0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Állami szerepvállalás is kell a biomassza-alapú gazdaság kialakításához

A biomassza-alapú gazdaságot egy horizontális jellegű stratégiai ágazatként érdemes kezelni. Mindez megköveteli a koherens ágazati politika kialakítását, amihez meg kell teremteni a koordináció feltételeit - derült ki a Hatékony érdekérvényesítés és tudásalapú kormányzás a biomassza-alapú gazdaság területén című tárcaközi egyeztetésen.

Hatékony érdekérvényesítés és tudásalapú kormányzás a biomassza-alapú gazdaságban

 

A biomassza-alapú gazdaság fenntarthatóvá tétele, az erőforrás-hatékony, hulladékmentes gazdálkodás stratégiai szervezést igényel a kutatás-fejlesztés és innovatív megoldások mentén, ennek sikerességéhez pedig elengedhetetlen a kormányzati szerepvállalás – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Hatékony érdekérvényesítés és tudásalapú kormányzás a biomassza-alapú gazdaság területén című tárcaközi egyeztetésen, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium és az Európai Unió Agrárkutatási Állandó Bizottsága (SCAR) közös szervezésében tartottak meg a CASA Horizont 2020 projekt támogatásával, április 25-én a Földművelésügyi Minisztériumban.

A konferencia fő célként arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy ez a terület a jövőben széles körű, ágazatok közti együttműködést és együttgondolkodást igényel, a biomassza-alapú gazdaságot érdemes egy horizontális jellegű stratégiai ágazatként érdemes kezelni. Mindez megköveteli a koherens ágazati politika kialakítását, amihez meg kell teremteni a koordináció feltételeit.

A tématerület aktualitását jelzi, hogy a rendezvényen minden érdekelt tárca képviselete jelen volt. A különböző minisztériumok középvezetői és szakértői, valamint a SCAR munkacsoport tagjai folytattak beszélgetést azzal a céllal, hogy elinduljon az ágazatok közötti kormányzati szakmai együttműködés a biomassza-alapú gazdaság területén. Liutauras Guobys, az Európai Bizottság Kutatási Főigazgatóságának munkatársa bemutatta az uniós szintű törekvéseket, valamint a közös stratégiában rejlő lehetőségeket.

Csuzdi Szonja, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztályvezetője ismertette a Horizont 2020 Programbizottság szerepét a biomassza-alapú gazdaság uniós prioritásainak meghatározásában.

Dr. Kovács Barna, Magyarország EU Melletti Állandó Képviseletének tanácsosa előadásában a BIOEAST közép- és kelet-európai kezdeményezés bemutatásán keresztül szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a régiós szintű stratégiai építkezését is meg kell kezdenünk.

A különböző területeken működő SCAR stratégiai munkacsoportok magyar és külföldi tagjai bemutatták tevékenységüket, és hangsúlyozták azt is, hogy ahhoz, hogy az uniós érdekérvényesítésben – különös tekintettel az Európai Unió 2020 utáni kutatási és innovációs keretprogramjában – eredményesek legyünk, szükséges és elengedhetetlen a nemzeti, több tárca általi szerepvállalásunk erősítése az olyan szervezetek tevékenységeiben, mint a SCAR.

A konferencia második felében hazai szereplők mutatták be sikeres példákon keresztül, hogy kutatásra és innovációra alapozott együttműködésekben hogyan kezdték meg a gyakorlatban a biomassza-alapú gazdaság építését, ezzel is kézzelfoghatóbbá téve a résztvevőkhöz közelebb hozva ezt a területet. Feldman Zsolt helyettes államtitkár zárásként kiemelte, hogy a jövőben is számít a tárcák együttműködésére a további lépések megtételében.

 

Forrás: FM Sajtóiroda