Back to top

Eldőlt: teljes neonikotinoid-tilalom jön

Totális neonikotinoid-tilalmat szavaztak meg az Európai Unió tagállamai pénteken, és bár Magyarország három másik tagállammal együtt ellene szavazott, a döntés jövőre életbe lép.

Lényegében teljes tilalmat szavaztak meg pénteken az Európai Uniós tagállamai a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, a tagállamok nagy többséggel támogatták a döntést. Magyarország és három másik tagállam (Csehország, Dánia és Románia) nemmel szavazott, azonban a tilalom így is érvénybe lép.

„Nagyon örülünk, és egyértelműen üdvözöljük a döntést” - mondta el ezzel kapcsolatban a magyarmezogazdasag.hu-nak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A környezetvédő hozzátette: tartanak ugyanakkor attól, hogy eseti engedélyek, derogációk kérésével a teljes tilalom gyakorlati megvalósítását évekig, vagy akár „szinte a végtelenségig” el lehet húzni.

Ezt rossz precedensnek nevezte Simon Gergely. A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az eddigi, részleges tilalom nem váltotta be a vele kapcsolatos félelmeket.

„Amíg Magyarországon tilos volt ezeket a szereket használni, rekordtermések születtek, nem igazolódott tehát be az, amivel az ipar korábban fenyegetett” - tette hozzá.

Fotó: Stock

Mint ismert, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok 2013-ban közösen felülvizsgálták egyes neonikotinoid tartalmú hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. A vizsgálatok alapján az EFSA javasolta 2013 elején, hogy négy csávázószert (az imidaklopridot, a klotianidint, a tiametoxámot és a fipronilt) csak olyan növénynél alkalmazzák, amelyek nem vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat.

A négy anyag vizsgálatából végül három esetében született tilalmi rendelkezés, mikor elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre.

Ez a tilalom eddig csak a méhek számára attraktív növények, így a kukorica, a napraforgó és a repce esetében élt, a pénteki döntés eredményeként azonban teljes tiltás jön az egész EU-ban, amely alól csak az üvegházi alkalmazás jelent majd kivételt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

Organikus rovarriasztó a mezőgazdaságnak

A hagyományos inszekticidek nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem veszélyt jelentenek a méhekre, a hasznos rovarokra és hatással vannak a talajok, felszíni vizek és tengerek biológiai sokféleségére. A Müncheni Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja egy alternatív lehetőséget fejlesztett ki erre a problémára: biológiai ágens, amely nem mérgezi, hanem távol tartja a kártevőket.

Az Európai Bizottság támogatja a BIOEAST kezdeményezést

 Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST kezdeményezést - közölte az Agrárminisztérium.

Bővíti növényvédőszer-gyártó kapacitását az Agrokémia Sellye Zrt.

Több mint félmilliárd forintos beruházással bővíti kapacitását a Dél-Baranyában működő, növényvédő szereket gyártó Agrokémia Sellye Zrt.

KAP 2020: már 20 tagállam tiltakozik a keretcsökkentés ellen

Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn 20 EU-tagállam szakminisztere, mondván, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban. Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság költségvetés-tervezete - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a tanácsülés után.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

Egységes módszertannal vizsgálják az élelmiszer-minőséget unió-szerte

Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszerminőség megállapítása érdekében - közölte a bizottság.

Első lett

A Hydrangea paniculata ‘Berg14’ (Polestar) fajta nyerte az idén először megrendezett hollandiai Garden Trials és Trade 2018 kiállítás első díját.

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.