Back to top

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

Második állomásához érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) közös rendezvénye, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Tavalyhoz hasonlóan az esemény idén is kétnapos, a kiállítási terület azonban változott: Mezőfalva helyett ezúttal Mezőhegyes, egészen pontosan a település ménesbirtoka szolgáltatja a helyszínt.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, a helyszín nemcsak az ország, hanem Európa legrégebbi állami tulajdonú birtoka, melyet kettőszázharmincnégy esztendeje alapítottak. A hagyományok mellett ugyanakkor a betöltött szerep is jelentős volt, hiszen a ménesbirtok közel két évszázadig a magyar agrárium zászlóshajója volt.

„A státusz az elmúlt évtizedekben leromlott, ám a kormány közbenjárása után, 2016-tól elkezdődött egy folyamat, amivel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. dinamikusan fejlődő mezőgazdasági vállalkozássá kezdett válni” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Pap István Tibor szerint éppen ezért örömteli, hogy a ménesbirtok lehet a házigazdája a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShownak, hiszen ez még közelebb juttathatja a vállalkozást ehhez a célhoz.

„Európa egyik legkorszerűbb mezőgazdasági üzeme” – Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, a ménesbirtok korábbi kormánybiztosa így foglalta össze, milyen szerepet szánnak a vállalkozásnak néhány éven belül.

Farkas Sándor szavai szerint az 1784-ben alapított birtok műemléki épületeinek megóvását szem előtt tartva az elmúlt években megteremtették a modern nagyüzem alapjait, a magas színvonalú mezőgazdasági termelés s a közép- és felsőfokú szakképzés gyakorlati feltételeit.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Mezőhegyes az idei aratási szezonban kiemelkedő eredményeket ért el minden szántóföldi növénykultúra esetében, illetve megjegyezte azt is, hogy a birtok jelenleg 2150 hektárnyi öntözhető területtel rendelkezik, amit a gazdaság a jövőben szeretne megduplázni.

Farkas Sándor szerint mindez a minőségi és biztonságos termelés színvonalának emelkedését, illetve az öntözéses gazdálkodás országos referenciájának elérését jelenti majd. „Mezőhegyes már jelenleg is a minőségi vetőmagtermelés elismert mintagazdasága” – hangsúlyozta beszédében az államtitkár.

A megnyitón felszólalt Győrffy Balázs, a NAK elnöke is, aki úgy fogalmazott: a szakmai közönség számára szervezték a rendezvényt, amellyel a gazdálkodók sikerességét igyekszenek megalapozni. Ennek eszközei az álló- és mozgógépes bemutatók vagy éppen a mikro- és demóparcellás növénybemutatók.

„A tízezer négyzetméteres szabadtéri kiállítói rész mellett kétezer négyzetméternyi fedett rendezvényterülettel is készültünk” – számszerűsített a NAK elnöke. S ha már számok: Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnökének szavai szerint ezúttal huszonhárom cég harminckét gépe vesz részt a mozgó gépbemutatókon – összesen négyszáz tonnányi acél tömeggel s mintegy hétezer-ötszáz lóerőnyi teljesítménnyel. Harsányi Zsolt beszédében azon kívül, hogy megemlítette a precíziós módszerek fontosságát, egyértelműsítette, hogy a mezőgépekhez még bizony jó darabig elengedhetetlen lesz az ember irányítása, illetve felügyelete.

„Szükség van az utánpótlásra ezen a téren is” – hangsúlyozta, ehhez kapcsolódóan pedig megemlítette a budapesti rendezésű Euroskills 2018 elnevezésű, szakmák Európa Bajnokságának is tartott rendezvényt, amelyen egy magyar fiatal is versenyez majd a nehézgép-szerelők között, s ez remélhetőleg sokak figyelmét hívja fel a hivatásra.

A következő nemzedékekben rejlő lehetőségek hangsúlyozása után Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke és az Országgyűlés alelnöke Magyarország termőföldjeinek potenciáljára hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, hazánk ötmillió hektárnyi földje olyan erőforrás, amelyet teljes mértékben ki kell használni. Ezt a célt szolgálja a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow is, amelyen a szakemberek a huszonegyedik századi termeléshez szükséges tudást kaphatnak s a gyakorlatban láthatják a legkorszerűbb gépeket és technológiákat. Jakab István ezen felül hangsúlyozta: az agrárium továbbra is számíthat a kormány támogatására, hogy a versenyképes mezőgazdaság segítségével a magyar vidék még élhetőbbé váljon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Csak erős agráriummal alapozható meg a vidék fejlődése

Gazdasági súlyán felül, stratégiai ágazatként kell kezelni az agrár- és élelmiszergazdasági szektort, hiszen erős agrárium nélkül elképzelhetetlen a vidék, és ezáltal Magyarország fejlesztése – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Vállalatirányítási tanácsokkal is segíti tagjait a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elindított „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat a „Vállalatirányítási új irányelvek” témával folytatódik, 2018. november 20-án. A programsorozat célja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területen szolgáljon hasznos információkkal a kamarai tagoknak.

Fokozott iráni érdeklődés a magyar vetőmag és technológiák iránt

Iráni üzleti delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter helyettes. Az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést tanúsít nemcsak a hazai nyersanyagok, hanem a hazai szakértelem és technológiai berendezések iránt is, és immár konkretizált, több területre kiterjedő együttműködéseket tervez hazánkkal.

Újítani kell a dinnyeágazatban

Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által rendezett regionális fórumon, melyet a Magyar dinnyetermesztés jövője címmel tartottak csütörtökön Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett.