2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten Növényorvos melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Aktuális hazai hírek

Európai Innovációs Partnerségi hálózat hazánkban is
magyarmezogazdasag.hu
Rimóczi Irén
2016.01.15., péntek, 11:17

A következő időszakban minden eddiginél nagyobb versenyre számíthatunk a nemzetközi piacokon, ezért az európai mezőgazdaság piaci helyzetének megőrzéséhez, javításához nélkülözhetetlen az innováció. Az előremenekülést az Európai Unió többféle támogatással segíti, így a Vidékfejlesztési Program részét képező Európai Innovációs Partnerség (EIP) pályázatain keresztül is, mondta Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az EIP hazai bevezetéséről tartott konferencián.

Az EIP forrásai az agrár-, élelmiszer-feldolgozási és erdőgazdálkodási innovációs csoportok létrehozására, működtetésére és nagyobb részt az innovatív projektek megvalósításához szükséges beruházásokra használhatók. A beruházási források címzettjei kizárólag mezőgazdasági termelők, élelmiszeripari vállalkozások, erdőgazdálkodók lehetnek. A csoportok létrehozásához legalább öt gazda/élelmiszeripari szereplő/erdőgazdálkodó és egy kutatóintézet, kutató szervezet együttműködése szükséges.
A projektek a vállalkozásokat széles körben érintő problémák kezelését vagy új lehetőségek kihasználását célozzák, az ezek érdekében tudományos ismeretek felhasználásával kidolgozandó megoldások eredménye pedig új termék, szolgáltatás, termelési eljárás, technológia, vagy a szervezési gyakorlat egy új módja egyaránt lehet. A csoportok működtetésére fordítható forrás mintegy 40-45 millió forint lesz, ehhez kapcsolódnak a beruházási források. A pályázatok előreláthatóan a második félévben jelennek meg.
Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az EIP hálózat hazai feladatai közt említette az innovatív ötletek földerítését a mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás és erdőgazdálkodás terén, a hasonló gondokkal küzdő gazdálkodók összekapcsolását, a kutatói oldallal történő kapcsolatok kiépítését, a finanszírozási források azonosítását, a projektgazda védelmét, illetve a támogatott projektek eredményeinek megosztását. Ezekre a feladatokra az FM-ben új osztályt hoztak létre, és egy új magyar honlap kialakításán dolgoznak. A minisztérium az innovatív ötletek jogosultságának vizsgálatában, a tagok közti együttműködési megállapodás megkötésében, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt a partnerek keresésében segít, a pályázatokat Miniszterelnökséghez mint Irányító Hatósághoz kell benyújtani.
Az EIP hazai bevetésétől a kutatás és termelési gyakorlat együttműködésének szorosabbra fűzésével a gazdálkodók és kutatók szemléletformálását is várják, és olyan innovatív megoldások azonosítását, amelyek hozzájárulhatnak a magyar és nemzetközi agrárgazdaság versenyképességének javulásához.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett konferenciát műhelybeszélgetések előzték meg, ahol 7 nagy témában máris sok innovatív ötletet megfogalmaztak a gazdálkodók és kutatók.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!