0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Spanyolországban újabb kergemarhakóros tehenet találtak

Északnyugat-Spanyolországban ütötte fel a fejét a kergemarhakór, amit hétfőn jelentett be a párizsi központú Állategészségügyi Világszervezet (World Organisation for Animal Health, OIE).

A tehenet, mely hordozta a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladásának kórokozóját (BSE, köznyelven kergemarhakór) Salamanca tartományban találták, és elpusztították, nyilatkozta a spanyol mezőgazdaságért felelős miniszter az eset kapcsán.

Az atipikus (szokásostól eltérő) fertőző betegségtörzset november 10-én fedezték fel egy rutin ellenőrzés során, nyilatkozta az OIE, hozzátéve, hogy a fertőzés forrása ismeretlen volt.

Egy korábbi BSE fertőzés is előfordult már márciusban ugyanebben a régióban, mondta az OIE.

A brit tehenekből kimutatott BSE fertőzés 1996-ban arra sarkallta az Európai Uniót, hogy világszintű embargót vezessen be a brit marhahúsra és azok származékaira, miután kiderült, hogy emberek is megfertőződhetnek Creutzfeldt-Jakob szindróma formájában.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) szerint 224 Creutzfeldt-Jakob szindrómás eset volt 1996 október és 2011 márciusa között, főként Nagy-Britanniában. Spanyolországból legalább öt Creuztfeld-Jakob szindrómával összefüggő halálesetet jelentettek a betegség 1996-os kitörése óta.

Forrás: Euractiv.com