0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Év traktora 2018: tarolt a Valtra

Az Agritechnica szakkiállításon immár 21. alkalommal adták át az év legjobb traktorainak ítélt „Év Traktora 2018” kitüntető címet három kategóriában. A legnevesebb európai mezőgép folyóiratok jól ismert szakíróiból álló zsűri 14 gyártó 23 „piacérett” traktorújdonsága közül válogatta ki kategóriánként azt az 5-5 típust, amelyeket különféle tesztelések eredményei alapján rangsoroltak.

Az idén Hannoverben, a világ legnagyobb mezőgazdaságigép seregszemléjén, az Agritechnica szakkiállításon immár 21. alkalommal adták át az év legjobb traktorainak ítélt „Év Traktora 2018” kitüntető címet három kategóriában. A neves olasz Trattori szaklap szervezésében és a Trelleborg mezőgazdasági gumiabroncsgyártó konszen támogatásával a legismertebb európai mezőgép folyóiratok jól ismert szakíróiból álló zsűri – köztük Hajdú József, ismert szakújságíró részvételével – 14 gyártó 23 „piacérett” traktorújdonsága közül válogatta ki kategóriánként azt az 5-5 típust, amelyeket különféle tesztelések eredményei alapján rangsoroltak. A zsűritagok pontszámainak összesítése alapján a legtöbb pontot szerzett traktorok lettek az egyes kategóriák győztesei.

Az idei megmérettetésben a standard szántóföldi-, úgynevezett nagytraktor kategóriában az „Év traktora 2018” (Tractor of the Year 2018) díjat a finn Valtra Versu T 254 Smart Touch traktor nyerte meg. A 173 kW (235 LE) névleges motorteljesítményű Agco Power 74 AWF típusjelű, gazdaságos üzemű dízelmotorral szerelt Valtra egy sokoldalú nehéz univerzális traktor.

Egyebek között a korszerű műszaki paramétereivel, intelligens alvázával, az új fejlesztésű, automatikus vezérlésű (a gázpedál működtetésével lefelé és felfelé kapcsolható) 30 előre, 30 hátra fokozatot tartalmazó, robotizált powershift sebességváltójával, az erős hidraulikájával, megbízható, felhasználóbarát kivitelével és „okos” fedélzeti elektronikájával érdemelte ki a szakmai elismerést. Ugyancsak a Valtra Versu T 254 Smart Touch modell nyerte meg a formatervezésért járó „Év legszebb traktora 2018” (Best Design Tractor of the Year 2018) díjat is. Ritkán fordul elő, hogy ugyanazon évben egy traktor két címet is begyűjtsön.

A győztes Valtra traktor elegáns külsővel, kívánságra többféle színnel és fényezéssel készül, amelynél jól érvényesül a tartalom és a forma egysége.

A tetszetős, áramvonalas felépítés, az új formájú és praktikus kialakítású hűtőmaszk, az ívelt fülkeoszlopok, a légbeszívó és a kipufogó dob igényes munkát takar.

Elsősorban a kisebb üzemméretű, családi gazdaságokat kiszolgáló traktorkategória győztese, az angol McCormick X 6.440 VT-Drive kapta az „Év farmmindenes traktora 2018” (Best Utility Tractor of the Year 2018) díjat. A könnyű univerzális traktor jó motorikus tulajdonságaival, kezelőbarát, a változó terhelési viszonyokhoz jól alkalmazkodni képes VT-Drive fokozat nélküli sebességváltójával, komfortos vezetőfülkéjével és sokoldalúságával érdemelte ki ezt a címet.

Az FPT gyártmányú NEF 4 típusjelű dízelmotorjának névleges teljesítménye 94 kW (128 LE), de Boost teljesítménynövelőjével akár 103 kW (140 LE) teljesítményt is képes leadni. Csupaüveg De Luxe vezetőfülkéjéhez pneumatikus rugózású vezetőülés, teleszkópos és dönthető kormányoszlop, jobbkarfás multifunkciós kezelőpult, klímaberendezés és tetőablak is tartozik. A fedélzeti elektronikája ISOBUS és GNSS (GPS+GLONASS) kompatibilis, valamint PSM (Precision Steering Management) automatakormányzással is felszerelhető.

Az ültetvényekben, kertészetekben és a kommunális munkákban célszerűen alkalmazható, kisméretű traktorok közül a zsűri az „Év speciális traktora 2018” (Best of Specialized Tractor of the Year 2018) címre a szűkített nyomtávú Fendt 211 Vario V típust tartotta érdemesnek. A 82 kW (112 LE) teljesítményű, keskeny építésű (csak 1,08 m széles) szőlőművelő traktor kompakt felépítésével, a kategóriájában egyedülálló fokozatmentes (Vario) sebességváltójával, fordulékonyságával, mellső tengelyrugózásával, könnyű kezelhetőségével, a kényelmes és ergonomikus, szűrt levegőjű vezetőfülkéjével, sokoldalú munkagép kapcsolási lehetőségeivel tűnt ki versenytársai közül.

A speciális erőgép X-pert modellváltozata ültetvényekben vezetőnélküli robotüzemben autonóm, vagy távirányítású traktorként is üzemeltethető. A rugózott mellső tengelye felett elkeskenyedő alváz és a Rection kormányzás nagy, mintegy 58 fokos elkormányzási szöget és kis fordulókör átmérőt eredményez. A traktorra hátul, elől és a tengelyközben is függeszthetők munkagépek.

Az először 1998-ban meghirdetett Év Traktora versenyeken ez idáig 14 márka részesült a különböző díjakban, legtöbbször a New Holland, a Fendt és a Massey Ferguson egy-egy típusa végzett az élen.

Az „Év traktora 2018” címért versenyzett finalista traktorok

„Tractor of the Year 2018” szántóföldi kategória

„Best Utility Tractor of the Year 2018”

farmmindenes kategória

„Best of Specialized Tractor of the Year 2018” speciális kategória

Case IH Quadtrac 540CVX

John Deere 5125R Aebi TT 281
Claas Arion 660 Massey Ferguson 5709 Dyna4

Claas Nexos 240 KE

John Deere 6250 R Mc Cormick X6.440 VT-Drive Fendt 211 Vario V
New Holland T6.175 DC New Holland T4.75S

Kubota M 5101 N

Valtra Versu T 254 Smart Trouch

Valtra A 114

Massey Ferguson 3710 S

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / MMG Gép Piac