Back to top

A világ legmagányosabb békája

Bolíviában él Rómeó, a Sehuencas-vízibéka (ejtsd: széjuenkássz), aki fajának utolsó élő példánya lehet. A tudósok versenyt futnak az idővel, hogy találhassanak neki egy nőstényt.

Rómeó már 11 éves, és 9 éve próbál párt találni. Ennek érdekében egy társkereső profilt is létrehoztak neki, ahol adományokkal lehet segíteni a nőstény utáni kutatásokat. A tudósok folyamatosan kutatnak a folyókban és patakokban, és remélik, hogy találnak egy nőstényt, így végre megindulhat a fajmegőrzési szaporító program.

„Nem akarjuk, hogy elveszítse a reményt” nyilatkozta Arturo Munoz természetvédelmi biológus az AFP hírügynökségnek.

„Továbbra is bízunk abban, hogy odakint vannak még fajtársai, így létrehozhatunk egy fajmegőrzési szaporító programot hogy megmentsük a fajt” mondta.

A természetvédőknek azonban sietnie kell, mivel a Sehuencas-vízibékák általában nem élnek tovább 15 évnél. Ez azt jelenti, hogy Rómeónak, aki jelenleg a Cochabamba Természettudományi Múzeumban él, körülbelül 5 éve van még, hogy megmentse a faját.

Rómeó egyik képe a társkereső oldalról
Rómeó egyik képe a társkereső oldalról
Fotó: www4.match.com/partner/profile/romeo
A kampány része, hogy 15000 dollárt (kb. 3,7 millió forintot) gyűjtsenek össze Valentin-nap előtt a párkereső oldalon létrehozott profil segítségével – amin egyébként teljes értékű információk vannak, profilképpel és a béka adataival.

A készítők kellő humorral és némi iróniával fűszerezve rakták össze az oldalt, ahol többek között ilyen mondatok olvashatók:

„Nem akarom nagyon túldramatizálni a dolgot vagy ilyesmi, de szó szerint az utolsó vagyok a fajtámból.”

„Jellemzően magamnak való vagyok, és a legjobb éjszakákon otthon pihenek, néha pedig hosszú órákig bámulom a vizet magam körül.”

„Csak egy másik Sehuencas-ra vágyom, olyanra, mint én. Ellenkező esetben a teljes létezésem, ahogyan most ismerjük, véget ér (nem nagy ügy).”

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Hörcsöginváziótól szenvednek a gazdák

Továbbra is sok a mezei hörcsög a dél-hevesi településeken, köztük Tarnaszentmiklóson és Tiszanánán is, ahol rengeteg kárt okoznak az apró állatok. Problémát jelent az is, hogy megfelelő területeket találjanak a befogott állatok szabadon bocsátására.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Zsákmány és látványosság: a jávorszarvas

Lehet-e egy szarvas haszonállat? Természetesen lehet, hiszen világszerte nem ritkák a szarvasfarmok, ahol jobbára az agancsukért és/vagy húsukért körbezárt területen tenyésztik őket. Ám, hogy egy vadon élő, tehát nem tenyésztett állat haszonállattá váljon, az mégiscsak furcsa. Ezért különleges a Svédországban élő jávorszarvas, amelynek húsa jelentős helyet foglal el a helyi gasztronómiában.

Nagy beruházás, hogy kisebbek legyenek az árvízkárok

Nemzetközi projekt indul DAREFFORT (Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation) elnevezéssel több mint 1,35 millió euróból (mintegy 440 millió forint) a Duna vízgyűjtő-területi vízállásainak tájékoztató rendszerének összehangolására.

Önkéntesek tisztítják meg a Duna-partot és a Gellért-hegyet

A hét végén két fővárosi akció is lesz: szombaton a Gellért-hegyen húznak kesztyűt önkéntesek a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány szervezésében, míg vasárnap a Duna-part megtisztítása lesz a program.

Gyümölcsevéssel a vízpazarlás ellen

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

Elhunyt a magyarországi természetvédelem atyja

Életének 89. évében, szeptember 10-én elhunyt Rakonczay Zoltán erdőmérnök, az intézményes természetvédelem magyarországi atyja. A szakma az ő érdemének tartja a jelenleg 10 igazgatóságból álló magyarországi nemzetipark-hálózat kialakítását, a szükséges jogszabályi hátterének és működtetési rendszerének megteremtését.