Back to top

Eldőlt: teljes neonikotinoid-tilalom jön

Totális neonikotinoid-tilalmat szavaztak meg az Európai Unió tagállamai pénteken, és bár Magyarország három másik tagállammal együtt ellene szavazott, a döntés jövőre életbe lép.

Lényegében teljes tilalmat szavaztak meg pénteken az Európai Uniós tagállamai a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, a tagállamok nagy többséggel támogatták a döntést. Magyarország és három másik tagállam (Csehország, Dánia és Románia) nemmel szavazott, azonban a tilalom így is érvénybe lép.

„Nagyon örülünk, és egyértelműen üdvözöljük a döntést” - mondta el ezzel kapcsolatban a magyarmezogazdasag.hu-nak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A környezetvédő hozzátette: tartanak ugyanakkor attól, hogy eseti engedélyek, derogációk kérésével a teljes tilalom gyakorlati megvalósítását évekig, vagy akár „szinte a végtelenségig” el lehet húzni.

Ezt rossz precedensnek nevezte Simon Gergely. A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az eddigi, részleges tilalom nem váltotta be a vele kapcsolatos félelmeket.

„Amíg Magyarországon tilos volt ezeket a szereket használni, rekordtermések születtek, nem igazolódott tehát be az, amivel az ipar korábban fenyegetett” - tette hozzá.

Fotó: Stock

Mint ismert, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok 2013-ban közösen felülvizsgálták egyes neonikotinoid tartalmú hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. A vizsgálatok alapján az EFSA javasolta 2013 elején, hogy négy csávázószert (az imidaklopridot, a klotianidint, a tiametoxámot és a fipronilt) csak olyan növénynél alkalmazzák, amelyek nem vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat.

A négy anyag vizsgálatából végül három esetében született tilalmi rendelkezés, mikor elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre.

Ez a tilalom eddig csak a méhek számára attraktív növények, így a kukorica, a napraforgó és a repce esetében élt, a pénteki döntés eredményeként azonban teljes tiltás jön az egész EU-ban, amely alól csak az üvegházi alkalmazás jelent majd kivételt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesen tudnak a növényvédőszer-hamisításról

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele (40%) számára számít csak ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából. A szervezet 500 főt kérdezett meg online felmérés formájában a zöldség-gyümölcs vásárlási szokásairól és preferenciáiról.

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.

Négy ország értékeli újra a glifozátot

Az EU Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását.

Növényvédelmi előrejelzés – csodát tesz a gyepszellőztetés

Nem várhatunk tovább a lemosó permetezéssel, mert a kifakadt rügyekben már perzselést okozhatnak a szerek. Itt az ideje a gyepszellőztetésnek is: ha a levegőhöz jut a fű gyökere, magunk is meg fogunk lepődni, milyen lendülettel kezd majd fejlődni.

Glifozát-ügy: nem ér titkolózni

Megsemmisítette az Európai Unió Bírósága az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) azt a döntését, mely szerint nem nyilvánosak a glifozát toxicitásával, illetve rákkeltő mivoltával kapcsolatos tanulmányok.

Véleményezni lehet az élelmiszer-hulladékok mérési módszertant

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tart az élelmiszer-hulladékok mértékének megállapításáról.

Sokba kerülne a szintetikus növényvédő szerek betiltása Svájcban

Nem támogatta a „Szintetikus növényvédő szerek nélküli Svájcot” elnevezésű kezdeményezést a Szövetségi Tanács, és azzal a lehetőségével sem élt, hogy módosított verziót terjesszen elő, helyette a Parlament hatáskörébe utalta az ügyet azzal, hogy a meglévő növényvédelmi szabályozás intézkedéseit lenne érdemes megerősíteni és kiegészíteni. A svájci gyümölcstermesztők szövetsége üdvözli a tanács hozzáállását – számol be róla a fruchthandel.de.

Petíció indul az agrárpénzekért

Petíciót indít a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amelyben tiltakoznak a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésének esetleges csökkentése ellen. A két szervezet vezetője a sajtótájékoztatón kijelentette: elfogadhatatlan, hogy egyre nagyobb elvárások mellett kisebb támogatásra számítsanak a gazdák.

Csak a levágás előtt elkábított állatok húsa kaphat organikus besorolást

Nem kaphatnak organikus besorolást a vallási előírások szerint, elkábítás nélkül levágott állatokból származó húsok - mondta ki kedden az Európai Bíróság.