Back to top

A genomikai szelekció a húsmarha tenyésztés jövője

Napjaink precíziós mezőgazdasági fejlesztései az állattenyésztést sem kerülik el. A genomikai szelekció segítségével a tenyészállatok genetikai értékeit pontosabban lehet megbecsülni, ezáltal a gazdaságok is hatékonyabban képesek a legnagyobb gazdasági hasznot hozó, modern genetikai alapokat kiaknázni.

Mi a genomika?

A genom működésének, szerkezetének és kölcsönhatásainak és az ezekhez tartozó módszerek tanulmányozása. A genom egy faj teljes genetikai információja. A genomika felhasználja a mendeli-, a molekuláris-, a kvantitatív-, az evolúció- és populációgenetika tudományterületeit is.

Egy francia kutatás a limousin marhák genomjáról

Franciaországban már 10 éve folyik kutatás a limousin húsmarhák genomikai szelekciójáról. Egy francia kutató csoport 22 ezer limousin marha genomját analizálta, ahol az állatok, illetve azok ivadékainak teljesítménye is ismert volt. A tanulmány során a DNS bázispárjait vizsgálták. Genetikai markerekkel (chipekkel) meghatározták a pontmutációk - vagy snp-k (standard nukleotid poliformizmusok) -

megfelelő pontjait, ezáltal információt kaptak arról a hét legfontosabb tulajdonságról, amely az állat termelő kapacitását képes megbecsülni. A becslés a származási és egyéb tulajdonsági komponenseket nem veszi figyelembe, kizárólag az adott állatra vonatkozó DNS analízist és az 54 ezer bázispár elemzését foglalja magába.

A hét legfontosabb tulajdonság a könnyű ellést, növekedési erélyt, rámát, csontfinomságot, izmoltságot, duplaizmoltságot, szarvatlanságot, medence nyitottságot és tőgyalakulást foglalja magába.

A becslések pontossága különböző, minél több gén határoz meg egy tulajdonságot, annál nehezebb megállapítani az adott tulajdonságot, illetve minél több referencia adat áll rendelkezésre, annál megbízhatóbbak a számítások.

A becslések rendszere

A tulajdonságokat 1-10-ig pontozzák, ami azt jelenti, hogy a referencia populációt 10 részre osztották, minden tulajdonságnál, a legrosszabb 10 százaléktól a legjobb 10 százalékig skálázva. A kutatók azt vizsgálják, hogy melyik 10 százalékhoz áll legközelebb azoknak a pontmutációknak a sorozata, amit éppen vizsgálnak az adott tulajdonságon belül. A 10 pontos rendszeren felül létezik 10+ és 10++ kategória is, amelynél a 10+ a legjobb 5 százalékon belül, a 10++ pedig a legjobb 1 százalékon belül milyen eredményt mutat az adott tulajdonságra.

Magyar kutatások

Magyarországon a genomikai szelekció még gyerekcipőben jár, bár már vannak törekvések ilyen irányú tanulmányok készítésére. Szűcs Márton a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

Magyarországon a húsmarhák genomjait egy nagy nemzeti összefogás keretében kellene vizsgálni.

A hazai adatok vegyesek, de tökéletesen igazolják az itthoni populációra jellemző genomokat, amelyek a tejtermelésben, a könnyű ellésben, és a csontfinomságban kiváló eredményeket mutatnak, ellenben a ráma és a növekedési erély tekintetében alacsonyabb pontokat kapnak.

Az adatok azt igazolják, hogy a 70-es években importált limousinok olyan fajtaátalakító keresztezésen mentek keresztül, amelyek a hústermelésre specializálták az állatokat. A tenyésztés kevésbé a tenyésztípusok, mint inkább a végtermék előállítására alkalmas egyedek előállítása felé tolódott el, így a szelekció is a hústermelés irányában zajlott.

A hazai genomikai tenyészértékbecslést egy folyamatos indexteljesítmény vizsgálat egészíti ki, amelyet minden saját teljesítmény vizsgálaton átesett bikánál és azok anyjainál vizsgálja az egyesület.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Rekordhideggel kénytelenek szembenézni a gazdák

A tengerentúlon, Washington államban ezekben a napokban is tombol a tél: a hóviharok és a rendkívüli hideg miatt rengeteg tejelő szarvasmarha is elpusztult az elmúlt hetekben. A kormányzó vészhelyzetet hirdetett a térségben.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Minőségi marhahús: az Angus egyik hazai fellegvára

A Farm54 az Angus marha tenyésztés, húsfeldolgozás és ételek elkészítésének egyik hazai fellegvára. Ekmann László tulajdonos azt mondja, következő lépésük a vendéglátás beindítása lesz. S hogy miként is indult a családi vállalkozás?

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Tudta, hogy a sárgarépa lila is lehet? És hogy nem muszáj meghámozni?

Aligha van még egy olyan zöldség, amelynek a sárgarépával vetekszik a sokoldalúsága. Klasszikus narancsszínű változata ilyenkor is mindenütt kapható frissen, a lila, a citromsárga és a fehér inkább mélyhűtött zöldségkeverékekben bukkan fel, de ott egyre gyakrabban.

Beteg marhák húsa hazánkban - jelenlegi helyzet

Lengyelország 2700 tonna gyanús eredetű marhahúst exportált az Európai Unió országaiba – közölte az ország főállatorvosa. A Nébih közleménye szerint az érintett vágóhídról mintegy 290 kg termék érkezett hazánkba.

Új idő- és pénzkímélő életmentő eljárás

A kanadai Queen’s University kutatói által kieszelt, arany-nanopartikulumokon alapuló nanoszenzorok látható színváltozásos reakcióval jelzik a proteázok jelenlétét. A proteáz enzimek a felelősek számos betegség progressziójáért. Szarvasmarháknál a tejben mért magas pro­teázaktivitás olyan betegségekre utalhat, mint például a tőgy gyulladásos megbetegedése.

Mobil fertőtlenítő kapu – gyors és biztonságos

A tavalyi hannoveri EuroTier kiállításon mutatták be a gyorsan felállítható (mobil) talajfertőtlenítő kaput, amellyel az állattartótelepre vagy a vágóhídra be- és kihajtó állatszállító járművek fertőtlenítése gyorsan és automatikusan végezhető el.

Kiterjesztett valóság tehenekkel

A holland Nedap fejlesztőcég a tejtermelő tehenészetekben szeretné egy lépéssel közelebb hozni a jövőt az kiterjesztett valóság” (angol rövidítéssel AR) meghonosításával.