0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

10 költséghatékony szuperélelmiszer, mellyel az egészségünk és pénztárcánk is jól jár

Dr. Will Li, orvos bemutatta a legköltséghatékonyabb szuperélelmiszereket, amelyeket akár a közeli kisboltban is könnyedén beszerezhetünk, valamint ezeknek az előnyeit.

„Imádok egészségesen étkezni, és az az igazság, hogy nem kell sok pénzt költenünk ahhoz, hogy finom és egyben egészséges ételeket fogyasszunk” – mondja Dr. Will Li. Íme, a 10 könnyedén beszerezhető szuperélelmiszer, amellyel nem véthetünk hibát az egészségünk megőrzéséért folytatott törekvéseinkben.

1. + 2. Mogyoróhagyma és gyömbér (párban)

A mogyoróhagyma a vöröshagyma egyik változata, melyet az ázsiai konyhában is nagyon gyakran használnak. De mitől válnak szuperélelmiszerré? Bioaktív vegyületeket tartalmaznak, úgynevezett allicont, ami egyszerre gyulladáscsökkentő és pozitív hatással van az anyagcserére is. „Valójában több energiát ad” – mondja Dr. Will.

A gyömbér pedig a gingerol nevű bioaktív anyagot tartalmazza, mely szintén gyulladáscsökkentő. Ezenfelül az ára is megfizethető.

„A gyömbér tökéletes párosa a mogyoróhagymának, ezért mártogatós szószba szoktam keverni őket” – mondja Dr. Will. „Aprítsuk fel a gyömbért a mogyoróhagymával, majd adjunk hozzá ecetet vagy szójaszószt, és máris kész a szósz vagy pác.”

3. Kapribogyó

A kapribogyót leginkább úgy lehetne körül írni, mint „apró kis kincsek egy üvegben” – mondja Dr. Will. Vadon nőnek, a Földközi-tenger igazán száraz területein (Szicília partjainál és a görög Szantorini szigetén), és valójában már több mint 2000 éve fogyasztják őket! Ami azonban szuperélelmiszerekké teszi őket, az a bioaktív kvercetin rendkívül magas szintje, amely segít csökkenteni a gyulladást és fokozza az anyagcserét. Sőt, bár sokkal kisebbek, valójában 60-szor annyi kvercetint tartalmaznak, mint a vöröshagyma!

„Bármikor, amikor kapribogyót akarunk használni, először öblítsük le őket”

– mondja Dr. Will. „Tegyük le őket egy vágódeszkára, és gyorsan aprítsuk fel, hogy felszabaduljanak az aromák. Mivel már egy kevés is elegendő belőle, így igazán sokáig elég egy üvegnyi!”

4. Osztriga

A friss osztrigák jellemzően drágák, melyekhez a legtöbb ember csak étteremben juthat hozzá. De, ahogy Dr. Will elmagyarázza, van egy megoldás: az osztriga konzerv! „Az osztriga konzervet jóval könnyebb és egyben olcsóbb beszerezni, mint beülni egy étterembe” – jegyzi meg. Mint kifejti, „az osztriga jó forrása az egészséges omega-3 zsírsavaknak, amelyek jót tesznek a szív és az agy egészségének és a keringésnek.” És hogy mennyit kell enni belőle, hogy jót tegyen az anyagcserének? „Ez egy meglepő szuperélelmiszer” – mondja Dr. Will –

„mert csak hármat kell megenni belőle ahhoz, hogy ugyanazt az előnyt érjük el, mint egy közel 90 grammnyi tőkehal fogyasztása esetén.”

5. Paradicsompüré

Következik a paradicsompüré – és most arról a fajtáról beszélünk, amelyik tubusban van. „Szerencsére télen sem maradunk paradicsom nélkül, ugyanis üveges és konzerv paradicsomot is lehet kapni ” – mondja Dr. Will – „de a pürésített verziójával egy szuperkoncentrált paradicsom ízt is kapunk.” És ez a püré olyan anyagokat tartalmaz, mint a likopin, a klorogénsav és a kvercetin. „Ez a három bioaktív anyag együttesen aktiválja az anyagcserét” – magyarázza Dr. Will. „A likopin egy zsírban oldódó vegyület, így könnyedén felszívódik a szervezetben és egyenesen a testzsírba kerül.”

6. Sárgarépa

Dr. Li szerint a sárgarépa retinoidokat tartalmaz, különösen luteint és zeaxantint, amelyek védik a látást az életkor előrehaladtával.

Kiderült, hogy igaz a mondás, miszerint a sárgarépa jót tesz a szemnek!

„Lendítsük fel az anyagcserénket, és csökkentsük a vérnyomásunkat sárgarépa fogyasztással” – teszi hozzá Dr. Li.

7. Lilahagyma

Dr. Li szerint a zöldhagyma mellett a lilahagyma is jót tesz. Azonban ne hámozzunk le túl sok réteget! Szerinte a lilahagyma héjában jótékony bioaktív anyagok vannak. És bár nincs bennük annyi kvercetin, mint a kapribogyóban, mégis szuperélelmiszernek számítanak.

8. Fokhagyma

Dr. Li szerint a fokhagyma jót tesz a keringésnek, emellett pedig gyulladáscsökkentő hatása van.

9. Petrezselyem

A doktornő szerint a petrezselyem olyan természetes bioaktív anyagot tartalmaz, amely jót tesz az agy egészségének és az anyagcsere működésének.

10. Őrölt kömény

A számos ételben használt fűszer, az őrölt kömény Dr. Li szerint gyulladáscsökkentő, tele van antioxidánsokkal, valamint csökkentheti a vérnyomást is.

Forrás: rachaelrayshow.com