Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – Jönnek a poloskák

Az elmúlt időszak jobbára száraz időjárását országos esők nem szakították meg, viszont szeszélyes területi eloszlásban több helyen alakult ki zápor, zivatar, sőt jégeső is. A héten a figyelmes kertész több, immár ismétlődő károsító jelenlétével szembesülhetett.

Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Néhány heti gyenge lepkerajzás után erőteljesen repül a selyemfényű puszpángmoly a fénycsapdákra és a feromonos csapdákba. A csapdába esett lepkék száma egyik hétről a másikra néhány darabról 40 fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a védekezést rövid időn belül meg kell kezdeni, mert megindul a hernyók kelése. Lehetőség szerint használjunk taglózó hatású szereket és azokat kombináljuk hosszú hatástartamú készítményekkel. A permetlevet juttassuk be a bokrok belsejébe, mert ott kezdik meg károsításukat a kikelt hernyók. A puszpángmoly-hernyók elleni védekezéssel együtt kezeljük növényeinket a puszpángelhalás és a puszpángrák kórokozói ellen is.

Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető. A kifejlett egyedekkel együtt egyre több a különböző fejlődési fokozatú lárva is, melyek bőven találnak táplálékot maguknak gyümölcsösben és veteményesben egyaránt. Ha létszámuk indokolja, akkor két szüret és zöldségszedés között védekezzünk rövid várakozási idejű rovarölő szerrel.

A káposztafélék környékén, legyen az nyári szedésű vagy nemrég palántázott, tömegesen röpködnek a káposztalepkék. Most még inkább a tojásrakás ideje van, de nem árt felkészülni az első hernyók kelésére. Mellettük a káposzta- és a saláta-bagolylepke szintén potenciális veszélyforrás a fejesedő növényekre, mert a beborult fejekben már lehetetlen elpusztítani a hernyókat. Legjobb megelőzni a kárt, az első rágásnyomok megjelenésekor okvetlenül védekezzünk. A viaszos levélbevonat miatt tegyünk nedvesítőszert a permetlébe, mert ellenkező esetben nem tapad meg a lombozaton.

Még most is érdemes védeni a burgonya lombozatát a burgonyavész, az alternáriás levélfoltosság és más kórokozók ellen, mert most van a gumók fő fejlődési időszaka, és az egészséges levélzet segíti a gumók növekedését. Ha burgonyabogarat is látunk rágni a leveleken, kezeljük ellene is a növényeket.

Gyümölcsöseinkben folytatni kell a már korábban megkezdett védekezéseket a gyümölcsmolyok, a varasodás, a lisztharmat, a levéllikasztó betegségek és a gyümölcsfertőző monília ellen, mert csak az egészséges lombozatú gyümölcsfa képes bőséges termésre.

A kerti pázsitot a magas hőmérséklet miatt a szokásosnál hagyjuk nagyobbra, ellenkező esetben kiégeti a nap a bokrosodási csomót.

Öntözzünk nagy vízadagokkal, hogy a gyökérzet teljesen nedvesedjen át, ha így teszünk, elegendő a heti egyszeri öntözés. A kiritkult foltokat most is felülvethetjük, de akkor azt a magvak keléséig tartsuk folyamatosan nedvesen.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépesített "épségápolás": terményfogadó berendezések

Betakarítás után a zöldséget, gyümölcsöt elő kell készíteni közvetlen felhasználásra vagy feldolgozásra, miközben meg kell őrizni épségét, egészséges állapotát, javítani kell a piaci értékét.

A hamis és illegális növényvédő szerek visszaszorításáról egyeztettek

A hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelme elleni fellépés jegyében harmadik alkalommal egyeztettek a visegrádi országok adó-, vám- és növényvédelmi hatóságai a Magyar- és az Európai Növényvédelmi Szövetség szervezésében Kisvárdán megrendezett III. Visegrádi Tanácskozáson, 2018. november 14-15-én.

Legenda a sárgarépáról

A sárgarépa narancs színben pompázik, vagy éppen sárga a sárgarépa, de egyre kedveltebbek – főként saláta keverékekben – a fehér vagy lila sárgarépák. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei, de mit is tudunk róla?

Ahol más nem terem: a csicsóka hasznosítási lehetőségei

A jól bevált növényfajok mellett a globális vagy éppen a lokális kihívások, törvényi szabályozás, illetve a fogyasztói preferenciák teret engedhetnek némely növényfaj át- vagy újraértékelésének. Az egyik ilyen növény az észak-amerikai géncentrumból származó csicsóka.

Mit együnk az egészségünkért?

A rehabilitált élelmiszerek közé nemrégiben a tojás is felkerült, pedig fogyasztása néhány éve még nemkívánatos volt. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arról beszélt, ami mindannyiunk számára égető kérdés. Hogy mit is együnk az egészségünkért.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Kőzetgyapot, kókuszrost, netán farosttal kevert tőzeg? Melyiket válasszuk?

A talajt helyettesítő közegeken való termesztés leghasznosabb előnye, hogy kiküszöbölhető az összes talajból eredő gond. Kizárhatók a talajból eredő fertőzések, a káros sófölhalmozódás és a leromlott talajszerkezet sem rontja a termesztés eredményeit. Nem mellesleg a közeges termesztéshez társított klímaszabályozással, tápanyag-utánpótlással elérhető termésátlag túlszárnyalja a talajban elérhetőt.

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.