Back to top

Talicskával a célba: a hazai csapat nyerte a X. Országos Gazdászversenyt

Hódmezővásárhelyen jubilált az Országos Gazdászverseny: a legrátermettebb agrárhallgatók immáron tizedik alkalommal mérhették össze tudásukat – a látványos vetélkedőnek a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok adott otthont.

Az agrár-felsőoktatási intézmények Országos Gazdászversenyét évről-évre Kaposvárott rendezték meg a szervezők, a tavalyi évtől kezdődően azonban már Hódmezővásárhely is otthont ad a vetélkedőnek. Ahogy az lenni szokott, a verseny idén is két részből állt: délelőtt szakmai kérdésekből álló teszteket kellett kitölteniük, délután pedig látványos, sok esetben vicces, de mégis a mezőgazdasághoz kötődő feladatokat kellett teljesíteniük a hallgatóknak.

Utóbbi számok a rendezvény látogatói előtt, neves szakmai zsűri (Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója; Földesi László, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgató-helyettese; Bernhardt Ferenc, a Bonafarm Csoport műszaki főmérnöke) felügyelete mellett zajlottak. Az igencsak változatos, show-szerű második fordulóban a versenyzők száguldottak talicskákkal, mértek ki szemre takarmányt s formáltak gyurmából malacokat is.

„E versenysorozattal is szeretnénk népszerűsíteni az agrárkarokat, egyúttal pedig felhívni a figyelmet a mezőgazdasági szakmák létjogosultságára és jelentőségére”

– foglalta össze a szervezők céljait Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának dékánja, aki szerint a vetélkedő mindemellett remek lehetőséget biztosít a hasonló érdeklődésű fiatalok számára is.

A győztes csapat tagjai: Pap László, Balogh Csaba, Herczeg Evelyn
Az idei versengésre Debrecen, Gödöllő, Szeged, Kaposvár és Mosonmagyaróvár egyeteme küldött két-két háromfős csapatot, akik aztán több órán át tartó, komoly csapatmunkát igénybe vevő feladatokon keresztül jutottak el a nap végi eredményhirdetésig, melyen kiderült: a versenyt a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának első csapata nyerte. Mint megtudtuk, Herczeg Evelyn, Balogh Csaba és Pap László tavaly is elindult a vetélkedőn, amelyen második helyezettek lettek, s amire aztán sikerült most rátenniük egy lapáttal.

A rendezvényről szóló részletes beszámolót a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

MMG - A 2018-as Országos Gazdászverseny vásárhelyi győztesei

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

EuroSkills 2018 – három a magyar igazság

28 ország, 37 szakma 525 fiatal versenyzője és 500 szakértője versenyzett a múlt héten Budapesten, amire százezer látogató volt kíváncsi. A fantasztikus hangulatú díjátadó ünnepségre szeptember 29-én este a Papp László Budapest Sportarénában került sor. 27 szakmában indultak magyar versenyzők; 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet vihettek haza.

Csalfa, Kávé, Hilda, a pompás tarka tehenek

A XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) pénteki napján a kettőshasznú magyartarka fajta show bírálat három kategóriában került megrendezésre. A bírálatot Vágó Barnabás és Mezősi Attila a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének küllemi bírálói végezték.

Vilma és felvezetője volt a legügyesebb az idei KÁN-on

Nem várt izgalmak a Holstein-fríz felvezetők eredményhirdetésén: a második helyen kialakult holtversenyt egy „gyorsasági” kör döntette el végül. A verseny győztese Bodaki Zoltán és Vilma lett.

EuroSkills 2018 – nagy érték a zöld

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban pénteken befejeződtek az EuroSkills 2018 versenyei. A fiatal szakemberek Európa-bajnoksága résztvevőinek munkáját hatalmas lelkesedéssel fogadták az látogatók minden szakmában.

Bajnokavatás a KÁN-on – ők idén a legrátermettebb agrárhallgatók

Véget ért az idei Országos Gazdászverseny: az agrárhallgatók az elméleti részt követően látványos gyakorlati feladatokban küzdöttek meg egymással, melyek után kiderült: a legjobbnak járó serleg Hódmezővásárhelyre került.

EuroSkills 2018 – sokan szurkolnak a parképítő csapatnak

Nagyon sok diák volt kíváncsi a szakmák versenyére már az első napon is. Drukkolhatnak a magyar indulóknak és lehetőségük van kicsit bepillantani a szakmák rejtelmeibe. Szakemberek segítik eligazodásukat, egy-egy gyakorlati dolgot ki is próbálhatnak.

Magyar sikereket várunk a szakmák EB-jén

Nagyszabású megnyitóval indult útjára az EuroSkills Budapesten: a kontinens legjobb fiatal szakemberei 35 szakmában, háromnapos versenyen vívhatják ki hazájuknak a dicsőséget. A magyar miniszterelnök szerint a hozzájuk hasonló fiatalok kinevelésével maradhat fenn a kétezer éves európai örökség is.

Váratlan siker

Az idei CSIO-t a felújított Nemzeti Lovardában rendezték meg, a magyar díjugratás történetében első alkalommal, ötcsillagos nemzetközi szinten. A hatalmas hőség ellenére telt ház volt. Hazánkat az FEI jelölte ki a közel 500 ezer euró összdíjazású, ötcsillagos CSIO megrendezésére, amely egyben utolsó állomása is a Nemzetek Díja sorozatnak a barcelonai döntő előtt.