Back to top

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.

Több évszázados kultúránk és gyakorlatunk van abban, hogyan élhetünk harmóniában a természettel, miképpen szedhetjük hasznait és védhetjük értékeit. A vadászat, a gyűjtögetés ősi tevékenységek, az erdőkhöz régen sok, manapság egyre kevesebb mesterség és szokás kötődik.

Általánosan elmondható, hogy az erdőgazdaságoknál az erdészek mellett szép számmal vannak kiváló vadászok, lelkes horgászok, méhészek, gombászok, és az erdő kincseit kreatívan felhasználó hobbiszakácsok is.

Ám a főzéshez – akárcsak a vadászathoz – nem elég a szakértelem; türelem és jó érzék is kell hozzá. Vadat, halat elejteni, terményeket, gombát, füveket gyűjteni és hasznosítani a városi embernek kevésbé áll módjában, mégis nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a minőségi alapanyagok beszerzésére. A kiadvány az erdőgazdaság két erdei szálláshelyének legkedveltebb ételeit mutatja be. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben megbújó Natur Hotel Kövestető kínálatát az erdő-mező növényeinek változatos felhasználása teszi különlegessé. A receptekben, a méltán közkedvelt medvehagymán kívül, olyan elfeledett „gazok”, ehető virágok és termések is szerepelnek, amelyek mellett eddig csak elsétáltunk.  A Zselic lankái között álló Sasrét Vendégházban szinte mindig kerül vad az asztalra. A Biedermannok örökségét őrző vadászkastély konyháját ugyan a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel, de az összegyűjtött receptek otthon is könnyen elkészíthetők. A cél, hogy a főzés élmény legyen: süssünk és főzzünk olyan odaadással, mintha ünnepre készülnénk, még akkor is, ha nem ismerjük a profik fortélyait. A tányérokon különböző nemzetiségek – svábok, felvidékiek, székelyek – hagyományos alapanyagaival is találkozhatunk, olyan fogások készülnek belőlük, amelyeket nagyanyáink még ismertek. Így őrizhetjük meg gyökereinket, miközben hangsúlyozzuk: a minőségi, természetközeli hozzávalóknak helye van a modern gasztronómiában.

A könyv lapjain hasznos tippeket is találunk, de a receptekhez, összetevőkhöz kapcsolódó színes érdekességek, hangulatok, idézetek mintegy lelki táplálékként akkor is inspirálnak, ha főzés helyett csak lapozgatunk benne.

Az üzenet egyszerű: készítsünk bátran vadételeket, fedezzük fel, gyűjtögessünk erdei alapanyagokat, vagy látogassunk el a Dél-Dunántúlra és kóstoljunk bele a baranyai erdőkbe. Ám ahogy a közmondás tartja, „üres hasnak nem elég a szép szó.” A 92 oldalas dekoratív kiadvány megvásárolható a Mecsekerdő Zrt. pécsi központjában, vagy termeszetjaro@mecsekerdo.hu e-mail címen is megrendelhető.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Válságos helyzetbe került a magyar pulykaágazat

A pulykaágazat árbevétele az idén 10-15 százalékkal csökken egyebek mellett a termelői árak mérséklődése miatt; az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 36-40 milliárd forint, feldolgozott termékekből pedig 70-80 milliárd forint - közölte a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-vel.

Csaknem 3 milliárd forintos beruházással nyitott és újított fel üzleteket a Spar

Két új City Spar szupermarketet nyitott és négy áruházát felújította a Spar Magyarország, a fejlesztések összértéke megközelíti a 3 milliárd forintot - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.