Back to top

Kisalföldi finomságok

Ahogyan már a régi rómaiak is megállapították: minden könyvnek megvan a maga sorsa, és története. A mi kiadványunk története onnan indult, hogy pár évvel ezelőtt megajándékoztak A gemenci ízek című igényes szakácskönyvvel. Akkor befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy milyen jó lenne, ha a KAEG Zrt.-nek is lenne valami hasonló reprezentációs célokra alkalmas, szépséges kiadványa.

A mi adottságaink szerényebbek, nincsenek olyan nívós erdészházaink, mint a társerdőgazdaság Gemenc Zrt.-nek, de felbátorított bennünket, hogy van egy kiváló szakács-erdészünk.

Nagy Péter kerületvezető erdész sorra nyeri a főzőversenyeket, és mivel önzetlen, segítőkész, közösségi ember, első szóra igent mondott kérésemre, hogy csináljunk mi is szakácskönyvet.

A vezérigazgatótól is zöld utat kaptam, és rábólintott a tervezett költségvetésre is. Már „csak” a kivitelező csapat hiányzott, mert sokáig elképzelésem sem volt, ki fogja álmaim könyvét fotózni, szerkeszteni és kiadni.

A sors azonban kegyes volt, elküldte hozzánk Kiss Gergely fotográfust és kollégáját, Zsoldos Alexandrát, hogy megörökítsék a mi erdész-szakácsunk főztjeit A Mi Erdőnk erdei konyha rovatába. Előtte még ők sem készítettek szakácskönyvet, de lelkesen vállalták a közös munkát. Tehát már megvolt a „pénz, paripa, fegyver”, de még mindig nem az érdemi munka, hanem mintegy egy évnyi szervezés következett… Aztán egyszer csak szerencsésen álltak össze fölöttünk a csillagok, véglegesítettük a tartalmat, és elkészült a könyvben szereplő 36 étel receptje. Beszereztük a hozzájuk való összes nyersanyagot, megvolt a megfelelő helyszín, és nem utolsósorban sikerült a közreműködőkkel egyeztetni három egymás utáni napot.

Ezalatt a három nap alatt a Szigetköz egyik vadászházában Nagy Péter és Pető Pista bácsi, a tanácsadó mesterszakács megfőzte az összes ételt akkora adagban, ahogyan azt a könyv lapjain olvashatjuk. Fotósunk hozta a frissen verbuvált alkotói csapatát. A grafikai tervező és a kiadvány kedves kis rajzait készítő Nagy Ágnest, valamint a fogások dekorálásához tanácsokat adó Filep Kata étel-stylistot.

A helyszíni munkák, és a sok apró részletre kiterjedő utómunkálatok eredményeként aztán megjelent a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. első számú szakácskönyve.

Az időközben felmerült problémák pedig gyorsan a feledés homályába merültek és itt maradt a könyv, amelyre jó ránézni, jó kézbe fogni, jó ajándékba adni. És nem utolsósorban jó kiválasztani belőle egy-egy elkészítendő finomságot, majd jóleső érzéssel begyűjteni érte a dicséretet.

Büszke vagyok erre a könyvre, és hálás mindenkinek, aki részt vett az elkészítésében. Köszönöm, hogy végigkísérhettem a kiadványt a megvalósítás kicsit sem könnyű, de mindvégig remek hangulatú útján.

(Az Erdészházunk asztalán szakácskönyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a KAEG Zrt. portáján felvilágosítást adunk beszerzésének lehetőségéről. Tel.: +36 (96) 526-586)

Fekete Teréz
KAEG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Brexit: már a karácsonyi szerződések is késnek

Előfordulhat, hogy hiába keresik a hagyományos karácsonyi élelmiszertermékeket a brit édességek és csemegék rajongói az idei ünnepek alkalmával. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszerbehozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be a Brexit miatt, de a jelek szerint a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.