2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten Növényorvos melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Jó tudni

Felértékelődik az informatika az agráriumban
magyarmezogazdasag.hu
Braunmüller Lajos
2016.06.08., szerda, 11:00

Egyre többet jelent, egyre fontosabb az informatika szerepe a mezőgazdaságban – jelentette ki kedden Kis Miklós Zsolt Kecskeméten. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agrárinformatikai Klaszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös, a témában megtartott rendezvényén beszélt erről. Hozzátette: mára körvonalazódik egy digitális agrárstratégia, amelyet nem a kormány, hanem a piaci szereplők készítenek, azok, akik ezen a területen dolgoznak. Az informatikai fejlesztések azért is fontosak, mert a megfelelő mérésekkel és számításokkal, a megfelelő eszközök használatával jelentős összegeket lehet megspórolni a kiadásokon, hiszen kevesebb inputanyagot kell felhasználni. Ez kisebb költségszintet, és egyben környezetkímélőbb működést is jelent. A modern termelés eredményeként azonban így is nagyobb a hozam.

Az eseményen Vágner Ákos, a NAK Agrárszolgáltatási Igazgatója a Kamara tápanyag-gazdálkodás tervkészítő szolgáltatásának informatikai rendszerét ismertette, valamint annak továbbfejlesztésében rejlő lehetőségeket.

Felértékelődik az informatika az agráriumban

Ezt követően az agrárinformatikával foglalkozó cégek ismertették a termelőknek szóló megoldásaikat. Dóra Sebestyén, az Agrosense vezetőjeként a cég szenzoros megoldásait mutatta be, amelyek az intenzív növénytermesztésben segíthetnek a gazdáknak megalapozott döntéseket hozni. Poór Károly a Dyntell_Agro innovációs programigazgatója a vállalatirányítási programok hasznosságáról beszélt, amelyek a papíralapú, valamint elavult DOS-alapú rendszerekhez képest gyorsabb, hatékonyabb és pontosabb adminisztrációt tesznek lehetővé.

Végül Meggyesi Gábor, a Moonsyst értékesítési igazgatója egy az állattenyésztésben használható magyar fejlesztést mutatott be. A Moonsyst által gyártott szenzort a szarvasmarhák bendőjébe juttatva valós idejű és rendszeres adatokat kaphat a termelő az állat állapotáról, a szerkezet jelzi az acidózis kialakulását. Ezzel a gazdák időben léphetnek állataik egészségének megóvása érdekében – hangzott el. 

MerkenMerken

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!