0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Ez teszi népszerűvé az ínyencek körében. Enyhe brokkoli és spárga aromával rendelkezik, szára és virága roppanós és lédús, egészben fogyasztható.  

 Egyébként több néven is fut ez a manapság szuperzöldségnek kikiáltott hosszúszárú spárga, mert olyan hosszúak a szárai, mint a spárga, a végén pedig a brokkolihoz hasonló kis „ernyő” található. Németországban spárga brokkoli, a spanyoloknál és olaszoknál broccolini néven kell keresni, az Egyesült Királyságban pedig Tenderstem néven kínálják.  

 Ezt a zöldséget Japán kutatók hozták létre, és a felfedezők így nyilatkoznak az elnevezéséről:

a Bimi az elnevezés, amit ennek a kis zöldségnek adtunk az európai piacra. Ez egy egyszerű név, amely jól illik hozzá, mivel japánul azt jelenti, hogy finom, kiváló.

A Bimi eredetileg tipikus japán zöldség, mert ott „találták ki”. Természetes módon, hagyományos növénynemesítési technikákkal fejlesztették ki, a fogyasztók számára azért, hogy ízletes, ehető szárat kapjanak, tele tápanyagokkal és ízekkel. Ez egy kis zöldség, amely lágyságáról és finom diós ízéről lett ismert. Íze pontosabban olyan, mint a spárga és a brokkoli keveréke. Nem csak az íz ötvözi e két amúgy is rendkívül egészséges zöldség legjobbjait, hanem a benne található ásványok, nyomelemek és vitaminok, nem beszélve arról, hogy 100 gramm zöldség csak 35 kilokalóriát tartalmaz. 

A Bimiben  a legtöbb A- és C-vitaminból, kalciumból, folsavból, vasból és cinkből található.

Az új brokkolifajtát viszont nem mindenki tudja termeszteni, mert a licenchez között. A Sakata Seeds a Bimi® a brokkoli márka tulajdonosa. Hagyományos nemesítési technikákat alkalmazva ennek a vetőmagnemesítő cégnek évekbe telt, mire kifejlesztette ezt az egyedülálló zöldséget. Európában a Coregeo rendelkezik a Bimi® brokkoli mesterengedéllyel.

Egyelőre Európában a spanyolok, a hollandok, és a portugálok termesztik, jelenleg hat olasz vállalkozónak van engedélye a termesztésre,

a legnagyobb területű (több mint 800 hektáros) európai Bimi termesztés Spanyolország Murcia tartományában folyik, ahonnét a termés mintegy 80 százalékát az Egyesült Királyságba exportálják,

és csak 20 százalék jut az egyéb európai piacokra.

A Bimi gyorsan nagy népszerűségre tett szert a felhasználók körében, a zöldséget ugyanis nem kell pucolni, hámozni, minden része használható, semmit sem kell eldobni belőle, és nyersen is fogyasztható, ami a legjobb módszer arra, hogy az összes értékes összetevőt hasznosítani tudjuk. Emellett rendkívül jól kombinálható, hiszen a spárga és  a brokkoli önmagában is sokféleképpen felhasználható. Ha a nem nyersen szeretnénk fogyasztani, akkor a legjobb, ha rövid ideig pároljuk, vagy sütjük. remek kiegészítője a szójaszósz és a mediterrán konyhában sem idegen.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu