2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten Növényorvos melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Mezőgazdasági gépek, eszközök

Az alapvető célok ma sem változtak
Magyar Mezőgazdaság (2015/49. szám)
B.B.E.
2015.12.02., szerda, 11:15

Az Axiál Kft.-vel, a vállalkozás indulásával kapcsolatban több, ma már legendás történet ismert. Sokan emlékezhetnek még 1991-re, amikor Harsányi Zsolt és felesége, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi 100 ezer forintos törzstőkével megalakította az Axiál Bt.-t, s megnyitották első kis alkatrészüzletüket Baján, ahol kizárólag Zetor alkatrészeket forgalmaztak. Harsányi Zsolt egy Polski Fiattal járta az országot, szerezte be és szállította az alkatrészeket. A jövőre 25 éves cég ma már új kihívásokkal néz szembe, alapvető céljaik azonban továbbra sem változtak: partnereiket szeretnék kiszolgálni mezőgépekkel, szervizzel, alkatrészekkel, finanszírozással, bérgépekkel és bérmunkával.

Harsányi Zsolt: a gépes piacon korrekt verseny van✦ Most érkezett haza az Agritechnica kiállításról. Mit látott, merre tart a világ mezőgépgyártása? A csökkenő eladásokat követően milyen a nemzetközi hangulat?

– A világ halad előre, a mezőgépgyártók egyre nagyobb és hatékonyabb gépeket fejlesztenek. A kiállításon bemutattak 500 LE-s univerzális traktort, ami 22 tonnás és 60 km/h sebességre képes, permetezőt 44 méteres kerettel, ami elhajlik az akadályok elől, s 36 soros precíziós kukorica- vetőgépet. Mindenbe, még az ekékbe is elektronikát szerelnek be! Tervezik, tesztelik és már lassan használják is az erőgépek elektronikájába távolból történő betekintést és állítást. Mindenki fejleszt, mert anélkül lemaradna. Erre készülünk fiatal mérnökeinkkel mi is, ezért is indítottuk el a mAXINET- es hálózatunkat. Jól tettük. Folytatjuk ezeket a fejlesztéseket.

✦ A világmárkák közül többnek a forgalmazását az Axiál Kft. végzi hazánkban. A tavalyi rekord év után milyen forgalom várható az idén, s ebből mennyit tudhat magáénak az Axiál?
– Kombájneladásaink hasonlóan jók voltak, mint 2014-ben. Traktorból a 2013. évi szintet hoztuk, sajnos kevés 250 LE feletti került a gazdákhoz. Teleszkópos rakodóból kicsi volt a 2015-ös piac. Munkaeszközökből a kertészeti gépes pályázat hozott sikereket. Kiváló év volt a permetezőkre, ebből is magasan jó volt az önjáró permetezők aránya.

✦ Pozícióik miként változtak a piac átrendeződése után? Egyáltalán megnyugodott-e már a piac, kialakultak-e az erővonalak, s a résztvevők ellenfelei vagy versenytársai egymásnak?
– A mezőgazdasági technika elosztó hálózata kialakult, komoly változás nem várható. Véleményem szerint csak minimális piacirészesedés-változásra számíthatunk. A gépes piacon korrekt verseny van, más input piacon ez nem mindig mondható el. A piacnak a szürke import jelent gondot, itt az ugró sárgalábú szarvasokkal van a legtöbb bajunk.

✦ Ön gazdálkodik is. Ebben a minőségében hogy látja, merre tart a magyar mezőgazdaság?
– Gyenge a tejár, a sertésfelvásárlási ár és az 1200 hektáros korlát a zöldítéssel fűszerezve óriási kihívás! Fogat összeszorítva, hatékonyabban kell termelni!

✦ Mint a MEGFOSZ elnöke, személyesen is nagy energiákat fektet az utánpótlás nevelésébe. Milyen eredményeket értek el e téren?
– Egyre több fiatalt tudtunk beiskolázni mezőgépésznek. De ez – mint otthon a mosogatás – folyamatos feladat. Szeretném, ha többen jelentkeznének mezőgazdasági technikusnak, gépészmérnöknek. Új, teljes állású alkalmazott segíti a kampányt, hogy minél több jelentkezőt üdvözölhessünk a mezőgépészek közt.

✦ Tulajdonos a Hód-Mezőgazda Zrt.-ben, annak földjei is kalapács alá kerülnek decemberben. Ezeket a földeket meddig bérlik? Hogyan tervezik a jövőt?
– 2016. december 31-éig béreljük az állami földeket. Ami a jövőt illeti: a 2004-ben megkezdett munkát tovább kívánjuk folytatni, kevés földdel, hatékonyan, jelentős állatállománnyal tervezzük a gazdálkodást.

✦ Visszatérve az Axiálra, az töretlenül fejlődik. Ma már 18 telephelyük van az országban. Az évekig tartó telephely-fejlesztési beruházások után elérkezettnek látták az időt, hogy a „régieket” is korszerűsítsék?
– A meglévő csornai telepen építünk egy óriási műhelyt. Ez kétszeres kapacitású, mint az eddigiek. Átadására 2016. január 13-án kerül sor. Jövőre Tatabányán és Kerecsenden tervezünk beruházást. Az utóbbi a füzesabonyi bérelt telep helyett lenne. Továbbra is a meglévő délkeleti telepeinken tervezünk műhelyépítést. Hiszek a szerviz fontosságában, ebben az irányban kívánunk 2016-ban is fejleszteni.

✦ Az Axiál jövőre ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. Honnan indult a cég, és hová jutott e negyedszázad alatt?
– Egy kis boltocskából, és ezt sosem felejtjük. Célunk továbbra is kiszolgálni partnereinket mezőgépekkel, szervizzel, alkatrészekkel, finanszírozással, bérgépekkel, bérmunkával. Messzire jutottunk, de vannak még céljaink! A fokozódó verseny ellenére cégünk tovább fejlődik, szervizünkre még több energiát fordítunk. Kollégáinkat megbecsüljük, hogy lehetőségeinknek megfelelően egy életpályát tudjunk nekik biztosítani.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Kapcsolódó híreink

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!