Back to top

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

Második állomásához érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) közös rendezvénye, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Tavalyhoz hasonlóan az esemény idén is kétnapos, a kiállítási terület azonban változott: Mezőfalva helyett ezúttal Mezőhegyes, egészen pontosan a település ménesbirtoka szolgáltatja a helyszínt.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, a helyszín nemcsak az ország, hanem Európa legrégebbi állami tulajdonú birtoka, melyet kettőszázharmincnégy esztendeje alapítottak. A hagyományok mellett ugyanakkor a betöltött szerep is jelentős volt, hiszen a ménesbirtok közel két évszázadig a magyar agrárium zászlóshajója volt.

„A státusz az elmúlt évtizedekben leromlott, ám a kormány közbenjárása után, 2016-tól elkezdődött egy folyamat, amivel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. dinamikusan fejlődő mezőgazdasági vállalkozássá kezdett válni” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Pap István Tibor szerint éppen ezért örömteli, hogy a ménesbirtok lehet a házigazdája a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShownak, hiszen ez még közelebb juttathatja a vállalkozást ehhez a célhoz.

„Európa egyik legkorszerűbb mezőgazdasági üzeme” – Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, a ménesbirtok korábbi kormánybiztosa így foglalta össze, milyen szerepet szánnak a vállalkozásnak néhány éven belül.

Farkas Sándor szavai szerint az 1784-ben alapított birtok műemléki épületeinek megóvását szem előtt tartva az elmúlt években megteremtették a modern nagyüzem alapjait, a magas színvonalú mezőgazdasági termelés s a közép- és felsőfokú szakképzés gyakorlati feltételeit.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Mezőhegyes az idei aratási szezonban kiemelkedő eredményeket ért el minden szántóföldi növénykultúra esetében, illetve megjegyezte azt is, hogy a birtok jelenleg 2150 hektárnyi öntözhető területtel rendelkezik, amit a gazdaság a jövőben szeretne megduplázni.

Farkas Sándor szerint mindez a minőségi és biztonságos termelés színvonalának emelkedését, illetve az öntözéses gazdálkodás országos referenciájának elérését jelenti majd. „Mezőhegyes már jelenleg is a minőségi vetőmagtermelés elismert mintagazdasága” – hangsúlyozta beszédében az államtitkár.

A megnyitón felszólalt Győrffy Balázs, a NAK elnöke is, aki úgy fogalmazott: a szakmai közönség számára szervezték a rendezvényt, amellyel a gazdálkodók sikerességét igyekszenek megalapozni. Ennek eszközei az álló- és mozgógépes bemutatók vagy éppen a mikro- és demóparcellás növénybemutatók.

„A tízezer négyzetméteres szabadtéri kiállítói rész mellett kétezer négyzetméternyi fedett rendezvényterülettel is készültünk” – számszerűsített a NAK elnöke. S ha már számok: Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnökének szavai szerint ezúttal huszonhárom cég harminckét gépe vesz részt a mozgó gépbemutatókon – összesen négyszáz tonnányi acél tömeggel s mintegy hétezer-ötszáz lóerőnyi teljesítménnyel. Harsányi Zsolt beszédében azon kívül, hogy megemlítette a precíziós módszerek fontosságát, egyértelműsítette, hogy a mezőgépekhez még bizony jó darabig elengedhetetlen lesz az ember irányítása, illetve felügyelete.

„Szükség van az utánpótlásra ezen a téren is” – hangsúlyozta, ehhez kapcsolódóan pedig megemlítette a budapesti rendezésű Euroskills 2018 elnevezésű, szakmák Európa Bajnokságának is tartott rendezvényt, amelyen egy magyar fiatal is versenyez majd a nehézgép-szerelők között, s ez remélhetőleg sokak figyelmét hívja fel a hivatásra.

A következő nemzedékekben rejlő lehetőségek hangsúlyozása után Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke és az Országgyűlés alelnöke Magyarország termőföldjeinek potenciáljára hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, hazánk ötmillió hektárnyi földje olyan erőforrás, amelyet teljes mértékben ki kell használni. Ezt a célt szolgálja a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow is, amelyen a szakemberek a huszonegyedik századi termeléshez szükséges tudást kaphatnak s a gyakorlatban láthatják a legkorszerűbb gépeket és technológiákat. Jakab István ezen felül hangsúlyozta: az agrárium továbbra is számíthat a kormány támogatására, hogy a versenyképes mezőgazdaság segítségével a magyar vidék még élhetőbbé váljon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A túltartott vadállomány drasztikus csökkentése a cél

Felére csökkenté a túlszaporodott magyarországi nagyvadállományt a kormány – hangzott el többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara január 16-i, kecskeméti erdő- és vadgazdálkodási fórumán. De a vadgazdálkodási szabályozás újragondolása is felmerült.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Több program is segíti a fiatal gazdákat

A generációváltás elősegítéséről illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) között létrejövő programokról beszélt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke a két szervezet közös sajtóreggelijén, január 15-én.

A földforgalmi szabályozás változásai

Ez év január 11-én hatályba lépett az agráriumot érintő jogszabály-módosítási csomag, ami egyrészt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény, valamint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény egyes paragrafusait módosítja.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!