Back to top

Talicskával a célba: a hazai csapat nyerte a X. Országos Gazdászversenyt

Hódmezővásárhelyen jubilált az Országos Gazdászverseny: a legrátermettebb agrárhallgatók immáron tizedik alkalommal mérhették össze tudásukat – a látványos vetélkedőnek a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok adott otthont.

Az agrár-felsőoktatási intézmények Országos Gazdászversenyét évről-évre Kaposvárott rendezték meg a szervezők, a tavalyi évtől kezdődően azonban már Hódmezővásárhely is otthont ad a vetélkedőnek. Ahogy az lenni szokott, a verseny idén is két részből állt: délelőtt szakmai kérdésekből álló teszteket kellett kitölteniük, délután pedig látványos, sok esetben vicces, de mégis a mezőgazdasághoz kötődő feladatokat kellett teljesíteniük a hallgatóknak.

Utóbbi számok a rendezvény látogatói előtt, neves szakmai zsűri (Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója; Földesi László, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgató-helyettese; Bernhardt Ferenc, a Bonafarm Csoport műszaki főmérnöke) felügyelete mellett zajlottak. Az igencsak változatos, show-szerű második fordulóban a versenyzők száguldottak talicskákkal, mértek ki szemre takarmányt s formáltak gyurmából malacokat is.

„E versenysorozattal is szeretnénk népszerűsíteni az agrárkarokat, egyúttal pedig felhívni a figyelmet a mezőgazdasági szakmák létjogosultságára és jelentőségére”

– foglalta össze a szervezők céljait Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának dékánja, aki szerint a vetélkedő mindemellett remek lehetőséget biztosít a hasonló érdeklődésű fiatalok számára is.

A győztes csapat tagjai: Pap László, Balogh Csaba, Herczeg Evelyn
Az idei versengésre Debrecen, Gödöllő, Szeged, Kaposvár és Mosonmagyaróvár egyeteme küldött két-két háromfős csapatot, akik aztán több órán át tartó, komoly csapatmunkát igénybe vevő feladatokon keresztül jutottak el a nap végi eredményhirdetésig, melyen kiderült: a versenyt a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának első csapata nyerte. Mint megtudtuk, Herczeg Evelyn, Balogh Csaba és Pap László tavaly is elindult a vetélkedőn, amelyen második helyezettek lettek, s amire aztán sikerült most rátenniük egy lapáttal.

A rendezvényről szóló részletes beszámolót a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

MMG - A 2018-as Országos Gazdászverseny vásárhelyi győztesei

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Hadjárat a tiszai hulladék ellen

A nyárról és a vízpartról sokaknak a balatoni, tengerparti nyaralás, kikapcsolódás ugrik be, azonban egyre többen vannak, akinek e szavakról a kalózkaland és a természetvédelmi önkéntes munka, vagyis a PET Kupa jut az eszébe. Az idei tiszai hulladékderbit augusztus 4-e és 12-e között rendezik Szatmárcseke és Tiszamogyorós között, a hetven kilométeres távot egy kárpátaljai előfutam egészíti ki.

Lovardát álmodott a gyerekeknek

Izgalmas kampányt hirdetett egy bank az idei évben, amelynek ezúttal nagyon komoly települési vonatkozása van. A fődíjat a perkátai fiatal lovasoktató nyerte el, és a pénzből régi álmát valósítja meg, amely egyben a gyermekek javát is szolgálja majd.

Új világcsúcs: 8 óra alatt összesen 141,1 hektáron takarítottak be lucernát

A DISCO 1100 RC szársértős kaszával új világrekordot állítottak fel. 8 óra alatt összesen 141,1 hektáron takarítottak be lucernát szársértővel, 5,24 tonna/hektár átlagos hozammal. A korábbi rekordot több mint 40 hektárral haladták meg így.

Új ötletekért látogatott ki a Bocuse d'Orra a mesterszakács

Sokan a világ legismertebb­ szakácsversenyének tartják a Bocuse d’Ort. A torinói­, európai döntőt a helyszínen­ nézte meg Fodor Mihály olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, békéscsabai mesterszakács, a megyeszékhelyi Kornélia étterem és a Kornélia Grill& Bár séfje. A legújabb trendeket ismerte meg, és remélhetőleg hasznosítja a novemberi, luxemburgi gasztrovébén, ahol egyéniben indul.

Európa-bajnoki ezüstöt szerzett a magyar horgászválogatott!

A szlovéniai Radece adott otthont a XXIV. Horgász Európa-bajnokságnak, melyen a csapatban nyert ezüst mellett Csöregi Balázs egyéniben szerzett bronzérmével is gazdagodott a magyar küldöttség.

Közel ötven fogat versenyzett Pincehelyen

Kimagasló részvétellel rendezték meg szombaton a Pincehelyi Lovassport Egyesület fogathajtó versenyét. Oszkó Ferenc elnök elmondta, hogy harminckilenc kettes fogatot és hat pónifogatot neveztek a különböző kategóriákban meghirdetett akadályhajtásra.