Back to top

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

Második állomásához érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) közös rendezvénye, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Tavalyhoz hasonlóan az esemény idén is kétnapos, a kiállítási terület azonban változott: Mezőfalva helyett ezúttal Mezőhegyes, egészen pontosan a település ménesbirtoka szolgáltatja a helyszínt.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, a helyszín nemcsak az ország, hanem Európa legrégebbi állami tulajdonú birtoka, melyet kettőszázharmincnégy esztendeje alapítottak. A hagyományok mellett ugyanakkor a betöltött szerep is jelentős volt, hiszen a ménesbirtok közel két évszázadig a magyar agrárium zászlóshajója volt.

„A státusz az elmúlt évtizedekben leromlott, ám a kormány közbenjárása után, 2016-tól elkezdődött egy folyamat, amivel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. dinamikusan fejlődő mezőgazdasági vállalkozássá kezdett válni” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Pap István Tibor szerint éppen ezért örömteli, hogy a ménesbirtok lehet a házigazdája a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShownak, hiszen ez még közelebb juttathatja a vállalkozást ehhez a célhoz.

„Európa egyik legkorszerűbb mezőgazdasági üzeme” – Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, a ménesbirtok korábbi kormánybiztosa így foglalta össze, milyen szerepet szánnak a vállalkozásnak néhány éven belül.

Farkas Sándor szavai szerint az 1784-ben alapított birtok műemléki épületeinek megóvását szem előtt tartva az elmúlt években megteremtették a modern nagyüzem alapjait, a magas színvonalú mezőgazdasági termelés s a közép- és felsőfokú szakképzés gyakorlati feltételeit.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Mezőhegyes az idei aratási szezonban kiemelkedő eredményeket ért el minden szántóföldi növénykultúra esetében, illetve megjegyezte azt is, hogy a birtok jelenleg 2150 hektárnyi öntözhető területtel rendelkezik, amit a gazdaság a jövőben szeretne megduplázni.

Farkas Sándor szerint mindez a minőségi és biztonságos termelés színvonalának emelkedését, illetve az öntözéses gazdálkodás országos referenciájának elérését jelenti majd. „Mezőhegyes már jelenleg is a minőségi vetőmagtermelés elismert mintagazdasága” – hangsúlyozta beszédében az államtitkár.

A megnyitón felszólalt Győrffy Balázs, a NAK elnöke is, aki úgy fogalmazott: a szakmai közönség számára szervezték a rendezvényt, amellyel a gazdálkodók sikerességét igyekszenek megalapozni. Ennek eszközei az álló- és mozgógépes bemutatók vagy éppen a mikro- és demóparcellás növénybemutatók.

„A tízezer négyzetméteres szabadtéri kiállítói rész mellett kétezer négyzetméternyi fedett rendezvényterülettel is készültünk” – számszerűsített a NAK elnöke. S ha már számok: Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnökének szavai szerint ezúttal huszonhárom cég harminckét gépe vesz részt a mozgó gépbemutatókon – összesen négyszáz tonnányi acél tömeggel s mintegy hétezer-ötszáz lóerőnyi teljesítménnyel. Harsányi Zsolt beszédében azon kívül, hogy megemlítette a precíziós módszerek fontosságát, egyértelműsítette, hogy a mezőgépekhez még bizony jó darabig elengedhetetlen lesz az ember irányítása, illetve felügyelete.

„Szükség van az utánpótlásra ezen a téren is” – hangsúlyozta, ehhez kapcsolódóan pedig megemlítette a budapesti rendezésű Euroskills 2018 elnevezésű, szakmák Európa Bajnokságának is tartott rendezvényt, amelyen egy magyar fiatal is versenyez majd a nehézgép-szerelők között, s ez remélhetőleg sokak figyelmét hívja fel a hivatásra.

A következő nemzedékekben rejlő lehetőségek hangsúlyozása után Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke és az Országgyűlés alelnöke Magyarország termőföldjeinek potenciáljára hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, hazánk ötmillió hektárnyi földje olyan erőforrás, amelyet teljes mértékben ki kell használni. Ezt a célt szolgálja a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow is, amelyen a szakemberek a huszonegyedik századi termeléshez szükséges tudást kaphatnak s a gyakorlatban láthatják a legkorszerűbb gépeket és technológiákat. Jakab István ezen felül hangsúlyozta: az agrárium továbbra is számíthat a kormány támogatására, hogy a versenyképes mezőgazdaság segítségével a magyar vidék még élhetőbbé váljon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Csökken a növényvédőszerek használata

Az időjárási hatásokon kívül főként a hatóanyagok kivonása miatt több mint 11 százalékkal csökkent tavaly a növényvédő szerek felhasználása a mezőgazdaságban az előző évhez képest - írja a keddi Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tájékoztatására hivatkozva.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.