelyzetben lévő Irak 5 millió fát ültet el

Irak miniszterelnöke kampányt hirdetett az éghajlatváltozás súlyos hatásainak leküzdésére a vízhiányos országban, többek között ötmillió pálma és egyéb fa ültetésével. Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket a melegedő bolygó tovább súlyosbít.

Mohammed Shia al-Sudani miniszterelnök egy klímakonferencián elmondta, hogy már több mint hétmillió irakit érintett az éghajlatváltozás, és több százezer embernek kellett elhagynia az otthonát az aszály miatt.

Olyan kihívásokra hivatkozott, mint

a ‘magas hőmérséklet, az esők hiánya és a növekvő porviharok’, valamint a zöldfelületek zsugorodása, amelyek mind ‘fenyegetik az élelmiszerellátást, az egészséget, a környezetet és a közösség biztonságát’.

Az október végén hivatalba lépett Sudani azt mondta, hogy kormánya ‘nagy erdősítési kezdeményezést indít, amely során egyebek mellett ötmillió fát és pálmát is elültetnek Irak összes kormányzóságában’.

Tavaly tavasszal Irakon mintegy tucatnyi nagyobb homok- vagy porvihar söpört végig, amelyek Bagdadot és más területeket is elleptek, ezreknek okozott légzési nehézségeket, valamint ezek miatt repülőterek és iskolák bezárására kényszerültek.

A déli Bászrában tartott konferencián, amelyen külföldi nagykövetek és ENSZ-tisztviselők vettek részt, Sudani kijelentette, hogy a kormány egy tágabb ‘iraki klímapolitikai vízión’ dolgozik.

A terv magában foglalná a tiszta és megújuló energiaforrások támogatását, az új öntözési és vízkezelési projekteket, valamint az ipari gázfáklyázás csökkentését, anélkül, hogy részleteket közölne a finanszírozásról vagy az időkeretekről.

Sudani kijelentette, hogy

Irak ‘előre halad a szerződések megkötése felé a megújuló energiát hasznosító erőművek építésére vonatkozóan, amelyek 2030-ra villamosenergia-szükségletünk egyharmadát biztosítják’.

Pálmaligetek vs. porviharok

Sudani hivatkozott továbbá ‘Irak jogainak megőrzésére irányuló erőfeszítésekre a Tigris és az Eufrátesz folyó vizein’, azon a két vízi úton, amelyek vízhozamát csökkentették, és az iraki tisztviselők a Törökországban és Iránban felfelé húzódó gátakat hibáztatták.

‘Az egyoldalú vízszabályozás a felvízi országokban növeli a klímaváltozás hatásai által veszélyeztetett országok sebezhetőségét’

– mondta az iraki miniszterelnök a bászrai találkozón.

A szélesebb körű terv részeként a kormány a városok körüli zöldövezetek létrehozását említette, amelyek szélfogóként szolgálnak a porviharok ellen.

Irakot egykor ’30 millió pálmafa országának’ titulálták, de a több évtizedes konfliktusok és a kudarcot vallott közpolitikák tönkretették a nemzeti jelképet, miközben az urbanizáció csökkentette a hagyományos zöldterületeket. A buja pálmaligetek, amelyek egykor olyan nagyvárosokat védtek, mint Bagdad vagy Karbala, átadták helyét a betonnegyedeknek.

Sudani ígéretet tett arra, hogy Bagdad hamarosan regionális konferenciát szervez az éghajlatváltozás és más környezeti terhelések elleni küzdelemmel kapcsolatos együttműködés megerősítése és a szaktudás cseréje érdekében.

„Felszólítom a baráti országokat és az ENSZ összes szervezetét, hogy támogassanak minket abban, hogy szembenézzünk az éghajlatváltozás hatásaival”

– mondta Sudani.

Szaúd-Arábia, Irak gazdag szomszédja 2021-ben bejelentette, hogy egy évtizeden belül 10 milliárd fát ültet a területén, valamint további 40 milliárd fát más országokkal együttműködve.

Forrás: phys.org