Back to top

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Czifra Lajos fotós

Lapunkhoz, a Magyar Mezőgazdasághoz 1990-ben került, ahol minden korábbi tapasztalatát, ismereteit felhasználta, nem volt idegen tőle a légi fotózás, ahogy a növényvédelmi témákhoz is nagy szakértelemmel nyúlt. Nyugodj békében Lajos, emlékedet megőrizzük!

Czifra Lajos (1948-2018)
Kevesen tudják róla, hogy szakmája szerint repülőgép-szerelő volt, dolgozott a Repülőgépes Növényvédő Állomáson, majd az 1970-es években a MÉM Növényvédelmi és Agrokémiai Központjában, valamint a Magyar Távirati Irodánál is. A ’80-as években elvégzett egy, a Magyar Hirdető által szervezett pr- és marketing iskolát.

Lapunkhoz, a Magyar Mezőgazdasághoz 1990-ben került, ahol minden korábbi tapasztalatát, ismereteit felhasználta, nem volt idegen tőle a légi fotózás, ahogy a növényvédelmi témákhoz is nagy szakértelemmel nyúlt.

Képei sokat hozzátettek a tudósításokhoz, hiszen nem pusztán egy-egy eseményt rögzített, tudta azt is, hogy mit kell láttatni, a kór- és kárképeket nagy hozzáértéssel szemléltette. Szenvedélyes vadász volt. A Magyar Mezőgazdaság mellett számos kiadványban szerepeltek fényképei (pl.: Magyar Baromfi, Magyarország Mezőgazdasága Országos Kiállításokon, Agrárvilág Magyarországon 1848-2002, katalógusok, plakátok).

Óriási hagyatéka ma már a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményét gyarapítja. Az itt fellelhető anyagának nagy részét a dokumentációs fotózás alkotja,

készültek szép számmal légi felvételei, amelyek szorosan kapcsolódnak a növényvédelem (szántóföld, szántóföldek gépesítése stb.) témájához. A világon ma is egyedülálló fényképegyüttest készített a Magyarországon fellelhető gyümölcs- és szőlővírusokról, valamint dokumentálta a NAK-ban végzett virológiai, rovartani, szántóföldi és kertészeti betegségekre vonatkozó kutatásokat.

Lapunkhoz akkor csatlakozott, amikor megalapítottuk a kiadói kft.-t, így már nemcsak kollégánk, de tulajdonostársunk is volt. Imádott családja mellett mi is bőséggel kaptunk szerető gondoskodásából,

Ő készítette a legjobb szarvas szalámit Lajos-napra, és tőle kaptuk a maga készítette aszalt gyümölcsöket és pálinkát is. Fontos volt számára, hogy a kiadónkhoz tartozott, és ez sokat jelentett nekünk is.

Akik közelről ismerték, tudják, hogy élete során több olyan baleset érte, amilyenekből kevesen épülnek fel. Neki ez többször sikerült. Az utolsó után azonban már nem volt a régi, az életért vívott küzdelmet október 14-én adta fel a szervezete. Temetése október 31-én, 15 órakor lesz a budakeszi temetőben.

Nyugodj békében Lajos, emlékedet megőrizzük!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összefogtak az agrárkarok: az egyetemi tangazdaságokat fejlesztenék

Agrárképzést folytató felsőoktatási intézmények dékánjainak egy csoportja tartott megbeszélést kiadónk épületében. A tanácskozás célja a gyakorlati képzésben fontos szerepet játszó egyetemi tangazdaságok fejlesztésének előkészítése volt.

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Elhunyt dr. Király Pál, Bedő-díjas erdőmérnök

Életének 87. évében, június 5-én elhunyt Király Pál (1932-2018), az Országos Erdészeti Egyesület Tiszteletbeli Tagja, egykori főtitkára, korábbi alelnöke, az Erdészettörténeti Szakosztály alapító tagja, majd elnöke.

A mamutvállalatok termékei vagyunk

Peresztegi Zoltán Média 2.0 címmel tartott előadást a IX. Agrármarketing és -média Napon. A Google Magyarország egykori alapító-ügyvezetője már korábban is megosztotta értékes tapasztalatait kiadónk szakmai rendezvényén. Az idei rendezvényen először tavalyi jóslatai beteljesülését tekintette át, majd felsorolta azokat a trendeket, amelyek véleménye szerint 2018-ban alakítják a globális médiapiacot.

Elhunyt Tomcsányi Pál kertészmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 94. évében meghalt Tomcsányi Pál, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a gyümölcsnemesítés neves szakembere, az agrármarketing hazai meghonosítója. Tomcsányi Pált február 22-én érte a halál - közölte az MTA.

Agrárakadémia: Már vannak támogatói a magyar KAP reform törekvéseknek

A magyar álláspont az, hogy a jelenlegi támogatási rendszer jól működő elemeire építve, azok ésszerű továbbfejlesztésével kell választ találni a KAP előtt álló kihívásokra – mondta Feldman Zsolt, az FM helyettes államtitkára az Agrárakadémián, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó, és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által szervezett konferencián. Ehhez már sikerült támogatókat is találni

Még mindig a nyomtatott lap vezet

Az agrárhirdetések szerkezete alapvetően különbözik a reklámtorta egészétől, és hasonló szerkezeti különbségek figyelhetők meg a hazai és a globális trendek között is – fejtette ki az AgromashExpo keretében a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett médianapon Szőke Péter. Az agrárhirdetések világa továbbra is sajátos terület, amelyben még mindig a nyomtatott lapoknak van kiemelkedő szerepe.

Életműdíjat kapott Hájos László

Életműdíjat kapott Hájos László, lapunk főszerkesztője, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete által jótékony céllal szervezett 14. Szóvivők Bálján.

Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kíván a Magyar Mezőgazdaság Kft.!

Sári Enikő ügyvezető igazgató nyilatkozik az idei év eredményeiről és boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kíván a Magyar Mezőgazdaság Kft. nevében!

Tavaszra eldől a legtöbb pályázat sorsa

Teljesíthető az a kormányzati célkitűzés, hogy a leszerződhető, főleg beruházási célú támogatásokról 2018 tavaszára döntés szülessen – mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrárvidékfejlesztésért felelős államtitkára a 2017-es évet értékelve. Még úgy is, hogy év végéig két új pályázati felhívás megjelenése várható. De a beruházásoknál gond lesz az előlegfizetéssel.