Back to top

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

Kutatások eredménye szerint a PET-italtartókból  hő hatására, a hosszú időn át tartó tárolástól, dörzsöléstől, vagy túlságosan savas anyag hatására különböző káros vegyületetek oldódnak ki, és kerülnek a benne tárolt italba. Ezek a vegyületek pedig károsak az egészségre.

Az ásványvizes, üdítős palackok alján található egy kis dombornyomott háromszög, amiben egy szám található, ezzel jelzik a gyártók, hogy milyen típusú műanyagból készült a termék.

Az 1-es jelzésű a PET, azaz a polietilén terftala, ebből készül egyes édességek csomagolása, a gyümölcslé flakonok, előrecsomagolt zöldségek doboza, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup, étolajok, és szinte az összes üdítős és ásványvizes palack.

A PET-ből készült palack ideális italok tárolására, hiszen kiválóan megtartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is. Viszont hő, és törés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel belőle, amelyek károsíthatják a májat, veséket, a tüdőt, okozhat bőrirritációt és légzőszervi problémákat is.

Kánikulában nehéz kivédeni, hogy az üdítőket ne érje napsugárzás, vagy hőhatás szállítás, pakolás esetleg raktározás során. A fogyasztó nem tudja pontosan mennyit állt forró helyen az ásványvizes flakon, mielőtt például a büfé hűtőszekrényébe került. Ha még azt is hozzátesszük, hogy a benne lévő ital savas kémhatású, akkor tovább súlyosbodik a helyzet. Sajnos minél több ideig tárolódnak ezekben a műanyagokban meleg helyen, annál nagyobb a veszélye annak, hogy több vegyszer oldódik ki a műanyagból.

Van, amikor úgy döntünk, kiöblítünk egy palackot, vagy mosószerrel elmossuk, és újratöltjük,

hogy a gyereknek betegyük a szörpöt az uzsonnás táskájába, vagy kiránduláskor a kocsiba tárazzuk be.

Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a PET palack az egyszerű mosogatástól nem lesz tiszta.  A felbontást követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák a műanyag felületen. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük, számos mikroorganizmus keletkezik a palackba, ugyanis a  PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideális életteret biztosítanak az effajta baktériumok és gombák számára, amely gombák anyagcseréjük során számos toxikus anyagot termelnek.   A műanyag flakon ráadásul nem főzhető ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellőképpen tisztává tenni újbóli használat előtt. A gyártók is egyszer használatos palackként árulják.

Újbóli házi hasznosítás helyett a szelektív kukát ajánlják az egészségügyi szakemberek és a gyártók is.
A legjobb megoldás az üvegből, vagy a fémből készült italtartók, amelyek nem károsak az egészségre és tisztán tarthatók.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.