0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Ez a molyféle eddig 3 milliárd dolláros veszteséget okozott az afrikai mezőgazdaságnak az elmúlt három évben. Néhány hónappal ezelőtt Indiából került elő, mostanra pedig Kínát is elérte.

A múlt héten egy bangkoki tanácskozáson több mezőgazdasági szakértő is részt vett a kártevő elleni akciótervek kidolgozásában. Az ugyanis

bizonyított, hogy az őszi sereghernyót (Spodoptera frugiperda) nem lehet kiírtani.

A rovar lárvaállapotban elsősorban kukoricában okoz jelentős károkat, de több, mint 80 tápnövénye ismert, beleértve olyan fontos gazdasági növényeket, mint a rizs, a cirok, a gyapot, és több zöldségféle.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett három napos találkozójának apropóját a falánk kártevő miatti növekvő aggodalom adta, mondta el Kundhavi Kadiresan, a szervezet főigazgató-helyettese.

Alapvető tudnivalók az őszi sereghernyóról:

  • az őszi sereghernyó az amerikai kontinens trópusi és szubtrópusi vidékéről származik
  • Közép és Nyugat-Afrikában először 2016 elején találták meg
  • lárvastádiumban (hernyóként) károsítja a növényeket: több, mint 80 faj a tápnövénye
  • elsősorban kukoricán rág, de gyakori rizsen, cirokon, gyapoton és néhány zöldségfélén is
  • a kifejlett molylepke akár 100 kilométert is repülhet egyetlen éjszaka alatt, és a nőstények 1000 petét rakhatnak életük során
  • Amerikában már több évszázada élnek együtt a kiirthatatlannak bizonyuló kártevővel, és a tudósok évtizedek óta tanulmányozzák.

„Együtt kell dolgozunk, mivel ez a kártevő nem tiszteli a nemzetközi határokat, veszélyt jelent az élelmiszerbiztonságra, a bel- és külkereskedelemre, és természetesen a kisebb gazdaságokra is, ahol egyszer csak arra ébredhetnek, hogy a fő bevételi forrásukat jelentő terményt megtámadták.” – mondta a találkozó előtt.

Ahogy korábban is írtunk róla, az őszi sereghernyó egy amerikai faj, mely az elmúlt években kiszabadult a világba. Először 2016-ban Afrikában jelent meg, ahol hihetetlen gyorsasággal terjedt szét a szub-szaharai övezetben. Innen került Ázsiába, ahol először 2018 közepén jelentették a dél-indiai Karnataka államból.

A gyors terjedésének oka, hogy a nőstények rengeteg petét képesek lerakni, és egyetlen éjszaka alatt akár 100 kilométert is repülhetnek.

Nem beszélve a szelekről, melyek még messzebb sodorhatják az apró kártevőt. 2019 elejére már bizonyítottam megjelent Sri Lankán, Bangladeshben, Myanmarban, Tájföldön és Kína Yunnan tartományában.

A kártevő elleni védekezés eszközei között szerepel egy monitoring hálózat felállítása, amivel megfigyelik a terjedését, illetve tanácsokat adnak, hogyan lehet csökkenteni a termésveszteségeket.

Az amerikai gazdák már egy évezrede élnek együtt az őszi sereghernyóval, azonban akik korábban nem találkoztak vele, tehetetlenek a kártevővel szemben.

Erre jó példa az afrikai gazdák küzdelme, hiszen 2016-ban Nigériában először kerültek szembe ezzel a különösen kártékony fajjal.

„A konferencián főleg az információ átadásának fontosságát hangsúlyozták az országok és a régiók között” – mondta Marjon Fredrix, a FAO mezőgazdasági tisztviselője a Telegraph-nak.

„A témák között szerepelt egy biológiai védekezési módszer kifejlesztése is, ami az őszi sereghernyó kezelését sokkal fenntarthatóbbá tenné a jövőben.”

A növényvédelmi szerek alkalmazása mellett a gazdák csökkenthetik a veszteségeket úgy is, hogy többféle növényt ültetnek, köztük olyanokat, melyek riasztják ezt a kártevőt. Kézzel is el lehet pusztítani a hernyókat, vagy bevethetik az őszi sereghernyók természetes ellenségeit és parazitáit is.

Forrás: www.telegraph.co.uk