0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 13.

A takarmányozási hatékonyság azonos-e a gazdasági hatékonysággal?

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre több és több tejtermelő tehenészetnek javasolják, hogy a legjobb gyógymód növelni a takarmányozás hatékonyságát, de a kérdés az, hogy a magas takarmányozási hatékonyság minden esetben jó dolog-e?

A tejtermelő teheneknél a takarmányozás hatékonysága arra utal, hogy a tehén a felvett szárazanyag tükrében mennyi tejet termel, vagy egyszerűbben megfogalmazva a tejelő tehenek milyen hatékonyan tudják, a felvett tápanyagot átalakítani olyan termékké, mint például a tej, az izom, a zsír, vagy a borjú. Követve a régi mondást: „A több jobb”, sok tejtermelő arra összpontosít, hogy maximalizálja a tehenek szárazanyag felvételét, majd reméli a legjobb hatékonyságot.
Manapság a gazdasági hatékonyság az, ami igazán számít. Ez azt jelenti, hogy mivel az abraktakarmányok (kukorica, szója, stb.) ára növekszik, meg kell próbálnunk a legtöbbet kihozni az olcsóbb magasabb rosttartalmú tömegtakarmányokból. Önmagában ne a takarmányozási hatékonyság legyen a cél a gazdaságban, hanem az, hogy a takarmányozást mind jobban az adott gazdasági helyzethez és telepi stratégiához tudjuk igazítani. A takarmányok hatékony felhasználása legyen mindig a cél, ami azt jelenti, hogy tömegtakarmány esetében mindig a minőséget és a takarmány felhasználásának lehetőségeit kell figyelembe venni.

A tömegtakarmány minősége

Minden esetben tervezze meg, és készítse elő a lehető legjobb minőségű tömegtakarmányt. A jó minőségű tömegtakarmány jobban emészthető a tehenek számára és többet is tud felvenni belőle az állat, hatására a bendő egészségi állapota, és a termelékenység is javulni fog. Ha jó minőségű tömegtakarmányt használ, akkor a szükséges fehérje, energia és egyéb tápanyagok nagy részét fedezni tudja, csökkentve ezzel az abraktakarmányok (kukorica, szója, stb.) mennyiségét.

A takarmányvizsgálat

Rendszeresen vizsgáltassa meg tömegtakarmányainak minőségét, mert a minőség változhat, amit a takarmányadag összeállításánál figyelembe kell venni. A tömegtakarmányok minőségének változása befolyásolhatja a tehenek szárazanyag felvételét és a termelésüket is.

Megfelelően kialakított adag

A takarmányadag precíz összeállítása csökkentheti a feleslegben adott tápanyag mennyiségét és a takarmányozás költségét. A megfelelően összeállított takarmány adag segít a jobb nitrogénhasznosításban, fenntartja a mikrobák szaporodását, és egyensúlyt teremt az emésztésben. A takarmányozási szakembereknek nyitottnak kell lenniük az új dolgok iránt, ami lehetővé teszi, hogy pontosabb adagot állítsanak össze a tejtermelő tehenek számára.

Takarmány-felhasználás

A karbamid gyorsan 15-45 perc alatt lebomlik a bendőben. Az egyik lehetőség, hogy enyhítsük ezt a problémát az ellenőrzött felszabadulású nem fehérje nitrogén (NPN) anyagok használata. Ezek a termékek úgy vannak bevonva, hogy nem csak az etetés után közvetlenül biztosítanak NPN anyagot. Ezekkel a termékekkel a takarmányos szakemberek más fehérjeforrásokat is helyettesíthetnek a takarmányadagban, mind például az extrahált szója. A takarmányos szakemberek nagy része úgy gondolja, hogy az adag teljes nyersfehérje tartalmát csökkenthetik, mivel az ellenőrzött felszabadulású NPN anyag etetésével több bakteriális fehérje képződik, ami jobban emészthető.
Egy nemrégiben megjelent irodalmi áttekintésben Normand St.-Pierre és Mike van de Haar leírta, hogy a bendő az elfogyasztott fehérjének csak 30%-át használja fel hatékonyan. Ez azt jelenti, hogy a tehenekkel megetetett fehérje 30%-a végzi úgy, mint testszövet, vagy tejfehérje. A maradék kiürül.
A bakteriális fehérje megfelelőbb arra, hogy kielégítse a tehén aminosav szükségletét, lehetővé téve, hogy tejet termeljen, fejlődjön a magzat és, hogy hatékonyabb legyen a tejfehérje termelés. Tanulmányok kimutatták, hogy a bendőbaktériumok nitrogén szükségletét sokkal következetesebben lehet kielégíteni, amikor ellenőrzött felszabadulású nitrogénnel tápláljuk a teheneket, tehát ilyen módon jobban lehet etetni a teheneket, sokkal pontosabban lehet az aminosav szükségletet kielégíteni. Ez segíthet a nitrogén felhasználásban is, az elfogyasztott takarmányból nagyobb részt alakít át bakteriális fehérjévé, ami lehetővé teszi, hogy a tehén a takarmány nagyobb részét fordítsa a szövetek, vagy a magzat növelésére, vagy tejfehérje képződésére, ahelyett, hogy kiürítené szervezetéből a nitrogént.
A jelenlegi gazdasági helyzetben a tejtermelőknek meg kell vizsgálniuk a takarmányozási gyakorlatukat és a takarmány-felhasználást, hogy fenntartsák a jövedelmezőséget. Jó minőségű tömegtakarmány használatával, a táplálóanyag veszteség csökkentésével és megfelelően kialakított takarmányadaggal a termelők csökkenthetik a veszteségeiket, és hatékonyabban tudják értékesíteni a termékeiket.
A tejtermelő üzemeknek együtt kell dolgozniuk a takarmányozási szakemberekkel, hogy meghatározzák azokat a takarmányozási összetevőket, amelyeket eszközként lehet használni a takarmányadagban, lehetővé téve a választást és a rugalmasságot, befolyásolva a bendő hatékonyságát és egészségét, ez potenciális költségmegtakarításokat eredményezhet. A gyorsaság a legfontosabb tényező a sikerhez.

Sylvie Andrieu

A cikk az Állattenyésztés 2009/4. számában olvasható.

Forrás: