Back to top

Varga György: Hajnali köd

Varga György a Magyar Távirati Iroda fotóriportere, Vas, Somogy és Zala megyéből küldi a hírképeket. A fényképezés szeretetét lelkes amatőr fotós édesapjától örökölte. Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunkban egy sejtelmes drónfotóját mutatjuk be.

„Habár a fotózás számomra munka, megélhetés, egyúttal hobbi és sok esetben játék is. Valamikori természetfotósként még ma is lelkesít, hogy megörökítsem a reggeli ködöt. Olyan ez, mint a vadászat. Tudni kell, hogy mikor és milyen szögből lehet lecsapni rá. A köd napfelkeltekor a legszebb! Az alacsony szögben beeső napsugarak érdekes árnyékokat rajzolnak és színesre festik a tájat.

A fotózás reggelén várható volt a köd az előző napi eső és a szélcsend nyomán. Még sötétedéskor ébredtem, és a Nagykanizsa belvárosában lévő negyedik emeleti ablakon kinézve láttam, hogy aznap sikerülhet. Napfelkelte előtt kiértem Újudvarra. Úgy terveztem, hogy fölérve a TV- toronyhoz a völgyben húzódó ködöt fotózom. De a fehér köd a dombtetőn ült. Semmi gond, elő a drónt.

Hajnali köd
Hajnali köd
Fotó: Varga György

Ahogy a drón elérte az 50 métert, megláttam a nagybakónaki völgyet és a benne húzódó ködfoltokat. Az időzítés is tökéletes volt, éppen napfelkelte. Alul köd, surló fények és a nap. Szuper. Nem számoltam viszont a visszatérés kihívásával.

A túlbiztosított drónok a ködöt anyagnak érzékelhetik, és nem engedik lejjebb a „madárkát”. Félő volt, hogy lemerül az akkumulátor, és lepottyan a repülő. A hajnali hidegben egyből melegem lett. A természet viszont segített. A napsugarak melegítő hatásának és valami „szellemi szellőnek” köszönhetően kicsi rés nyílt a ködön, és ereszkedni kezdett a drón.”

Varga György harcművészettel foglalkozik, Kelemen Ryu Ju Jitsut oktat, és önvédelmet tanít egy rendészeti középiskolában. Nála a fotózás és a Ju Jitsu kiegészítik egymást: önfegyelem, kitartás és alázat nélkül egyik sem működik. Szereti a kihívásokat, az extrém nézőpontokat, vonzza a víz alatti, az ipari alpin, a légifotózás is. Az új szerelem pedig a drónfotózás.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A félsivatagot is meghódította

Ma már szinte az ország bármely szegletében találkozhatunk borzzal. A különös fizimiskájú, mackós mozgású, menyétféle ragadozó állománya az utóbbi időszakban megnőtt, így kikerült a védett fajok sorából.

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

Indul a gombaszezon

Annak ellenére, hogy Magyarországon meglehetősen sok erdei gomba terem, rendkívül kevés az olyan étterem száma, amelyben kínálják is a terméket. Pedig a gombászásnak nagy hagyománya van itthon, és az általános fogyasztásban sem áll a legutolsó helyen az ország.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

Visszavonták az országos tűzgyújtási tilalmat

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2019. április 16-tól az ország teljes területén visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Így csökkenthetik a városban élők a stresszhormonokat

Egy amerikai kutatás szerint a városban élőknek elég mindössze napi húsz percet a szabadban tölteniük. Ezzel jelentősen csökkenthetik a stresszhormon szintjüket.

Erdőt – erdészt az iskolába!

A NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból hirdette meg az „Erdőt – erdészt az iskolába!” elnevezésű programot, amelyben az erdei iskola munkatársai rendhagyó tanórákat tartanak az iskolákban az erdő élővilágáról.

42 millió erdészeti facsemetét ültettek

Kötelességünk, hogy környezetünket jobb állapotban hagyjuk az unokáinkra, mint ahogy örökül kaptuk, és ebben kulcsszerepe van a fásításnak. A jövőnk függ attól, mennyi erdőt telepítünk, hangsúlyozta Nagy István Bugacon. Az agrárminiszter a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Bugac 136F erdőrészletében ismerette a tavaszi erdősítések eredményeit, és szólt az országfásítási programról is.