0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Növényvédelmi előrejelzés – Jönnek a poloskák

Az elmúlt időszak jobbára száraz időjárását országos esők nem szakították meg, viszont szeszélyes területi eloszlásban több helyen alakult ki zápor, zivatar, sőt jégeső is. A héten a figyelmes kertész több, immár ismétlődő károsító jelenlétével szembesülhetett.

Néhány heti gyenge lepkerajzás után erőteljesen repül a selyemfényű puszpángmoly a fénycsapdákra és a feromonos csapdákba. A csapdába esett lepkék száma egyik hétről a másikra néhány darabról 40 fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a védekezést rövid időn belül meg kell kezdeni, mert megindul a hernyók kelése. Lehetőség szerint használjunk taglózó hatású szereket és azokat kombináljuk hosszú hatástartamú készítményekkel. A permetlevet juttassuk be a bokrok belsejébe, mert ott kezdik meg károsításukat a kikelt hernyók. A puszpángmoly-hernyók elleni védekezéssel együtt kezeljük növényeinket a puszpángelhalás és a puszpángrák kórokozói ellen is.

Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető. A kifejlett egyedekkel együtt egyre több a különböző fejlődési fokozatú lárva is, melyek bőven találnak táplálékot maguknak gyümölcsösben és veteményesben egyaránt. Ha létszámuk indokolja, akkor két szüret és zöldségszedés között védekezzünk rövid várakozási idejű rovarölő szerrel.

A káposztafélék környékén, legyen az nyári szedésű vagy nemrég palántázott, tömegesen röpködnek a káposztalepkék. Most még inkább a tojásrakás ideje van, de nem árt felkészülni az első hernyók kelésére. Mellettük a káposzta- és a saláta-bagolylepke szintén potenciális veszélyforrás a fejesedő növényekre, mert a beborult fejekben már lehetetlen elpusztítani a hernyókat. Legjobb megelőzni a kárt, az első rágásnyomok megjelenésekor okvetlenül védekezzünk. A viaszos levélbevonat miatt tegyünk nedvesítőszert a permetlébe, mert ellenkező esetben nem tapad meg a lombozaton.

Még most is érdemes védeni a burgonya lombozatát a burgonyavész, az alternáriás levélfoltosság és más kórokozók ellen, mert most van a gumók fő fejlődési időszaka, és az egészséges levélzet segíti a gumók növekedését. Ha burgonyabogarat is látunk rágni a leveleken, kezeljük ellene is a növényeket.

Gyümölcsöseinkben folytatni kell a már korábban megkezdett védekezéseket a gyümölcsmolyok, a varasodás, a lisztharmat, a levéllikasztó betegségek és a gyümölcsfertőző monília ellen, mert csak az egészséges lombozatú gyümölcsfa képes bőséges termésre.

A kerti pázsitot a magas hőmérséklet miatt a szokásosnál hagyjuk nagyobbra, ellenkező esetben kiégeti a nap a bokrosodási csomót.

Öntözzünk nagy vízadagokkal, hogy a gyökérzet teljesen nedvesedjen át, ha így teszünk, elegendő a heti egyszeri öntözés. A kiritkult foltokat most is felülvethetjük, de akkor azt a magvak keléséig tartsuk folyamatosan nedvesen.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu