Back to top

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

„Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, az aszályos nyár után mindenki számára világossá vált, hogy klímaváltozás van”, mondta Elisabeth Köstinger néppárti agrárminiszter egy, a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón; hozzátéve, hogy nem csak a kedvezőtlen időjárás, hanem a kártevők szokatlanul erős elszaporodása is nagyban hozzájárult az agrárüzemeket ért veszteségekhez.

A bécsi agrárkormányzat a klímaváltozás okozta károk mérséklésének útját új növényfajták nemesítésében látja. Ezt szolgálja a minisztériumnak az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökséggel és a Saatgut Austria vetőmagtermelői és –kereskedői szövetséggel egy éve létrehozott, s három évre tervezett kutatási projekt, melynek célja „stresszrezisztens növényfajták” kifejlesztése annak érdekében, hogy a jövőben a szélsőséges időjárási körülmények ellenére se csökkenjenek a terméshozamok. Michael Gohn, a Saatgut Austria ügyvezetője elmondta, hogy

az eddiginél kevésbé vízigényes, azaz a szárazságot jobban tűrő fajtákat szeretnének létrehozni olyan országokból - Magyarország, Románia és Törökország - származó fajtákkal keresztezve, melyek átlagos hőmérséklete már most meghaladja az osztrákot.

A kutatások mind a hagyományos, mind a bio-termékekre kiterjednek. Gohn szerint nagyjából tíz évig tart, míg 500-700 keresztezéséből öt-tíz piacra érett fajtát sikerül létrehozni, azaz számolni kell azzal, hogy a kísérletek csak egy kis hányada lesz sikeres. A termékfejlesztési kísérletek különösen fontosak a magas hőmérsékletre az átlagosnál érzékenyebb búza és burgonya esetében, de szükséges a kutatás a szója esetében is, mivel számos uniós tagországban génkezelt szója-vetőmagot termelnek. Már pedig Ausztriában továbbra is kizárt a génkezelt élelmiszerek termelése és kereskedelme, hangsúlyozta a bécsi szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Száraz, hűvös, szeles idő várható

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Ez egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon).

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Kecsketartás: az egészséges állatokat is megviseli a klímaváltozás

Korábbi cikkeimben már sok mindenre kitértem, elsősorban arra, hogy miért és hogyan tudjuk a klímaváltozást kecskésként a „javunkra” fordítani. A legfontosabb azonban kimaradt… A klímaváltozással járó hirtelen és kiszámíthatatlan időjárás-változások, frontok, hatalmas megterhelést rónak az állat szervezetére, még akkor is, ha egészséges állatokról van szó.