0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csábító a lehetőség, de még tilos trágyázni

Bár véget ért a hivatalos trágyázási tilalmi időszak a nitrátérzékeny területeken, ugyanakkor az időjárás miatt továbbra sem szabad a termésnövelő anyagokat kijuttatni.

A nitrátérzékeny területeken, a felszín alatti vizek nitrátszennyezéssel szembeni védelme érdekében, minden év október 31. és február 15. között téli trágyázási tilalom érvényes (kivéve az őszi kalászosok fejtrágyázását, ami már február 1-től engedélyezett). A tilalom nem csak a szerves- és műtrágyákra vonatkozik, hanem minden nitrogéntartalmú anyagra, így a komposztokra és egyéb termésnövelő anyagokra is.

A tilalmi időszak lejártát követően továbbra is figyelni kell arra, hogy a tilalmi határidőn túl is tilos a trágya ki juttatása akkor, ha a talaj öt centiméter vagy annál nagyobb mélységig tartósan fagyott, vízzel telített, valamint az összefüggő hótakaróval borított. Az ilyen területeken nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem.

A kapcsolódó jogszabályok:

59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet – vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről

90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet – a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól

Jogszabályba Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) 1 – vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezés elleni védelméről 1306/2013/EU parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet

219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet – a felszín alatti vizek védelméről 

Forrás: nak.hu