Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – Jönnek a poloskák

Az elmúlt időszak jobbára száraz időjárását országos esők nem szakították meg, viszont szeszélyes területi eloszlásban több helyen alakult ki zápor, zivatar, sőt jégeső is. A héten a figyelmes kertész több, immár ismétlődő károsító jelenlétével szembesülhetett.

Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Néhány heti gyenge lepkerajzás után erőteljesen repül a selyemfényű puszpángmoly a fénycsapdákra és a feromonos csapdákba. A csapdába esett lepkék száma egyik hétről a másikra néhány darabról 40 fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a védekezést rövid időn belül meg kell kezdeni, mert megindul a hernyók kelése. Lehetőség szerint használjunk taglózó hatású szereket és azokat kombináljuk hosszú hatástartamú készítményekkel. A permetlevet juttassuk be a bokrok belsejébe, mert ott kezdik meg károsításukat a kikelt hernyók. A puszpángmoly-hernyók elleni védekezéssel együtt kezeljük növényeinket a puszpángelhalás és a puszpángrák kórokozói ellen is.

Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető. A kifejlett egyedekkel együtt egyre több a különböző fejlődési fokozatú lárva is, melyek bőven találnak táplálékot maguknak gyümölcsösben és veteményesben egyaránt. Ha létszámuk indokolja, akkor két szüret és zöldségszedés között védekezzünk rövid várakozási idejű rovarölő szerrel.

A káposztafélék környékén, legyen az nyári szedésű vagy nemrég palántázott, tömegesen röpködnek a káposztalepkék. Most még inkább a tojásrakás ideje van, de nem árt felkészülni az első hernyók kelésére. Mellettük a káposzta- és a saláta-bagolylepke szintén potenciális veszélyforrás a fejesedő növényekre, mert a beborult fejekben már lehetetlen elpusztítani a hernyókat. Legjobb megelőzni a kárt, az első rágásnyomok megjelenésekor okvetlenül védekezzünk. A viaszos levélbevonat miatt tegyünk nedvesítőszert a permetlébe, mert ellenkező esetben nem tapad meg a lombozaton.

Még most is érdemes védeni a burgonya lombozatát a burgonyavész, az alternáriás levélfoltosság és más kórokozók ellen, mert most van a gumók fő fejlődési időszaka, és az egészséges levélzet segíti a gumók növekedését. Ha burgonyabogarat is látunk rágni a leveleken, kezeljük ellene is a növényeket.

Gyümölcsöseinkben folytatni kell a már korábban megkezdett védekezéseket a gyümölcsmolyok, a varasodás, a lisztharmat, a levéllikasztó betegségek és a gyümölcsfertőző monília ellen, mert csak az egészséges lombozatú gyümölcsfa képes bőséges termésre.

A kerti pázsitot a magas hőmérséklet miatt a szokásosnál hagyjuk nagyobbra, ellenkező esetben kiégeti a nap a bokrosodási csomót.

Öntözzünk nagy vízadagokkal, hogy a gyökérzet teljesen nedvesedjen át, ha így teszünk, elegendő a heti egyszeri öntözés. A kiritkult foltokat most is felülvethetjük, de akkor azt a magvak keléséig tartsuk folyamatosan nedvesen.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.