Back to top

A világ legmagányosabb békája

Bolíviában él Rómeó, a Sehuencas-vízibéka (ejtsd: széjuenkássz), aki fajának utolsó élő példánya lehet. A tudósok versenyt futnak az idővel, hogy találhassanak neki egy nőstényt.

Rómeó már 11 éves, és 9 éve próbál párt találni. Ennek érdekében egy társkereső profilt is létrehoztak neki, ahol adományokkal lehet segíteni a nőstény utáni kutatásokat. A tudósok folyamatosan kutatnak a folyókban és patakokban, és remélik, hogy találnak egy nőstényt, így végre megindulhat a fajmegőrzési szaporító program.

„Nem akarjuk, hogy elveszítse a reményt” nyilatkozta Arturo Munoz természetvédelmi biológus az AFP hírügynökségnek.

„Továbbra is bízunk abban, hogy odakint vannak még fajtársai, így létrehozhatunk egy fajmegőrzési szaporító programot hogy megmentsük a fajt” mondta.

A természetvédőknek azonban sietnie kell, mivel a Sehuencas-vízibékák általában nem élnek tovább 15 évnél. Ez azt jelenti, hogy Rómeónak, aki jelenleg a Cochabamba Természettudományi Múzeumban él, körülbelül 5 éve van még, hogy megmentse a faját.

Rómeó egyik képe a társkereső oldalról
Rómeó egyik képe a társkereső oldalról
Fotó: www4.match.com/partner/profile/romeo
A kampány része, hogy 15000 dollárt (kb. 3,7 millió forintot) gyűjtsenek össze Valentin-nap előtt a párkereső oldalon létrehozott profil segítségével – amin egyébként teljes értékű információk vannak, profilképpel és a béka adataival.

A készítők kellő humorral és némi iróniával fűszerezve rakták össze az oldalt, ahol többek között ilyen mondatok olvashatók:

„Nem akarom nagyon túldramatizálni a dolgot vagy ilyesmi, de szó szerint az utolsó vagyok a fajtámból.”

„Jellemzően magamnak való vagyok, és a legjobb éjszakákon otthon pihenek, néha pedig hosszú órákig bámulom a vizet magam körül.”

„Csak egy másik Sehuencas-ra vágyom, olyanra, mint én. Ellenkező esetben a teljes létezésem, ahogyan most ismerjük, véget ér (nem nagy ügy).”

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Medvét fotóztak Nógrád megyében

A medvét egy MÁV pályafenntartó fotózta. A maci megvizsgálta a síneket, konstatálta, hogy még nem jön a vonat, majd békésen tovább állt. A váratlan találkozás alig 15 másodpercig tartott.

Őserdőt telepítenek a Bükkbe

Magyarország mai területén már nincs ősi állapotában fennmaradt erdő. A Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei uniós támogatással kísérletbe kezdtek az eredeti állapotok lehetőség szerinti visszaállítására.

Bolíviában van a világ legváltozatosabb nemzeti parkja

Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park két és fél éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén elterülő természetvédelmi térségben.

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Arzénmentesítő mohák

A Stockholmi Egyetemen végzett kísérletek kimutatták, hogy a mohák hatékonyan képesek kivonni az arzént. A felfedezés környezetbarát megoldást tesz lehetővé a víz arzéntól való megtisztítására, mely főleg a bányászati tevékenység miatt okoz problémát.

Gyümölcságazat vércseszárnyakon

Az amerikai Michigan államban elsőre meredeknek hangzó kijelentést tett egy tudóscsoport: a tarka vércsék segítségével lehetne elérni a gazdasági növekedést. Közelebbről megvizsgálva azonban nem is olyan lehetetlen ez.

Nagy próbatétel: a vízügyi engedélyek

A vízügyi engedélyek megszerzése olyan nagy próbatétel, hogy már akadályozza az öntözési pályázatok teljes kiaknázását, beleértve az öntözött gyümölcsösök telepítését is. Cifka Gábor, a Plantor Kft. vezetője szerint azonban a víz érték, mennyiségben és minőségben is, ezért a hatóságokkal együttműködve védenünk kell.

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Az önkormányzat megvédi a partifecskék fészkeit Szelevényen

Partifecskéket védenek Szelevényen. A Svájger-major melletti cukorgyári mésziszapba vájtak fészket a kis madarak, egész telepet alakítva ki az oldalában. A sok évvel ezelőtt lerakott, majd magára hagyott mésziszapot azonban egy vállalkozó szeretné elvitetni, ezt az önkormányzat nem hagyja.

Árad a Rába és a Mura, veszélyben vannak mezőgazdasági területek is

A sok csapadék hatására jelentősebb árhullám indult el a Rábán és a Murán is, másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet érhet el a tetőzés. Az ár mezőgazdasági területeket is elöntött.