Back to top

Talicskával a célba: a hazai csapat nyerte a X. Országos Gazdászversenyt

Hódmezővásárhelyen jubilált az Országos Gazdászverseny: a legrátermettebb agrárhallgatók immáron tizedik alkalommal mérhették össze tudásukat – a látványos vetélkedőnek a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok adott otthont.

Az agrár-felsőoktatási intézmények Országos Gazdászversenyét évről-évre Kaposvárott rendezték meg a szervezők, a tavalyi évtől kezdődően azonban már Hódmezővásárhely is otthont ad a vetélkedőnek. Ahogy az lenni szokott, a verseny idén is két részből állt: délelőtt szakmai kérdésekből álló teszteket kellett kitölteniük, délután pedig látványos, sok esetben vicces, de mégis a mezőgazdasághoz kötődő feladatokat kellett teljesíteniük a hallgatóknak.

Utóbbi számok a rendezvény látogatói előtt, neves szakmai zsűri (Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója; Földesi László, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgató-helyettese; Bernhardt Ferenc, a Bonafarm Csoport műszaki főmérnöke) felügyelete mellett zajlottak. Az igencsak változatos, show-szerű második fordulóban a versenyzők száguldottak talicskákkal, mértek ki szemre takarmányt s formáltak gyurmából malacokat is.

„E versenysorozattal is szeretnénk népszerűsíteni az agrárkarokat, egyúttal pedig felhívni a figyelmet a mezőgazdasági szakmák létjogosultságára és jelentőségére”

– foglalta össze a szervezők céljait Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának dékánja, aki szerint a vetélkedő mindemellett remek lehetőséget biztosít a hasonló érdeklődésű fiatalok számára is.

A győztes csapat tagjai: Pap László, Balogh Csaba, Herczeg Evelyn
Az idei versengésre Debrecen, Gödöllő, Szeged, Kaposvár és Mosonmagyaróvár egyeteme küldött két-két háromfős csapatot, akik aztán több órán át tartó, komoly csapatmunkát igénybe vevő feladatokon keresztül jutottak el a nap végi eredményhirdetésig, melyen kiderült: a versenyt a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának első csapata nyerte. Mint megtudtuk, Herczeg Evelyn, Balogh Csaba és Pap László tavaly is elindult a vetélkedőn, amelyen második helyezettek lettek, s amire aztán sikerült most rátenniük egy lapáttal.

A rendezvényről szóló részletes beszámolót a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

MMG - A 2018-as Országos Gazdászverseny vásárhelyi győztesei

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Borverseny-áttekintő, jelentkezési időpontokkal

Összefoglalót tett közzé a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. azokról a 2019-es borversenyekről, amelyekre közös mintaküldést és ügyintézést szervez. A kora tavasziakra gyorsan kell jelentkezni, a későbbiek közül pedig soknak még nem ismert a pontos időpontja sem, de a lista folyamatosan frissül.

Magyar Bor Nagydíj 2018

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal teszi közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek.

A vörösszárnyú keszeg lett az év hala 2019-ben

A korábbinál jóval nagyobb érdeklődés övezte a Magyar Haltani Társaság aktuális szavazását, ráadásul ezúttal egy halfaj „szabálytalan előzéssel” igyekezett versenytársai elé kerülni. Az eredmény alapján kijelenthető, idén a színek fontos tényezők voltak.

Berecz Zsombor: vitorlával a dobogó tetejére

Az alsóörsi kikötőben pihenő hajók felé sétálva egy molinó tűnik fel, rajta a nemzeti lobogót égnek emelő Berecz Zsombor fotója, s egy hatalmas „gratulálunk” felirat. Mindez nemcsak az ő, hanem egyszersmind a hazai vitorlássport történelmének eddigi legnagyobb sikere előtti tisztelgés is: a sportoló ugyanis az első magyar, aki olimpiai hajóosztályban – finn dingiben – nyert világbajnoki címet.

Regionális díjugrató kvalifikációs verseny Budapesten

Budapest rendezheti a 2020-as tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét.

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.