0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Gyuricza: jobb teljesítményre vagyunk képesek

Jelentősen elmarad a lehetőségeitől a magyar agrárgazdaság teljesítménye és a mezőgazdasági termelők túlságosan függnek az uniós támogatásoktól is. Az uniós pénzek csökkenésére ugyanakkor fel kellene készülni és a feldolgozás szintjén is javítani kellene – jelentette ki Gyuricza Csaba NAIK-elnök.

Magyarország jelentősen le van maradva agrártermelésében attól a potenciáltól, amelyre képes lenne, ezen pedig közös erővel változtatni kell – jelentette ki Gyuricza Csaba a Figyelő mezőgazdasági konferenciáján csütörtökön Budapesten. Az Agrárpiac: aranytartalék címet viselő rendezvényen a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója kifejtette:

a magyar agrárteljesítményben túlságosan nagy szerepet játszik az uniós támogatások összértéke, amely várhatóan a jövőben csökkenni fog.

A támogatások mérséklődése valószínűleg még nem lesz érezhető a gazdák számára a következő ciklusban, ám 2027 után már minden bizonnyal nem lehet számolni a mostanihoz hasonló uniós agrárpénzekkel.

Mindeközben a magyar agrárium teljesítménye úgy alakul át, hogy az egyre inkább a támogatásokra épül.

Ennek eredményeképpen áll elő olyan helyzet, hogy az egyébként jó adottságú Magyarország paprikát és paradicsomot importál, és már nettó importőr a korábban hagyományosan magyar terméknek tartott fűszerpaprikából is.

Gyuricza Csaba még számos példát említett arra, hogy Magyarország milyen mértékben teljesít a lehetőségei alatt.

A továbblépés, a fejlődés lehetséges útja a termelés hatékonyságának javításában és feldolgozás modernizálásában van – vélekedett a NAIK elnöke. A jobb termelési eredményekkel és hozzáadott érték növelésével, kész, illetve félkész termékek exportálásával ugyanis jobban érvényesülne a magyar agrár- és élelmiszerágazat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu