Back to top

A világ legmagányosabb békája

Bolíviában él Rómeó, a Sehuencas-vízibéka (ejtsd: széjuenkássz), aki fajának utolsó élő példánya lehet. A tudósok versenyt futnak az idővel, hogy találhassanak neki egy nőstényt.

Rómeó már 11 éves, és 9 éve próbál párt találni. Ennek érdekében egy társkereső profilt is létrehoztak neki, ahol adományokkal lehet segíteni a nőstény utáni kutatásokat. A tudósok folyamatosan kutatnak a folyókban és patakokban, és remélik, hogy találnak egy nőstényt, így végre megindulhat a fajmegőrzési szaporító program.

„Nem akarjuk, hogy elveszítse a reményt” nyilatkozta Arturo Munoz természetvédelmi biológus az AFP hírügynökségnek.

„Továbbra is bízunk abban, hogy odakint vannak még fajtársai, így létrehozhatunk egy fajmegőrzési szaporító programot hogy megmentsük a fajt” mondta.

A természetvédőknek azonban sietnie kell, mivel a Sehuencas-vízibékák általában nem élnek tovább 15 évnél. Ez azt jelenti, hogy Rómeónak, aki jelenleg a Cochabamba Természettudományi Múzeumban él, körülbelül 5 éve van még, hogy megmentse a faját.

Rómeó egyik képe a társkereső oldalról
Rómeó egyik képe a társkereső oldalról
Fotó: www4.match.com/partner/profile/romeo
A kampány része, hogy 15000 dollárt (kb. 3,7 millió forintot) gyűjtsenek össze Valentin-nap előtt a párkereső oldalon létrehozott profil segítségével – amin egyébként teljes értékű információk vannak, profilképpel és a béka adataival.

A készítők kellő humorral és némi iróniával fűszerezve rakták össze az oldalt, ahol többek között ilyen mondatok olvashatók:

„Nem akarom nagyon túldramatizálni a dolgot vagy ilyesmi, de szó szerint az utolsó vagyok a fajtámból.”

„Jellemzően magamnak való vagyok, és a legjobb éjszakákon otthon pihenek, néha pedig hosszú órákig bámulom a vizet magam körül.”

„Csak egy másik Sehuencas-ra vágyom, olyanra, mint én. Ellenkező esetben a teljes létezésem, ahogyan most ismerjük, véget ér (nem nagy ügy).”

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Eltűnőfélben a mezei nyulak

Bárhol is rójuk hazánk útjait, egyre ritkábban találkozunk mezei nyúllal. Úgy tűnik, több vidékről teljesen eltűnt. Valóban így van ez, vagy csupán az állatok egyszerűen távolabb húzódnak az embertől? Apróvadunk helyzetéről Szemethy László egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Vidékfejlesztési Intézet igazgatója tájékoztatott.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.

A „póktej” táplálóbb mint a tehéntej

Mikroszkóp alatt megvizsgálták az anyapókot, gyengén megnyomták potrohukat. Néhány csepp krémes, fehér folyadék jött ki belőlük, valami olyasmi, ami ránézésre nagyon hasonlított az emberi vagy emlős tejre.

A környezetszennyezés aggasztja leginkább a magyarokat

A klímaváltozást, illetve a környezetszennyezést tartják az egyik legnagyobb társadalmi kihívásnak annak a hét országnak a lakói, akiket az E.ON megbízásából kérdeztek meg egy reprezentatív kutatásban. A felmérésből az is kiderült, öt magyarból négy a saját eszközeivel is igyekszik tenni valamit az üvegházhatás ellen.