0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan ne okozzon fejtörést az e-permetezési napló?

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót. A gazdálkodók tapasztalatai szerint ez akár napi több óra adminisztrációt is jelenthet, így sokan igyekeztek a kitöltést a növényorvosokra testálni, holott az nem az ő dolguk. Erre jelenthet megoldást a napokban piacra került applikáció.

Az új támogatási ciklusban a gazdálkodóknak új kötelezettségeik is vannak, lesznek. A hatósági adatszolgáltatásban új, hogy a 10 hektárnál nagyobb területen gazdálkodóknak a növényvédelmi kezeléseket már nem papír alapon, hanem digitálisan kell rögzíteni – mégpedig naprakészen.

„A szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezeléseknél előírták, hogy a permetezést követő nap végéig be kell küldeni a Nébihnek az adatokat.

Az intézkedés a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt, a vegyszerfelhasználás ugyanis régóta sarkalatos kérdés az emberek számára. A nyugat-európaihoz hasonló szabályozással az élelmiszerek nyomon követése sokkal valósabb képet mutat majd arról, hogy az adott terményt mivel és mikor kezelték. Csakhogy ez óriási plusz terhet ró a gazdákra” – összegezte szaktanácsadóik tapasztalatait Török Zoltán, az Agrárközösség ügyvezetője.

Mint mondta, a visszajelzések alapján a gazdáknak napi 1-3 órája is elmegy az adatokat rögzítésével. Emiatt „egyfajta pánikhangulat uralkodott el a szektorban”, miközben a gazdálkodókkal folyamatos kapcsolatban álló növényorvosok tehetetlenek, hiszen sokan próbálják rájuk hárítani a feladat elvégzését, pedig hivatalosan ezért nem ők a felelősek.

E problémára nyújt megoldást az e-permetezes app, amivel a kötelező adatszolgáltatás pár gombnyomással teljesíthető, csak egy okostelefon kell hozzá.

„A gazdálkodó a művelet közben vagy végén egy lenyíló gördülő listából választhatja ki a kijuttatott növényvédőszer típusát és dózisát. A rendszerben elhelyeztünk egy minőségbiztosítási ellenőrzési pontot, ami megelőzi a Nébih felületére történő beküldést. Ez azt jelenti, hogy növényorvos validálja munkaidőben az adatokat.”

– magyarázta Okner Péter, az AgroVIR Kft. cégvezetője.

Ha a gazda ünnepnapon dolgozik, a szoftverbe épített automata a határidő utolsó percében validálás nélkül akkor is beküldi az adatokat, ha a növényorvos azt nem tudta ellenőrizni. Ezáltal az adatszolgáltatást teljesíti a gazda, és a legsúlyosabb növényvédelmi bírságot biztosan elkerüli.

Az applikáció éves használati díja nettó százezer forint és táblánként 5000 forint a növényorvosi felügyeleti díj, így bárki kiszámolhatja, megéri-e ezt használni, vagy inkább órákat tölt este a Nébih e-permet oldalán.

A jelenlegi tervek szerint 2024-től az összes mezőgazdasági művelési területen elvégzett feladatot az e-gazdálkodási naplóba kell rögzíteni . Az alkalmazást ezért továbbfejlesztik, így a gazdálkodók az összes műveletet egy helyen tudják majd kezelni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu