0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb hideghullám jön – március közepéig-áprilisig maradhat a tél

Az északi-sarki levegő újabb beáramlása Európa közepébe újabb hideghullámot hoz, ezért március közepéig, sőt egyes meteorológusok szerint április elejéig kitarthat a szokatlanul hideg időjárás. A január eleji fagyot hozó február után február elejének megfelelő március jöhet.

Európa egy második rendkívüli hideghullámmal néz szembe, ami március közepéig szokatlanul rossz időt ígér – kezdi a meteorológiai intézetek előrejelzéseinek szemlézését a Bloomberg. Más szóval a borzalmas szibériai hideg után, amely jeges időt, havat és közlekedési káoszt hozott Európába Nagy-Britanniától Olaszországig, újabb kellemetlenség vár az öreg kontinens lakóira – olvasható a napi.hu oldalán.

A rendkívüli hideg miatt az elmúlt napokban szárnyaltak az energiaárak, ám a következő jeges hullám újabb támaszt adott a drágulásnak. Nagy-Britanniában például már most kétszer annyit kell fizetni a gázért, mint egy évvel ezelőtt, amivel tíz éve nem látott szintre ugrott a fűtésre is használt energiahordozó ára.

Északi behatolás

Az északi áramlás Európában várhatóan március közepéig megakadályozza, hogy a meleg levegő dél felől észak felé mozogva jobb időt hozzon – fejtegette a Bloombergnek Jason Nicholls, az Accuweather Inc. meteorológiai intézet vezető meteorológusa. A Bloomberg News hat előrejelzést tekintette át, amelyek mindegyike azt jósolja, hogy a hónap első fele hidegebb lesz az ilyenkor megszokottnál.

A legrosszabb helyzetre Nagy-Britanniában, Skandináviában és a Baltikumban kell felkészülni, de a Közép-Európa sem ússza meg hideg időt. Fokozhatja a rossz kedvünket, hogy a hat intézetből kettő azt várja, hogy a borzalmas hideg április elejéig kitart.

A jó hír az, hogy nem az elmúlt napok mélységes mínuszaira kell felkészülnünk, hanem „csupán” arra, hogy a normálisnál átlagosan nagyjából három Celsius-fokkal hidegebb lesz – prognosztizálja az Accuweather. Magyarországon ez közepes egy számjegyű napi csúcsokat jelenthet.

Teszteli a rendszert

A fagyos idő, amely Moszkvától Dél-Európáig gyötörte az embereket, már az elmúlt hetekben is tesztelte az energiaellátó hálózatok teherbíró képességét. Az energiaszolgáltatók arra kényszerültek, hogy legalább tíz éve nem látott tempóban vonják ki a gázt az európai tárolókból. Ha tovább tart a hideg, akkor borítékolható, hogy a következő télre szolgáló betározások csúszni fognak.

Miután az árak a februári rendkívüli időjárás miatt eleve magas szintről indulnak, a szakértők további hisztérikus árfolyamhullámzásokat várnak az energiatőzsdéken. Az európai piac egészén éreztetheti a hatását, hogy a kontinens egyes északi térségeiben kifejezetten veszélyes hőmérsékleteket várnak, amelyek tíz Celsius-fokkal elmaradhatnak a márciusi eleji átlagtól.

Talán a legbosszantóbb előrejelzést a The Weather Co. elemzői fogalmazták meg. Eszerint március közepén újabb hideghullám érkezhet, ami újra megerősíti a szokatlan időjárást. Ennek eredményeként április elejéig fagyoskodhatnak Európa lakói.

youtube://v/g_pJm_KYsOE

 

Forrás: Napi.hu