Back to top

Eldőlt: teljes neonikotinoid-tilalom jön

Totális neonikotinoid-tilalmat szavaztak meg az Európai Unió tagállamai pénteken, és bár Magyarország három másik tagállammal együtt ellene szavazott, a döntés jövőre életbe lép.

Lényegében teljes tilalmat szavaztak meg pénteken az Európai Uniós tagállamai a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, a tagállamok nagy többséggel támogatták a döntést. Magyarország és három másik tagállam (Csehország, Dánia és Románia) nemmel szavazott, azonban a tilalom így is érvénybe lép.

„Nagyon örülünk, és egyértelműen üdvözöljük a döntést” - mondta el ezzel kapcsolatban a magyarmezogazdasag.hu-nak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A környezetvédő hozzátette: tartanak ugyanakkor attól, hogy eseti engedélyek, derogációk kérésével a teljes tilalom gyakorlati megvalósítását évekig, vagy akár „szinte a végtelenségig” el lehet húzni.

Ezt rossz precedensnek nevezte Simon Gergely. A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az eddigi, részleges tilalom nem váltotta be a vele kapcsolatos félelmeket.

„Amíg Magyarországon tilos volt ezeket a szereket használni, rekordtermések születtek, nem igazolódott tehát be az, amivel az ipar korábban fenyegetett” - tette hozzá.

Fotó: Stock

Mint ismert, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok 2013-ban közösen felülvizsgálták egyes neonikotinoid tartalmú hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. A vizsgálatok alapján az EFSA javasolta 2013 elején, hogy négy csávázószert (az imidaklopridot, a klotianidint, a tiametoxámot és a fipronilt) csak olyan növénynél alkalmazzák, amelyek nem vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat.

A négy anyag vizsgálatából végül három esetében született tilalmi rendelkezés, mikor elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre.

Ez a tilalom eddig csak a méhek számára attraktív növények, így a kukorica, a napraforgó és a repce esetében élt, a pénteki döntés eredményeként azonban teljes tiltás jön az egész EU-ban, amely alól csak az üvegházi alkalmazás jelent majd kivételt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs egységes uniós stratégia az elsivatagosodás ellen

Az Európai Bizottság nem rendelkezik világos képpel az Európai Unióban egyre nagyobb fenyegetést jelentő elsivatagosodásról és talajromlásról, az eddig tett bizottsági és tagállami lépések nem egységesek - állapította meg egyebek mellett a luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

Bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca

Európa-szerte stabil a kiskereskedelem teljesítménye: a kontinens 2018 harmadik negyedévi 3,7 százalékos bővüléséhez a töretlen fogyasztói bizalom és az alacsony infláció is hozzájárult. Ehhez az eredményéhez képest a magyar kiskereskedelem több mint kétszer gyorsabb ütemben, 7,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban, ezzel tartja bérelt helyét a top 3-ban.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Jó termés piros húsú almákból

Az idei termés különösen jó lett a francia nemesítésű pirosas húsú almafajtákból, jelentette a Kissabel®-családról a forgalmazó Ifored Konzorcium. A védett fajtákat Francia-, Német-, Spanyol- és Olaszországban, valamint Svájcban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban termesztik.

Karácsonykor háromszor annyit vásárolunk

Bár a legerősebb hét most kezdődik az élelmiszerüzletekben, az eddigi tapasztalatok alapján a CBA a decemberi forgalom 3-5 százalékos növekedésére számít az előző év azonos időszakához képest - mondta Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Műanyaghulladékból szintetikus olajok

A BASF az első vállalat, amely kémiailag újrahasznosított műanyagok felhasználásával állítja elő termékeit.

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.