Back to top

Talicskával a célba: a hazai csapat nyerte a X. Országos Gazdászversenyt

Hódmezővásárhelyen jubilált az Országos Gazdászverseny: a legrátermettebb agrárhallgatók immáron tizedik alkalommal mérhették össze tudásukat – a látványos vetélkedőnek a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok adott otthont.

Az agrár-felsőoktatási intézmények Országos Gazdászversenyét évről-évre Kaposvárott rendezték meg a szervezők, a tavalyi évtől kezdődően azonban már Hódmezővásárhely is otthont ad a vetélkedőnek. Ahogy az lenni szokott, a verseny idén is két részből állt: délelőtt szakmai kérdésekből álló teszteket kellett kitölteniük, délután pedig látványos, sok esetben vicces, de mégis a mezőgazdasághoz kötődő feladatokat kellett teljesíteniük a hallgatóknak.

Utóbbi számok a rendezvény látogatói előtt, neves szakmai zsűri (Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója; Földesi László, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgató-helyettese; Bernhardt Ferenc, a Bonafarm Csoport műszaki főmérnöke) felügyelete mellett zajlottak. Az igencsak változatos, show-szerű második fordulóban a versenyzők száguldottak talicskákkal, mértek ki szemre takarmányt s formáltak gyurmából malacokat is.

„E versenysorozattal is szeretnénk népszerűsíteni az agrárkarokat, egyúttal pedig felhívni a figyelmet a mezőgazdasági szakmák létjogosultságára és jelentőségére”

– foglalta össze a szervezők céljait Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának dékánja, aki szerint a vetélkedő mindemellett remek lehetőséget biztosít a hasonló érdeklődésű fiatalok számára is.

A győztes csapat tagjai: Pap László, Balogh Csaba, Herczeg Evelyn
Az idei versengésre Debrecen, Gödöllő, Szeged, Kaposvár és Mosonmagyaróvár egyeteme küldött két-két háromfős csapatot, akik aztán több órán át tartó, komoly csapatmunkát igénybe vevő feladatokon keresztül jutottak el a nap végi eredményhirdetésig, melyen kiderült: a versenyt a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának első csapata nyerte. Mint megtudtuk, Herczeg Evelyn, Balogh Csaba és Pap László tavaly is elindult a vetélkedőn, amelyen második helyezettek lettek, s amire aztán sikerült most rátenniük egy lapáttal.

A rendezvényről szóló részletes beszámolót a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

MMG - A 2018-as Országos Gazdászverseny vásárhelyi győztesei

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zalából Szabó Péter jutott az Év Erdésze Verseny országos döntőjébe

A Zalaerdő Zrt. Obornakon rendezte az Év Erdésze Verseny helyi fordulóját, a társaság öt erdészetének 20 erdésze mérte össze szakmai tudását.

Lezajlott az erdészek háziversenye a Pétervásárai Erdészeténél

Szép időben, baráti hangulatban zajlott az EGERERDŐ Zrt. Pétervásárai Erdészeténél a 2018 évi háziverseny, ahol az erdészeti versenyszámok egy helyen, a Váraszói-völgyben kerültek megrendezésre.

Május végéig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyre

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2018-ban immár 25. alkalommal indítja útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését. Az 1994 óta töretlenül sikeres megmérettetés évente közel 300 települést mozgat meg. Közülük választja ki a szervezőbizottság és az MTÜ az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet.

Tudja, milyen ízű az év fagyija?

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.

Napjaink eszmei galambfajtája Hódmezővásárhelyen

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a galambok közül legnagyobb számban a szalontai óriást mutatták be. Ez jelzésértékű, hiszen ezek az állatok kiváló hústermelő képességgel, szaporasággal bírnak, miközben ellenálló képességük is kimagasló, s ahol lehet, kijáró (vagy ahogy Erdélyben nevezik, réti) galambként is szedegethetnek némi eleséget maguknak a határban.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.

Juhásztalálkozó Hódmezővásárhelyen

Harmincnegyedik alkalommal gyűltek össze tavaszi kihajtási ünnepükre a juhászok a Dél-Alföldön. A szakmai bemutatók és szórakoztató programok mellett az idei főzőverseny egyik célja az volt, hogy növelje a juhhús népszerűségét is - jelenleg az egy főre jutó éves fogyasztás alig több, mint fél kilogramm Magyarországon.

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.