0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megölik a szarvasmarhákat a szélerőművek?

Franciaországban, Bretagne-ban sorra pusztulnak el a szarvasmarhák megmagyarázhatatlan körülmények között. A gazdák arra gyanakszanak, hogy az állatokat szélerőművekből és napelemből a talajba jutó áram tizedeli.

Eleinte arra lettek figyelmesek a francia gazdák, hogy jelentősen csökkenni kezdtek a szarvasmarháik súlya, melyre az állatorvosok sem találtak magyarázatot.

Amikor elkezdtek hullani az állatok, a farmerek több bejelentést is tettek a hatóságoknál, melyben a környék szél- és naperőműveit jelölték meg a „kór” kiváltó okának. Egy névtelenségét kérő gazda már be is beperelt egy meg nem nevezett energetikai céget Bretagne-ban, Côtes-d’Armor megyében.

A feltételezések szerint a szélturbinák és a napelemek túl sok elektromosságot juttatnak a földbe.

Egy helyi gazda, Patric Le Nechet arról számolt be az Europe1 rádiónak, hogy a napelemek felállítása óta a talajban és a vízben is egy voltnál nagyobb feszültséget mér, illetve kiemelte, hogy az elmúlt öt évben 120 szarvasmarhája hullott el, melyeknek okát az állatorvos sem tudta megállapítani.

Thibaut Bouchut egy egészségügyi szervet tanácsadója elmondta, hogy

az emberi szervezet háromszor annyi elektromosságnak képes ellenállni, mint egy szarvasmarha:

„Míg az ember elektromos ellenállása 1500 ohm, addig egy tehéné 500 ohm. Arról nem is beszélve, hogy a szarvasmarhák nem hordanak gumitalpú cipőt, mely szigetel.”

Két éve is volt egy hasonló eset Franciaországban, akkor is panaszt tettek a gazdák a helyi energetikai cégek ellen, eddig perdöntő fejlemény nem született ilyen ügyekben.

Forrás: dailymail.co.uk