Back to top

Mogyorókrém-háború van készülőben

Az olasz Ferrero által gyártott Nutella már régóta a legkeresettebb mogyorókrém. Azonban úgy néz ki, kihívója akad – ráadásul pont Olaszországból. Az új termék a népszerű édesség egy gyenge pontját használja majd ki: a pálmaolajat.

Az olasz Barilla cég, mely a nemzetközi piacon tésztáival hódít, jövőre egy új mogyorókrém márkát készül a piacra dobni.

A családi tulajdonban lévő Ferrero által forgalmazott Nutella egyelőre a legnagyobb népszerűségnek örvendő mogyorókrém nemcsak hazájában, de világszerte is.

Évente több mint 2 milliárd eurós eladást generál, és a csokoládés krémek világpiacának 54 százalékát birtokolja.

Nincs is igazán konkurenciája, hiszen a második helyen a török Yildiz Holding cég Cokokremje áll, mindössze 2 százalékos részesedéssel az Euromonitor International adatai szerint.

A Reuters két forrása szerint a készülő új édesség,

a Crema Pan di Stelle a Nutella egyik gyengeségét fogja kihasználni: a pálmaolajat.

Ez az összetevő ugyanis nagy ellenállást váltott ki a fogyasztókból egészségügyi és természetvédelmi szempontból is, aminek hatására a Ferrero 2016-ban kampányt indított az általa használt pálmaolaj védelmében. Állításuk szerint az olajat megfelelő hőmérsékleten finomítják, és csak fenntartható módon működtetett ültetvényekről vásárolják.

A Barilla tulajdonképpen csak ellentámadást indít az édességgyártó céggel szemben: ipari források szerint ugyanis a Ferrero egy Nutellával töltött kekszet készül piacra dobni. Ez erős konkurenciát jelentene a tésztáiról ismert társaság kisebb mogyorókrémes keksz márkájával, a Baiocchival szemben. A Ferrero egyelőre nem nyilatkozott az új termékével kapcsolatban.

A szintén családi tulajdonban lévő Barilla viszont már bemutatta a termékét a nagyobb szupermarketekben, és januárban már a polcokra is kerülhet Olaszországban.

Az új mogyorókrém legnagyobb fegyvere a receptjében rejlik: napraforgó olajból készül, 10 százalékkal kevesebb cukortartalommal, csak olasz mogyoró kerül bele, a kakaót pedig fenntartható forrásokból szerzik be a Reuters egyik forrása szerint.

Azonban még így is óriási kihívás lesz elterjeszteni.

Egy ágazati szakértő szerint több millió euróba kerülhet csak az, hogy a boltokban a Nutella mellé kerüljön, szemmagasságba, prémium helyre.

Fotó: www.pandistelle.it

„A Crema Pan di Stelle komoly konkurenciát jelent a Nutellának Olaszországban köszönhetően annak, hogy a belföldi vásárlók között ismert márkáról van szó, azonban külföldön már több nehézségbe fognak ütközni.”

- mondta Marco Eccheli, az AlixPartners konzultációs cég olasz egységének igazgatója.

A Barilla az elkövetkező hetekben ad további felvilágosítást az új termékéről. Annyit már lehet tudni, hogy a neve, a Crema Pan di Stelle a cég sikeres kekszmárkájától származik. A Pan di Stelle, vagy „csillagok kenyere” főleg Olaszországban kerül a boltok polcaira. A Reuters egyik forrása szerint pedig az új mogyorókrémbe kekszdarabkákat is belekevernek, amitől az ropogósabb lesz.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.