Back to top

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

Kutatások eredménye szerint a PET-italtartókból  hő hatására, a hosszú időn át tartó tárolástól, dörzsöléstől, vagy túlságosan savas anyag hatására különböző káros vegyületetek oldódnak ki, és kerülnek a benne tárolt italba. Ezek a vegyületek pedig károsak az egészségre.

Az ásványvizes, üdítős palackok alján található egy kis dombornyomott háromszög, amiben egy szám található, ezzel jelzik a gyártók, hogy milyen típusú műanyagból készült a termék.

Az 1-es jelzésű a PET, azaz a polietilén terftala, ebből készül egyes édességek csomagolása, a gyümölcslé flakonok, előrecsomagolt zöldségek doboza, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup, étolajok, és szinte az összes üdítős és ásványvizes palack.

A PET-ből készült palack ideális italok tárolására, hiszen kiválóan megtartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is. Viszont hő, és törés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel belőle, amelyek károsíthatják a májat, veséket, a tüdőt, okozhat bőrirritációt és légzőszervi problémákat is.

Kánikulában nehéz kivédeni, hogy az üdítőket ne érje napsugárzás, vagy hőhatás szállítás, pakolás esetleg raktározás során. A fogyasztó nem tudja pontosan mennyit állt forró helyen az ásványvizes flakon, mielőtt például a büfé hűtőszekrényébe került. Ha még azt is hozzátesszük, hogy a benne lévő ital savas kémhatású, akkor tovább súlyosbodik a helyzet. Sajnos minél több ideig tárolódnak ezekben a műanyagokban meleg helyen, annál nagyobb a veszélye annak, hogy több vegyszer oldódik ki a műanyagból.

Van, amikor úgy döntünk, kiöblítünk egy palackot, vagy mosószerrel elmossuk, és újratöltjük,

hogy a gyereknek betegyük a szörpöt az uzsonnás táskájába, vagy kiránduláskor a kocsiba tárazzuk be.

Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a PET palack az egyszerű mosogatástól nem lesz tiszta.  A felbontást követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák a műanyag felületen. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük, számos mikroorganizmus keletkezik a palackba, ugyanis a  PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideális életteret biztosítanak az effajta baktériumok és gombák számára, amely gombák anyagcseréjük során számos toxikus anyagot termelnek.   A műanyag flakon ráadásul nem főzhető ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellőképpen tisztává tenni újbóli használat előtt. A gyártók is egyszer használatos palackként árulják.

Újbóli házi hasznosítás helyett a szelektív kukát ajánlják az egészségügyi szakemberek és a gyártók is.
A legjobb megoldás az üvegből, vagy a fémből készült italtartók, amelyek nem károsak az egészségre és tisztán tarthatók.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

400 millióból korszerűsödik a paprika malom és laboratórium

Több mint 381 millió forintból, ebből mintegy 190 millió forint vissza nem térítendő uniós forrásból korszerűsíti szegedi telephelyén paprika malmát és laboratóriumát a Vidékfejlesztési program támogatásával a Rubin Szegedi Fűszerpaprika Feldolgozó Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

Evett már Ön füstölt dinnyét?

Will Horowitz, New York-i séf különleges étellel, sóban szárított, füstölt görögdinnyével kápráztatja el vendégeit a Ducks Eatery étteremben. Az étel külsőre teljesen úgy néz ki, mint a marhasteak vagy füstölt sonka, íze azonban semmihez sem fogható.

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

A legjobbak között a magyar kukoricacsíra-olaj

Great Taste nyertes a magyar Grapoila. A Great Taste a világ leghíresebb és leghitelesebb vakteszten alapuló ételkóstoló versenye. A verseny zsűrijének nagyon ízlett a hidegen sajtolt BIO kukoricacsíra-olaj.

Jó hír a gluténmentes termékek fogyasztóinak

Gluténmentes és természetes alapanyagokat tartalmazó snack termékcsaláddal jelent meg a piacon az Aby-termékeket forgalmazó Omega Bázis Kft. A lábatlani társaság ügyvezető igazgatója, Deák Csaba a sajtó munkatársainak elmondta, hogy az új termékeket olasz egyetemi élelmiszerkutatókkal együtt fejlesztették ki.

Indul a pálinkaszezon: a szilva és a körte a befutó

Beindult a pálinkafőzési szezon, az első tapasztalatok alapján kajszicefrével csak elvétve találkoznak a bérfőzdékben, cseresznyéből és meggyből viszont már kicsit több van. Az árak ugyanakkor nem változtak.

A Sziget a halak szigete! – folytatódik a „Kapj rá!” roadshow

Napi 1000 kóstolófalatkával várja a szigetlakókat a „Kapj rá!” faháza az idei Sziget Fesztivál teljes ideje alatt augusztus 8-15. között, 12 órától egészen 20 óráig, a Borfaluban. A halas fogások mellett szórakoztató, ügyességi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, a felnőttek pedig ismeretterjesztő és receptkiadványok segítségével ismerkedhetnek meg a különféle halételek elkészítési módszereivel.

A Gyermelyi is árat emel

A kisbefektetők kezében lévő cég termékei közül a liszt drágulhat, a tésztafélékről még tárgyalnak az üzletláncokkal.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.