Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – Jönnek a poloskák

Az elmúlt időszak jobbára száraz időjárását országos esők nem szakították meg, viszont szeszélyes területi eloszlásban több helyen alakult ki zápor, zivatar, sőt jégeső is. A héten a figyelmes kertész több, immár ismétlődő károsító jelenlétével szembesülhetett.

Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Néhány heti gyenge lepkerajzás után erőteljesen repül a selyemfényű puszpángmoly a fénycsapdákra és a feromonos csapdákba. A csapdába esett lepkék száma egyik hétről a másikra néhány darabról 40 fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a védekezést rövid időn belül meg kell kezdeni, mert megindul a hernyók kelése. Lehetőség szerint használjunk taglózó hatású szereket és azokat kombináljuk hosszú hatástartamú készítményekkel. A permetlevet juttassuk be a bokrok belsejébe, mert ott kezdik meg károsításukat a kikelt hernyók. A puszpángmoly-hernyók elleni védekezéssel együtt kezeljük növényeinket a puszpángelhalás és a puszpángrák kórokozói ellen is.

Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető. A kifejlett egyedekkel együtt egyre több a különböző fejlődési fokozatú lárva is, melyek bőven találnak táplálékot maguknak gyümölcsösben és veteményesben egyaránt. Ha létszámuk indokolja, akkor két szüret és zöldségszedés között védekezzünk rövid várakozási idejű rovarölő szerrel.

A káposztafélék környékén, legyen az nyári szedésű vagy nemrég palántázott, tömegesen röpködnek a káposztalepkék. Most még inkább a tojásrakás ideje van, de nem árt felkészülni az első hernyók kelésére. Mellettük a káposzta- és a saláta-bagolylepke szintén potenciális veszélyforrás a fejesedő növényekre, mert a beborult fejekben már lehetetlen elpusztítani a hernyókat. Legjobb megelőzni a kárt, az első rágásnyomok megjelenésekor okvetlenül védekezzünk. A viaszos levélbevonat miatt tegyünk nedvesítőszert a permetlébe, mert ellenkező esetben nem tapad meg a lombozaton.

Még most is érdemes védeni a burgonya lombozatát a burgonyavész, az alternáriás levélfoltosság és más kórokozók ellen, mert most van a gumók fő fejlődési időszaka, és az egészséges levélzet segíti a gumók növekedését. Ha burgonyabogarat is látunk rágni a leveleken, kezeljük ellene is a növényeket.

Gyümölcsöseinkben folytatni kell a már korábban megkezdett védekezéseket a gyümölcsmolyok, a varasodás, a lisztharmat, a levéllikasztó betegségek és a gyümölcsfertőző monília ellen, mert csak az egészséges lombozatú gyümölcsfa képes bőséges termésre.

A kerti pázsitot a magas hőmérséklet miatt a szokásosnál hagyjuk nagyobbra, ellenkező esetben kiégeti a nap a bokrosodási csomót.

Öntözzünk nagy vízadagokkal, hogy a gyökérzet teljesen nedvesedjen át, ha így teszünk, elegendő a heti egyszeri öntözés. A kiritkult foltokat most is felülvethetjük, de akkor azt a magvak keléséig tartsuk folyamatosan nedvesen.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – az őszi lemosó permetezés ideje

A hosszan tartó csendes, nyugodt nyárvégi időszakban semmi sem zavarta a betakarítási munkákat, az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik, a szőlőtőkéken maradt bogyókon viszont különböző rovarok tömege táplálkozik. A korai szüret miatt rég volt már az utolsó permetezés, ezért terjed a lisztharmat és a peronoszpóra.

Szakmai napot szervez a NAIK kezdő diótermesztők számára

Napjainkban nagy az érdeklődés a diótermesztés iránt, sokan akarnak belekezdeni, de nincs hozzá elég információjuk. Ezt fölismerve szervez kezdőknek diótermesztési szakmai napot a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomása. A képzést 10 fő jelentkezése esetén indítják el 2017. november 8-án csütörtökön 10 órától. Jelentkezési határidő 2018. október 19.

Átmeneti mentességet kapnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata, ám bizonyos esetekben a védekezés szükségességét vis maior eseményként ismerhetik el.

Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

A kékhüvelycserje és az akebi

Az akebifélék családjába kilenc nemzetség mintegy 50 faja tartozik. Egyetlen kivétellel (Decaisnea) valamennyien örökzöld vagy lombhullató, fásszárú kúszónövények, liánok.

Ezer csoda Hollandiában

Aki naprakész szeretne lenni zöldségfajták és zöldségtrendek terén, annak úgyszólván kihagyhatatlanok a nagy nemesítőházak hollandiai nyílt napjai a 39. naptári héten. Észak-Hollandiában, egy jól behatárolható körzeten belül több nyílt napot is tartanak ilyenkor, a hangulat és a fajtafelhoztal egyaránt lenyűgöző.

Az ország legnagyobb és legboldogabb tökei

Valószínűleg nem csak az országban a legnagyobb, de a legboldogabb tökök is Keszler László gárdonyi kertjében teremnek. A most hétvégi rácalmási tökfesztiválon idén is megvédte tökkirályi címét a gazda, akinek sok gondozási titka van Ezek közül azonban talán a leglényegesebb az odafigyelés, mellyel szeretett növényeit gondozza.

Lesz elég az értékes csonthéjasból

Már javában tart a dió betakarítása Magyarországon. Átlagos mennyiségre és megfelelő minőségre számít a FruitVeb Magyar Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

A belföldi piacra megy a körte Kanizsáról

Lassan befejeződik a körte betakarítása a Gyümölcskert Zrt.-nél. A termés túlnyomó többségét ma már a belföldi piacokon értékesíti a cég.